Novinky Radia Wave: 13. týden

27. březen 2013
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 13. týden.

Vampire Weekend – Diane Young
Credits: Ezra Koenig, Rostam Batmanglij
Label: XL Recordings
Na 6. květen se už dlouho třesou všichni fanoušci specifického zvuku newyorských indie-rockerů Vampire Weekend, kteří tento den vypustí na pichlavé světlo světa album s názvem Modern Vampires of The City. Z desky, – kterou frontman kapely Ezra Koenig popisuje jako temnější a organičtější, než byli její dva předchůdci – nyní skupina představila studiové verze dvou nových skladeb. My si do našeho playlistu vybíráme manický, žánrově obtížně zařaditelný track Diane Young, v němž si Koenig vtipně pohrává s „elvisovskou“ vokální manýrou.

The Child Of Lov – Fly
Credits: The Child of Lov
Label: Double Six / Domino
Identita projektu The Child of Lov zůstávala dlouho tajemstvím: na rozdíl od loňského jara, kdy jsme nasazovali skladbu Heal, teď už alespoň víme, že se za tímto pseudonymem skrývá jakýsi pětadvacetiletý hudebník z Holandska. Bezejmenné debutové album The Child of Lov každopádně vyjde 6. května a hostovat na něm budou mj. rapper DOOM, virtuózní baskytarista Thundercat nebo hyperaktivní Damon Albarn. Epický futuristický soul znamenitého singlu Fly šponuje naše očekávání nebývale vysoko!

Kurt Vile – Never Run Away
Credits: Kurt Vile
Label: Matador
Když filadelfský písničkář Kurt Vile před několika týdny uvolnil první skladbu z chystané páté sólové desky Wakin' On A Pretty Daze, rostoucí řadu svých fanoušků tím trochu vyděsil. Píseň totiž nabobtnala do délky téměř neuposlouchatelných devíti a půl minut. Druhá ukázka z alba, píseň Never Run Away je ale jejím pravým opakem. Jednoduchý popěvek v čele s Kurtovým hlasem a akustickou kytarou patří k tomu nejpřístupnějšímu, co dlouhovlasý americký zpěvák a skladatel dosud vyprodukoval. Bezstarostnost přímočarého folkrockového hitu nejlépe dokládá půvabné (home)video, v němž se hlavních rolí chopily Kurtova sbírka vinylových desek a jeho malá dcerka. Album vychází 9. dubna a 17. června Kurt Vile se svými Violators dokonce vystoupí v Praze.

Kisses – Huddle
Credits: Jesse Kivel, Zinzi Edmundson
Label: Cascine/Splendour
Losangeleské syntpopové duo Kisses 15. května naváže na svůj tři roky starý diskotékový debut The Heart of the Nightlife novinkovou deskou s výmluvným názvem Kids in L.A. Vyznavači chladnějšího novovlnného soundu à la New Order mohou zaplesat: aktuální, křehkými kytarovými vyhrávkami podepřený druhý singl Huddle je o poznání mechaničtějším a melancholičtějším polibkem, než na jaké jsme byli od Kisses dosud zvyklí.

Generationals – Put a Light on
Credits: Grant Widmer, Ted Joyner
Label: Polyvinyl
Indiepopové duo Generationals z amerického New Orleans má šestý smysl na mimořádně chytlavé melodie, díky čemuž se mnohé z jeho tracků objevily v rozličných reklamách, filmech a televizních show. Po loňském EPčku Lucky Numbers, z něhož jsme vám před časem nabídli hitovku Sale City, vydá dvojice Grant Widmer a Ted Joyner 2. dubna na labelu Polyvinyl své třetí album Heza, které z podstatné části vznikalo ve studiu Jima Ena z texaských minimalistů Spoon. Kromě skladby Spinoza album propaguje i zvonkohrou protkaný poprockový singl Put a Light on, k němuž aktuálně vznikl také příjemný „flaneurský“ videoklip.

Cold Cave – People Are Poison
Credits: Wesley Eisold
Label: Deathwish
Darkwave projekt Cold Cave je dítětem losangeleského producenta Wesleyho Eisolda, který své spoluhráče v kapele pravidelně mění. Zatímco poslední desku Cherish The Light Years s ním nahrál mimo jiné i Dominick Fernow (Prurient), Nick Zinner (Yeah Yeah Yeahs) nebo Matt Sweeney, v aktuální sestavě Cold Cave najdeme například Davida Scotta Stonea (LCD Soundsystem, Melvins) nebo Codyho Votolata z The Blood Brothers. Po loňském podzimním singlu A Little Death to Laugh přichází Cold Cave v březnu s další novinkou v podobě singlu People Are Poison, který je předzvěstí desky, jejíž natáčení Eisold ohlásil na letošní rok.

Bonobo – Heaven For Sinner ft. Erykah Badu
Credits: Simon Green
Label: Ninja Tune
Simon Green alias Bonobo vydává tento týden své už páté studiové album The North Borders, kterým si mimo jiné připomene dekádu působení na značce Ninja Tune. Kromě instrumentálních skladeb je na desce i pět tracků s hostujícími vokalisty, mezi nimiž září jméno americké nu-soulové legendy Erykah Badu. Ta zpívá ve skladbě Heaven For Sinner, která je aktuálním singlem alba, jehož vydání bylo urychleno kvůli předčasnému prosáknutí promokopie. Čerstvá informace na závěr: Bonobo bude v červenci jedním z headlinerů letošních Colours of Ostrava.

02855048.jpeg

Young Man – Unfair
Credits: Colin Caulfield
Label: Frenchkiss
Nahrávkou Beyond Was All Around Me (vyjde 9. dubna na labelu Frenchkiss) uzavře chicagský rodák a písničkář Colin Caulfield aka Young Man svou volnou albovou trilogii, která započala před dvěma lety dlouhohrajícím debutem Ideas of Distance a loni pokračovala překvapivě nazvanou deskou Vol. 1. My si do vysílání nasazujeme druhý singl Unfair, který potvrzuje, že v kategorii chytlavého, zasněného indie popu patří mladý muž Caulfield k současné autorské špičce.

Shlohmo ft. Jeremih – Bo Beep (Do U Right)
Credits: Henry Laufer, Jeremih Felton
Label: Yours Truly
Producent a zpěvák, kteří se předtím neznali, se potkají ve studiu a před kamerami připraví společný track – taková jsou pravidla projektu Songs From Scratch, za kterým stojí label Yours Truly. Po AraabMuzik a Danny Brownovi, Lunice a Angel Haze přijali toto pozvání kalifornský beatmaker Shlohmo a R&B zpěvák Jeremih. Výsledkem jejich session je pozoruhodná skladba Bo Beep (Do U Right), která si minulý týden odbyla svou internetovou premiéru.

Paul White – Street Lights ft. Danny Brown
Credits: Paul White, Danny Brown
Label: One-Handed Music
Britský producent Paul White i detroitský rapper Danny Brown přichystali na letošní jaro nové nahrávky: první jmenovaný ukutil EPčko Watch The Ants, zatímco ten druhý brzy vydá svůj očekávaný oficiální debut Old. Skladbu Street Lights, která se objeví i na vinylu s remixem od Dabrye, lze tudíž považovat buď za ochutnávku z jednoho či druhého projektu, anebo také za track, který se ani na jednu desku nevešel a pánům bylo líto ho jen tak zahodit. Mimochodem, není to poprvé, co se Paul a Danny potkávají (a teď nemáme na mysli Tarantinovy Gaunery) – White produkoval například jednu skladbu na Brownově mixtape XXX.

02855052.jpeg
Spustit audio