Novinky Radia Wave: 15. týden

10. duben 2013
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 15. týden.

Majical Cloudz – Childhood´s End
Credits: Devon Welsh, Matthew Otto
Label: Matador
Kanadské weird-popové duo Majical Cloudz vzniklo loni v únoru, když se dali dohromady zpěvák Devon Welsh a producent Matthew Otto. Předloni stihla tahle montrealská dvojice vydat vlastním nákladem debutové album II, na které loni navázala skvělým EPčkem Turns Turns Turns – v květnu se pak fanoušci dočkají dlouhohrající novinky nazvané Impersonator, jež vyjde u firmy Matador. Pilotní singl, znamenitá balada Childhood's End je dojemnou i znepokojivou úvahou Devona Welshe na téma vyrovnávání se se smrtí otce, k níž byl natočen i sugestivní černobílý videoklip (v něm hraje Welshův skutečný otec Kenneth, známý ze svého účinkování v seriálu Twin Peaks).

Deerhunter – Monomania
Credits: Bradford Cox, Lockett Pundt
Label: 4AD
Už se zdálo, že Deerhunter na tři roky starém albu Halcyon Digest definitivně dospěli k ideálnímu výrazu, avšak s novou deskou opět hlásí obrat o 180 stupňů. Bradford Cox a Lockett Pundt se nechali inspirovat celou řadou klasiků minimalismu a konkrétní hudby (Pierre Schaeffer nebo Steve Reich) a díky tomu, že novinku Monomania nahrávali v New Yorku, také punkovými legendami Ramones. Výsledkem je hlučná a podle Bradforda i silně „avant-rock’n’rollová kolekce“, jež spatří světlo světa 7. května díky vydavatelství 4AD. Titulní skladba, kterou si nasazujeme do vysílání, ostatně frontmanovo prohlášení jen podporuje.

Tove Lo – Habits
Credits: Tove Lo
Label: self-released
Z bezedné studnice švédských art-popových autorek se nyní vynořuje čtyřiadvacetiletá rodačka ze Stockholmu Tove Lo. Zpěvačka a skladatelka, která začínala s rockovou kapelou a v posledních letech se živila psaním písní pro jiné muzikanty (spolupracovala např. s britskou továrnou na hity Xenomania), momentálně budí rozruch svým extrémně návykovým hitem Habits. Vaší pozornosti pak doporučujeme i náležitě fyzické, hédonistické video s deziluzivním koncem.

Oberhofer – Earplugs
Credits: Brad Oberhofer
Label: Glassnote
Jednadvacetiletý mladík a student kompozice na New York University Brad Oberhofer si v posledních třech letech vysloužil uznání svými vkusnými emotivními songy. Loni v březnu vydal spolu s kapelou (která přijala jeho příjmení coby svůj oficiální název) debutové album Time Capsules II a následně s ní absolvoval i úspěšné turné, na němž Oberhofer předskakovali brooklynským kolegům Matt & Kim. Už 23. dubna se ale můžeme těšit na nové album NOTALGIA, které předznamenává hymnický singl Earplugs. Žádný strach, u tohohle prvotřídního indie rocku špunty do uší rozhodně nevyužijete...

02863887.jpeg

Cross My Heart Hope to Die – Wild SideCredits: Brevi, Lawrence Muggerud, Andrew KlineLabel: Alpha Pup
Cross My Heart Hope to Die je eklektický multimediální projekt tří pozoruhodných osobností: stojí za ním DJ Muggs (známý především ze Cypress Hill), producent Andrew Kline a talentovaná zpěvačka jménem Brevi. 2. dubna vydalo toto trio bezejmenné EP, z něhož si do playlistu nasazujeme track s názvem Wild Side, který zřetelně odráží vášeň svých tvůrců pro filmové aranže. Pocit, že posloucháme titulní skladbu ze soundtracku k temnému špionážnímu melodramatu, ještě umocňuje zpěvaččin vokál asociující projev Elly Fitzgerald nebo Shirley Bassey.

Ghostpoet – Meltdown (Squarepusher Version)
Credits: Obaro Ejimiwe, Tom Jenkinson
Label: PIAS
Nominaci na Mercury Prize i nejvyšší příčky v anketách o album roku – to všechno si londýnský rapper Ghostpoet vysloužil před dvěma lety za svůj debut Peanut Butter Blues & Melancholy Jam, který loni představil i v Praze na klubovém večírku festivalu Struny podzimu. Nové album Some Say I So I Say Light je připravené na letošní květen a pod vedením spoluproducenta Richarda Formbyho (Wild Beasts, Darkstar) se rapper narozený v Coventry údajně vydal ještě abstraktnějším směrem než dříve. Desku propaguje singl MSI MUSMID, nás ale více zaujala skladba Meltdown v remixu elektronického veterána Squarepushera.

02477967.jpeg

Mikal Cronin – Weight
Credits: Mikal Cronin
Label: Merge
Mikal Cronin – zpěvák, multiinstrumentalista a spolupracovník Tye Segalla – přichystal na 7. května svou novou desku MCII, jež navazuje na jeho předloňský eponymní debut a kterou zaštítil label Merge. V prvním singlu Weight pak sanfranciský písničkář vybrušuje svůj nonšalantní, lehce sentimentální styl k dokonalosti: takhle nějak zní garážový power pop nejvyšší jakosti!

James Blake – Take a Fall For Me ft. The RZA
Credits: James Blake
Label: Polydor, Republic Records
Dva roky po svém hojně diskutovaném eponymním debutu se londýnský producent a zpěvák James Blake vrací s novým albem nazvaným Overgrown. Hostuje na něm i Brian Eno a hiphopový guru The RZA, který si zarapoval v aktuálním singlu Take a Fall For Me. Skladba zavádí čtyřiadvacetiletého hudebníka do pro něj zatím neprobádaných vod – a rozhodně jde o vydařený pokus.

Junip – Your Life, Your Call
Credits: José González, Elias Araya, Tobias Winterkorn
Label: City Slang
V čele švédského tria Junip stojí písničkář José González, jehož skladby teď v aranžích s bicími a klávesami rozkvétají do bezmála krautrockové krásy. Kapela vznikla v roce 2005, ovšem debutové album Fields natočila až v roce 2010. Druhý studiový počin nazvaný lakonicky Junip vyjde v dubnu na labelu City Slang a my vám z něj po barokně popovém tracku Line of Fire nabízíme neméně povedenou skladbu Your Life, Your Call.

Matt Shadetek & DJ/rupture – Don't Give It All Up
Credits: Matt Schell, Jace Clayton
Label: Dutty Artz
Brooklynský producent Matt Shadetek míchá svoje hiphopové instrumentálky z ingrediencí vypůjčených z lokálních scén po celém světě – ať už to jsou britské žánry grime a dubstep, jamajský dancehall nebo některý z afrických tanečních stylů. Po rozpadu projektu Team Shadetek se vydává na sólovou dráhu albem The Empire Never Ended. Ve skladbě Don't Give It All Up hostuje i další objevitel klubových scén, etnomuzikolog DJ/rupture, s nímž Shadetek založil label Dutty Artz, na kterém pochopitelně jeho nová deska vychází.

Spustit audio