Novinky Radia Wave: 10. týden

8. březen 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 10. týden roku 2011.

James PantsAlone James Pants vládne mnoha nástroji a jeho hudbu není snadné zaškatulkovat. Na jeho třetím albu Love Kraft opět prolíná vlivy soulu, elektronického boogie, raného rapu, postpunkového diska i rocku. James Pants ovšem nevytváří nesourodou hudební bujabézu. Love Kraft je košatá i konzistentní deska a po singlu Darlin' z ní vybíráme do našeho playlistu už druhou skladbu Alone.

TV On The RadioWill Do Úspěch alba Dear Science před třemi lety definitivně postavil newyorské veličiny TV On The Radio do situace, kdy je každý jejich krok pečlivě sledován. David Sitek je coby producent na roztrhání, a to stihl ještě nedávno vydat album svého postranního projektu Maximum Balloon, podobně jako kytarista Kyp Malone nahrávku Rain Machine. A hlas zpěváka Tunde Adebimpeho by ráda začlenila do svých nahrávek kdejaká skupina napříč žánry. Po sólových výletech a hostovačkách se coby TV On The Radio naplno vrátí 12. dubna s nahrávkou Nine Types of Light. Zatím servírujeme zklidněný singl Will Do.

02277427.jpeg

AdalitaGoing Dow Australanka Adalita Srsen vystupuje od počátku devadesátých let coby frontwomanka melbournské kapely Magic Dirt. O sólové vykročení vně Magic Dirt se pokusila už v roce 2006, ale teprve teď můžeme mluvit o řádném samostatném debutu. Album nazvané jednoduše Adalita vychází právě v těchto dnech a jenom potvrzuje fenomén, že začátku roku 2011 v alternativní hudbě patří jednoznačně ženským autorkám.

StatelessMiles To Go Britský label Ninja Tune nepřestává překvapovat – jejich nejnovější akvizicí se stal kvartet Stateless z Leedsu, který rozhodně nespadá do tradičních žánrových kategorií, v nichž se Ninjové pohybují. Jenže Stateless nezapadají do žádných škatulek – produkují mix alternativního rocku a elektronické hudby a snesli by možná srovnání s Radiohead kolem alba Kid A. Existují už od roku 2002, o tři roky později vydali první EP The Bloodstream EP a debut Stateless jim vyšel v roce 2007 na !K7. Na nejnovějším albu Matilda se Stateless spolupracovali také třeba DJ Shadow, The Balanescu String Quartet nebo Shara Worden ze skupiny My Brightest Diamond.

02277395.jpeg

Cat's EyesCat's Eyes Na nový projekt Farise Badwana z britských The Horrors s kanadskou operní zpěvačkou Rachel Zeffirou jsme už upozorňovali u příležitosti tracku Not A Friend, který si můžete zdarma stáhnout z webu Cat's Eyes. Sama píseň Cat's Eyes je už ale první skutečnou ochutnávkou jejich debutového EP Broken Glass. Badwan bude mít letos napilno: s Cat' Eyes vzápětí chystají plnohodnotné album a na jaro potvrdili společné turné s Primal Scream. Zároveň budou aktivní i The Horrors, kterým by také mělo vyjít nové album, a asi pro vás není novinkou, že se The Horrors premiérově představí českému publiku na festivalu Colours Of Ostrava.

BlueprintSo Alive Adventures In Counter-Culture se bude jmenovat nové album rappera Blueprint vycházející na začátku dubna. Albert Shepard alias Blueprint je známější jako člen projektu Soul Position, který tvoří společně s producentem RJD2. Adventures In Counter-Culture bude jeho osmá sólová deska, druhá pro proslavený undergroundový label Rhymesayers, a o beaty se jako obvykle postará sám.



DikolsonMercury Zatímco si Ema Brabcová prozpěvuje v Luno, hlava dnes už neexistující Khoiby Filip Míšek vydává 20. dubna pod svým elektronickým alter egem Dikolson desetiskladbové album The Bear is Sleeping Now. Deska vychází na Minority Records fyzicky jako červené 12'' LP v nákladu čtyři sta kusů.

JunipIn Every Direction Švédskou skupinu Junip vede českému publiku dobře známý lamač dívčích srdcí José González. Od Gonzálezovy sólové tvorby se nové EP Junip až na patrnější zvuk syntezátoru prakticky neliší, ale zároveň se dá říct, že novinka In Every Direction je z dosavadní Gonzálezovy tvorby zatím nejsilnější nahrávkou.

02277433.jpeg

Taylor McFerrin feat. RYATPlace In my Heart Taylor McFerrin je synem slavného zpěváka Bobbyho McFerrina, nicméně jeho hudba nemá s tou, která dělá jeho otec, moc společného. Hodně o tom prozradí už fakt, že jeho nové EP Early Riser vychází na značce Brainfeeders patřící Flying Lotusovi. Vokály k McFerrinově futuresoulovému hitu Place In My Heart nazpívala zpěvačka RYAT, která má za sebou zatím jen spolupráci s King Brittem na jeho poslední desce Baby Loves Disco.

autoři: Tomáš Turek , Karel Veselý
Spustit audio