Novinky Radia Wave: 16. týden

19. duben 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 16. týden roku 2011.

Snowman – Hyena
S pocity trpkosti i radosti nasazujeme první ukázku z posledního alba Australanů Snowman. Skupina se totiž rozhodla ukončit svou existenci vzhledem k tomu, že se její členové rozprchli do různých koutů světa a někteří si založili rodinu. Mladá skupina původem z Perthu v duchu mnoha svých hudebních předchůdců přesídlila do Evropy a před třemi lety zazářila s nahrávkou The Horse, The Rat and The Swan. Snowman tedy vydávají novou desku Absence v době, kdy už fakticky neexistují. Lídr John McKee také nedávno potvrdil smutný fakt, že po vydání Absence nebude následovat ani krátké turné, které by nahrávku propagovalo. Zato ale slibuje mnoho dalších projektů mimo Snowman. Sám McKee právě natáčí jedno „sólo“ a jedno „duo“ album.

Thao & Mirah – Eleven
26. dubna vychází na vydavatelství Kill Rock Stars společné dílo dvou výrazných ženských ze sanfranciské nezávislé scény: První z nich je Thao Nguyen, kterou už z našeho vysílání můžete znát z písní její skupiny Thao With The Get Down Stay Down, a druhou je neméně pracovitá písničkářka Mirah Yom Tov Zeitlyn, která má za sebou už pěknou řádku nahrávek na indie značce K-Records. Bezejmenné album Thao & Mirah okořenila i aktuální autorka Desky týdne Radia Wave Merrill Garbus řečená tUne-yArDs, která pomohla na svět úvodní písni Eleven.

02314201.jpeg

tUnE-yArDs – My Country
Talentu tUnE-yArDs není nikdy dost, a proto po singlu Bizness přidáváme otvírák My Country nejen v rámci Desky týdne, kterou má Merrill s albem Who Kill.

Anyway – Down Again
Kvalitativní držáci domácího punku i garážového rock'n'rollu Anyway vydají během několika následujících dní na značce Election Records nové album, které se bude jmenovat jednoduše Anyway. Jejich čtvrtá sbírka zní ještě o něco syrověji, než jak jsme u jinak vždy řádně nakrknutých Anyway zvyklí. Jiří Nedvídek a spol. novinku pokřtí 31. května v nově otevřeném Rock Café v Praze. Mezitím vybíráme skladbu Down Again.

01048242.jpeg

The Antlers – Every Night My Teeth Are Falling Out
Brooklynská indie kapela The Antlers v čele s Petem Silbermanem vykročila před dvěma lety z řady tisíce jiných skupin se stejnou charakteristikou úžasným albem Hospice. Desátého května jim vyjde na Frenchkiss Records už čtvrtá řadovka Burst Apart, na kterou se těšíme s písněmi Parentheses a teď už také Every Night My Teeth Are Falling Out.

Santigold ft. Karen O – Go
Už jsou to tři roky, co americká zpěvačka Santigold (tehdy ještě známá jako Santogold) vydala svůj bezejmenný debut. Od té doby se sice objevila na několika projektech jako vokalistka (N.A.S.A., Basement Jaxx), ale dlouhohrající desky se dočkáme až letos. Prvním singlem z dosud nepojmenované nahrávky je skladba Go, kterou Santigold napsala společně s producentem Switchem a rapperem Q-Tipem. Hostuje v ní Karen O z Yeah Yeah Yeahs. Skladba si odbyla premiéru na blogu rappera Jay-Zho, který je jejím fanouškem – společně nahráli skladbu Brooklyn Go Hard pro film Notorious. Santigold bude také jednou z hvězd letošního festivalu Colours Of Ostrava.

00825683.jpeg

Ink Midget & Pjoni – Similar Ache
Slovenská dvojice Ink Midget & Pjoni (čti: Pionýr) hrající originální elektronickou hudbu právě debutuje eponymním EP. Šestipísňová nahrávka vychází na vinylu a jako internetový download a postaral se o ni společnými silami slovenský label Exitab operující z košického klubu Tabačka, nová pražská značka f341, kterou vede Ondřej Anděra alias Sifon z projektu WWW, a také olomoucký Paf, platforma fungující pod Přehlídkou animovaného filmu. Ink Midget & Pjoni doprovodí polské Napszyklat na jejich turné po České republice i Slovensku.

Handsome Furs – What About Us
Dan Boeckner, jinak také člen slavných Kanaďanů Wolf Parade, zahodil kytaru a se svou partnerkou Alexei Perry složili třetí album Handsome Furs jenom za pomoci kláves a bicího automatu. Deska Sound Kapital je prý inspirována zvukem elektronické hudby východní Evropy z osmdesátých let. Není se čemu divit – Handsome Furs jezdí i do českých klubů s železnou pravidelností. 8. května se vrátí do pražského Klubu 007.

Arctic Monkeys – Don't Sit Down 'Cause I've Moved Your Chair
Ačkoli jste už možná na internetu zachytili video k nové písni Brick By Brick, teprve Don't Sit Down 'Cause I've Moved Your Chair je prvním oficiálním singlem ze čtvrté studiovky britských rockerů Arctic Monkeys. Singl vyšel v limitované verzi k právě uplynulému Record Store Day 16. dubna a šířeji bude dostupný krátce před vydáním celého alba Suck It And See na začátku června. Zatímco skladbě Brick By Brick překvapivě vévodil hlas bubeníka Matta Helderse, na Don't Sit Down 'Cause I've Moved Your Chair se vše vrací do starých pořádků s charakteristickým zpěvem Alexe Turnera.

02309779.jpeg

Apollo Brown ft. Oddisee – The Times
Producent Apollo Brown vydal nedávno instrumentální album Clouds. Pro devětadvacetiletého beatmakera to bylá už čtvrtá deska za poslední dva roky. Rapper Oddisee (který je súdánského původu) se vrhl na skladbu The Times a doplnil ji rapem.

autoři: Tomáš Turek , Karel Veselý
Spustit audio