NOVINKY: Omar Souleyman, Isama Zing, Krasik, Lil Yachty a další škunery

30. květen 2017
Factory Radia Wave

V další várce novinek si připomeneme famózní vystoupení Omara Souleymana na desátých narozeninách Radia Wave a to prostřednictvím jeho nového singlu Chobi. Dojde i na charismatického australského písničkáře Kirina J Callinana, vycházející losangeleskou popovou hvězdu Ellu Vos, angažovaný punk v podání Downtown Boys nebo sólový singl zpěvačky Marnie z Ladytron.

Krasik – GoGoGirl
Credits: Marek Krasík
Label: self-released

Ex-frontman české indie kapely Skydive Marek Krasík se vrací se sólovým projektem, který pojmenoval jednoduše podle svého příjmení. Kytarám se moc nevzdálil, i tentokrát se pohybuje někde na hraně mezi indie rockem a odlehčeným shoegazem. Soudíme tak alespoň podle prvního singlu GoGoGirl. Ten vznikl ve spolupráci s kytaristou kapely Divided Filipem Helštýnem a brzo jej doprovodí i klip natočený v ulicích Olomouce. Tvargle included.

Marnie – Electric Youth
Credits: Helen Marnie
Label: Disco Pinata

Skotská zpěvačka a klávesistka Helen Marnie se na scéně elektronického popu objevila už na konci milénia, kdy prorazila s kapelou Ladytron. V roce 2012 navíc rozjela sólovou dráhu, která bude letos pokračovat vydáním její druhé sólovky Strange Words And Weirds Wars. Zatím nejvýraznějším singlem z desky je hymnická skladba Electric Youth, kterou samozřejmě táhnou dopředu hlavně výrazné synťáky.

Kirin J Callinan – Living Each Day
Credits: Kirin J Callinan
Label: Terrible Records

Když australský hudebník Kirin J Callinan vydal v roce 2013 svoje debutové album Embracism, které jsme tehdy probírali i v rubrice Deska týdne, mnozí jej přirovnávali k Nickovi Caveovi. S chystanou novou nahrávkou se zdá, že veškerá podobnost je pryč. Singl Living Each Day rozverně pracuje s rockovými klišé a překvapivě slyšíme i vokodér. Podivně neuchopitelné charisma ale Kirin J Callinan neztratil ani ve své nové inkarnaci. Celé album nazvané Bravado vychází už 9. června.

TOPS – Further
Credits: Jane Penny
Label: Arbutus

Svým jemným zvukem a především vokálem odkazuje montrealská kapela TOPS třeba na sofistikovaný indie pop projektů jako Acid House Kings nebo Camera Obscura. Skupina sdružená kolem zpěvačky Jane Penny ale dokáže znít osobitě. Na debutovou desku Picture You Staring teď TOPS navazují albem Sugar At The Gate a právě z něj pochází lahodný singl Further.

Isama Zing – Osso
Credits: Jonatán Pastirčák
Label: Mäss

Slovenský producent Jonatán Pastirčák, známý taky jako Pjoni, se v poslední době věnoval třeba produkování desky kladenské kapely Zrní. Nezapomíná ale ani na svoje vlastní projekty. Track Osso už jsme mohli v minulosti slýchávat v setech hraných pod psedonymem Isama Zing a co nevidět taky oficiálně vyjde coby součást eponymního EP. Jonatán v něm jako vždy propojuje smysl pro zvukový detail s poučeností aktuálním klubovým zvukem.

Omar Souleyman na 10. narozeninách Radia Wave v pražské MeetFactory

Omar Souleyman – Chobi (edit)
Credits: Omar Souleyman
Label: Mad Decent

Vystoupení momentálně asi nejslavnějšího syrského zpěváka Omara Souleymana mají určitě ještě mnozí z posluchačů Radia Wave v živé paměti – jeho koncert ve smíchovské MeetFactory při oslavě desátých narozenin stanice byl triumfální. Souleyman, který se od zpívání na svatbách dostal až do pozice jedné z nejoceňovanějších celebrit nezápadní hudby, teď chystá i desku. Ta je samozřejmě ovlivněná válkou v jeho rodné zemi, jak napovídá název To Syria, With Love. Na vlnách Radia Wave bude Omar Souleyman šířit lásku prostřednictvím singlového bangeru Chobi.

Ella Vos – You Don't Know About Me
Credits: Ella Vos
Label: Ella Vos Music

Losangelská zpěvačka Ella Vos se poprvé zviditelnila vloni na podzim svým vokálem na hitu Rolling Dice australského producenta Just A Gent. Její vlastní tvorba je ale neméně zajímavá a aktuální singl You Don't Know About Me to dokazuje. Chytlavá hymna je namířená proti všem, kteří by chtěli ženám poroučet, co mají dělat se svým tělem.

Downtown Boys – A Wall
Credits: Victoria Ruiz
Label: Sub Pop

Downtown Boys

Svěřence labelu Sub Pop, punkovou kapelu Downtown Boys, už jsme si v novinkách Radia Wave představovali letos v březnu prostřednictvím antikolonizační hymny Somos Chulas (No Somos Pendejas). Další ukázka z alba Cost Of Living je opět pořádně naostřená. Zeď z názvu singlu A Wall samozřejmě odkazuje k trumpovské zdi na hranici Spojených států a Mexika.

Washed Out – Get Lost
Credits: Ernest Greene
Label: Stones Throw

Slastné plážové melodie Washed Out definovaly před léty žánr chillwave, producent a multiinstrumentalista Ernest Greene se po čtyřech letech vrací s novým singlem. Get Lost ohlašuje podzimní turné stejného jména, o desce zatím Washed Out zarytě mlčí. Jisté je jen to, že nově teď projekt vydává na hiphopovém labelu Stones Throw.

Lil Yachty – Forever Young
Credits: Miles Parks McCollum, Thomas Wesley Pentz, Dexter Tortoriello, Dashiell Tortoriello
Label: Quality Control / Capitol / Motown

Internetová senzace Lil Yachty to za poslední rok dotáhl na několik rádiových hitů a na konci května přichází také s první oficiální deskou. Počin devatenáctiletého rappera z Atlanty Teenage Emotions je naší deskou týdne a proto si z ní vybíráme i jednu skladbu do playlistu. Kandidátů bylo víc, ale nakonec volba padla na na potenciální letní hit Forever Young, který s Yachtym natočil producent Diplo.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio