Novinky Radia Wave: 12. týden

20. březen 2013
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 12. týden.

Kate Boy – In Your Eyes
Credits: Kate Akhurst, H. N. Hemlin, Oskar Sikow Engström, Markus Dextegen
Label: iamsound recordsŠ
védsko-australský elektropopový projekt Kate Boy, jehož členové se do značné míry zhlédli v estetice sourozeneckého dua The Knife, jsme pro vás na Radiu Wave objevili už v listopadu díky pilotnímu singlu Northern Lights. Od té doby se enigmatická čtveřice stihla upsat nahrávací společnosti iamsound records a vydat své debutové EP Northern Lights. Na něm je k nalezení také neméně úchvatná skladba In Your Eyes, k níž čerstvě vznikl i minimalistický černobílý videoklip.

British Sea Power – Machineries Of Joy
Credits: Scott Wilkinson, Neil Wilkinson, M. Noble, M. Wood, P. Sumner, Abi Fry
Label: Rough Trade
Vzpomínáte si na singl A Lovely Day Tomorrow, který British Sea Power v roce 2004 natočili společně s Ecstasy of Saint Theresa jako oslavu českých parašutistů-atentátníků na říšského protektora Reinharda Heydricha? Informace o kapele milovníků České republiky už sice místními médii neproudí tak často jako dříve, silnou pozici si však (nejen) u nás britská šestice udržuje i nadále. Letos přesně na apríla navíc British Sea Power vydají své nové, šesté studiové album Machineries of Joy, z něhož vám coby první ochutnávku nabízíme povedenou titulní skladbu.

Pacific Air – Lose My Mind
Credits: Ryan Lawhon, Taylor Lawhon
Label: Barsuk
Losangeleské indiepopové duo Pacific Air (dříve známé pod jménem KO KO) tvoří bratři Ryan a Taylor Lawhonovi, kteří loni na podzim debutovali dobře přijatým EPčkem Long Live KO KO. Prosluněný první singl Lose My Mind z jejich připravované dlouhohrající prvotiny (vyjde už v dubnu) svým perlivým zvukem a zasněnou atmosférou nezapře vliv kapel Passion Pit nebo Ra Ra Riot, s nimiž ostatně Pacific Air v minulosti absolvovali úspěšné turné.

Zlokot – The Cure
Credits: Pavol Remiáš, Erik Horák
Label: Slnko Records
Slovenská skupina Zlokot je all-star projektem, v němž se potkali mimo jiné rapper Lyrik (Modré hory), Stanka ze skupiny Got Blue Balls či zbylí členové kapely Noisecut, kteří tragickou smrtí Bety Majerníkové přišli o zpěvačku. Na začátku března vydal Zlokot péčí vydavatelství Slnko Records debutové album Slowakische Idiot, jež chytře míchá rock, elektroniku i hip hop. Desku aktuálně propaguje dynamický klipový singl The Cure.

Curren$y – Choosin´ ft. Wiz Khalifa & Rick Ross
Credits: Shante Scott Franklin
Label: internet
Z hvězdy světa mixtapes v rappera u velké nahrávací společnosti se během posledních tří let proměnil neworleanský MC Curren$y. Stejně jako většina jeho kolegů se ale k tradičnímu hiphopovému formátu rád vrací – důkazem je aktuální mixtape New Jet City. Hostují na ní i Juicy J, Jadakiss, Wiz Khalifa nebo Rick Ross, přičemž poslední dva jmenovaní se vešli do skladby Choosin´, kterou s libostí nasazujeme do našeho playlistu.

Fol Chen – IOU
Credits: Sinosa Loa, Samuel Bing, Julian Wass, The Booksman, G. Henritz, P.-I. Polk
Label: Asthmatic Kitty
Losangeleský avant-popový kolektiv Fol Chen – vedený producenty Samuelem Bingem a Julianem Wassem – v těchto dnech vydává své třetí album The False Alarms, které je aktuální Deskou týdne Radia Wave. Jak dokazuje i skvělý druhý singl IOU, v jejich vymandlovaných, beaty protkaných popových symfoniích je místo jak pro éterický ženský vokál, tak pro hutné lyrické vypravěčství a nápadité smyčcové aranže.

02848351.jpeg

They Might Be Giants – You´re On Fire
Credits: John Flansburgh, John Linnell, Dan Miller, Danny Weinkauf, Marty Beller
Label: Idlewild
Američtí nerd-rockoví veteráni They Might Be Giants hlásí návrat: jejich v pořadí už šestnácté album Nanobots, které natočili na Manhattanu se svým dlouholetým kamarádem Patrickem Dillitem (David Byrne, Mary J. Blige), vyšlo na začátku března na labelu Idlewild. My pro vás z desky plné bryskních miniatur (nahrávka čítá pětadvacet tracků v délce necelé třičtvrtěhodinky) vybíráme svižný power-popový hit You´re On Fire.

DJ Koze – Nices Wölkchen ft. Apparat
Credits: Stefan Kozalla, Sascha Ring
Label: PampaJeden z klíčových představitelů minimal horečky ze začátku tisíciletí – hamburský producent DJ Koze – naposledy vydal dlouhohrající album v roce 2005. Opus jménem Kosi Comes Around se teď konečně dočkal sourozence: o aktuální desce Amygdala se navíc v tiskových materiálech píše, že je to autorův „Sgt. Pepper“. Na albu hostují veličiny jako Matthew Dear, Caribou či rakouský kolega Apparat, který zpívá v písni Nices Wölkchen.

Wire – Love Bends
Credits: Colin Newman, Graham Lewis
Label: Pink Flag
Ne druhý, ale minimálně třetí dech chytla v poslední době postpunková legenda Wire, která svůj první vrchol prožila před třiceti lety a druhý o deset let později. Na rozdíl od popového zvuku jejich tvorby na přelomu 80. a 90. let se dnes Colin Newman, Graham Lewis a spol. znovu zahleděli do kytarového soundu, který by měl dominovat připravované nové desce Change Becomes Us. Kdo by podle energického prvního singlu Love Bends (původně složeného mezi roky 1979–80) hádal, že Lewis letos oslavil už šedesáté narozeniny? Wire jsou zkrátka příkladem toho, že stárnout lze s grácií i s prstem na tepu doby.

02850389.jpeg

Flume – Sleepless ft. Jezzabell Doran
Credits: Harley Streten
Label: Transgressive / Mom & Pop
Teprve jednadvacetiletý beatmaker Harley Streten aka Flume začal skládat muziku už ve svých třinácti a jeho bezejmenný (v únoru znovu vydaný) debut ukazuje, že Stretenův talent je vskutku mimořádný. Ve stále ještě aktuálním, nádherně vylehčeném singlu Sleepless, který se stal v jeho domovské Austrálii masivním hitem, Flume využil kvalit zpěvačky a modelky Jezzabell Doran.

Spustit audio