Novinky Radia Wave: 10. týden

6. březen 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 10. týden roku 2012.

Amadou & Mariam ft. Santigold – Dougou Badia
Credits: Mariam Doumbia, Santi White
Label: Because Music
Nevidomí malijští manželé Amadou Bagayogo & Mariam Doumbia si na svou novou desku Folila znovu pozvali spoustu hostů (jejich veleúspěšné předchozí album ozdobil svým rukopisem mj. Damon Albarn): slyšet tu jsou TV On The Radio, raper Theophilus London, Amp Fiddler nebo Jake Shears ze Scissor Sisters; mezi africkými hudebníky pak kraluje s loutnou ngoni Bassekou Kouyaté. Z novinky dvojice Amadou & Mariam, která se objeví i na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava, si do vysílání nasazujeme povedený track Dougou Badia s hostující zpěvačkou Santigold.

Filastine ft. Nova – Colony Collapse
Credits: Grey Filastine
Label: Multi Music
Talentovaný producent a nomád bassové scény Filastine se před třemi lety blýskl albem Dirty Bomb, na které 3. dubna naváže novinkou jménem £00T. Na několika tracích – včetně „etnostepové“ nálože Colony Collapse, jež se objeví i v našem vysílání – pak hostuje jávský zpěvák Nova. Za pozornost ovšem stojí i videoklip k této skladbě, který vznikl v ekologicky problematických oblastech a jehož realizace byla možná především díky tzv. crowd-fundingu.



The Men – Open Your Heart
Credits: Chris Hansell, Mark Perro
Label: Sacred Bones
Brooklynská formace The Men, populární především mezi fanoušky náležitě agresivního post-punku, navazuje na své loňské ponuřejší album Leave Home vylehčenější novinkou Open Your Heart, která zatím sklízí samé nadšené recenze. Z této přísně fyzické a zároveň posluchačsky vstřícné desky si nasazujeme právě titulní track.

Burial/Four Tet – Nova
Credits: William Bevan, Kieran Hebden
Label: Text
Nedlouho po vydání famózního EP Kindred se ostrovní „genius noci“ Burial ozývá znova – jeho nová skladba má tentokrát původ v již tradiční producentské spolupráci s kolegou a bývalým spolužákem Kieranem Hebdenem, známým jako Four Tet. Melancholický track Nova opět vyzdvihuje typický rukopis obou zúčastněných zvukových alchymistů, naznačuje však i možná nová neprobádaná taneční území, kam noha pánů Buriala a Four Teta zatím vkročila jen letmo. Skladba, jejíž decentně zkrácenou verzi vám teď nabízíme, vychází na vinylu jako jubilejní třináctý release Hebdenova labelu Text.

00815968.jpeg

Julia Holter – In The Same Room
Credits: Julia Holter
Label: Rvng.
Jen obtížně zařaditelná americká hudebnice Julia Holter v loňském roce způsobila solidní pozdvižení svou debutovou deskou Tragedy. Na té ukázala, co jsou její největší přednosti – objevná práce s vlastním hlasem, pečlivé vrstvení zvuků a vytváření skoro až pastorálních nálad. Do roku 2012 už vstoupila jako zavedené jméno na scéně experimentální hudby a svoji pečlivě vybudovanou pozici potvrdila deskou Ekstasis, která sbírá více než dobré ohlasy (recenzi na Radiu Wave můžete čekat v nejbližších dnech). Do pravidelné rotace vpouštíme znamenitý track z této nové desky pojmenovaný In The Same Room.

02500570.jpeg

TU Fawning – Bones
Credits: Corrina Repp, Joe Haege, Liza Rietz, Toussaint Perrault
Label: City Slang
Corrina Repp a Joe Haege se evidentně cítí ve svých kapelách Menomena a 31Knots nevytíženě, a tak před dvěma roky přišli s novým projektem Tu Fawning. Po debutu Hearts On Hold přichází formace z Portlandu s čerstvou novinkou A Monument, o kterou se postará vydavatelství City Slang. Album, jež vyjde 7. května, začíná propagovat mnohovrstevnatá freska Bones, kterou do vysílání nasazujeme v pětiminutovém editu.

Rocket Juice and the Moon ft. Erykah Badu – Hey Shooter
Credits: Damon Albarn, Erykah Badu, Tony Allen, Michael Balzary
Label: Honest Jon's
Hudební aktivity Damona Albarna jsme už dávno přestali počítat. Když tedy hyperaktivní frontman kapel Blur či Gorillaz nedávno ohlásil vznik formace Rocket Juice and The Moon, v níž kromě něj figurují ještě Flea (proslulý baskytarista Red Hot Chilli Peppers) a bubeník Tony Allen od Fela Kutiho, nikoho tato informace ani moc nešokovala. Rocket Juice and The Moon už 26. března vydají své debutové album, jehož funkový sound nastiňuje první singl Hey Shooter, který nazpívala Erykah Badu.

02573481.jpeg

Trim ft. Riko – Lord of Lords
Credits: Mark Pritchard, Javan St. Prix, Zane Williams
Label: internet
Londýnský rapper Trim se na rozdíl od svých kolegů z grimeové scény příliš nehrne do crossoverových hitů a i nadále zůstává hrdě v hudebním podzemí. Bývalý člen Roll Deep Crew vydal nedávno na Planet Mu singl Stereotype, na kterém mu instrumentální podklad poskytl Mark Pritchard z Harmonic313 nebo Afrika Hi-Tech. Jejich spolupráce pokračuje i na čerstvé internetové mixtape Bandoolou: Lord of Lords je jedním ze dvou nových společných tracků a hostuje v něm i Riko, další z veteránů grimeové scény.

White Rabbits – Temporary
Credits: Stephen Patterson, Gregory Roberts, Alex Even, Matt Clark, Jamie Levinson
Label: Mute
Brooklynští White Rabbits vydali své poslední album It's Frightening již v roce 2009. Po necelých třech letech se vracejí na scénu s třetí, znovu vlastním nákladem vydanou řadovkou Milk Famous. První oficiální singl Heavy Metal sice jasně ukázal, že se muzikanti z New Yorku snaží vymanit z „kytarovkového“ stereotypu, hudebně nás ale příliš nezaujal. V mnohem lepším světle se nám jeví další track nazvaný Temporary, který disponuje silným refrénem a důmyslnou kombinací prvků indie-rocku a psychedelie.

02573499.jpeg

Cartonnage – Apple Pie
Credits: Armin Effenberger, Vanda Choco
Label: EMI
Domácí dvojice Cartonnage, kterou tvoří producent Armin Effenberger a zpěvačka Vanda Choco, představuje po loňské desce I´m Not Your Computer (vydané na vlastním labelu EARecords) svůj nový singl. Píseň s názvem Apple Pie – předjímající čtvrtou řadovku tohoto dua – se navíc brzy dočká i klipové podoby.

Spustit audio