Novinky Radia Wave: 17. týden

24. duben 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 17. týden roku 2012.

Hot Chip – Night and Day
Credits: Alexis Taylor, Joe Goddard, Owen Clarke, Felix Martin, Al Doyle, M. Ralph
Label: Domino Records
Už jsou to dva roky, co Hot Chip vydali svoje poslední album One Life Stand. Joe Goddard si pak odskočil ke svému bočnímu projektu The 2 Bears, s nímž vydal taneční desku Be Strong. Teď se ale kvintet vrací s novou deskou In Our Heads: ta vyjde v prvním červnovém týdnu na Domino Records, což de facto znamená, že se britský kvintet po osmi letech – strávených na značce EMI – vrací do světa nezávislé hudby. Pilotním singlem z desky je nakažlivý track Night and Day, ve kterém si Hot Chip vzpomenou i na popového krále Michaela Jacksona a jeho Workin' Day and Night.

DVA – Juchu
Credits: Barbora Kratochvílová, Jan Kratochvíl
Label: Minority Records/Amanita Design
Pokud máme v České republice skupinu, s níž se můžeme chlubit ve světě, pak jsou to bezpochyby DVA. Po albu Hu z roku 2010 se kreativní dvojice připomíná soundtrackem k počítačové hře Botanicula, kterou vytvořil domácí tým Amanita Design. DVA se nedávno vrátili z amerického miniturné, jež zahrnovalo i účast na festivalu SXSW v Austinu; v San Franciscu pak duo převzalo cenu za nejlepší hudbu na festivalu nezávislých tvůrců počítačových her. Kromě toho, že je soundtrack k Botanicule k dispozici ve společném balíčku s hrou, vychází také 1. května samostatně na vinylu na značce Minority Records. Další důvod, proč si zajuchat.

Outer Limitz – I Kontact
Credits: Sam Mehran
Label: Hippos In Tanks
Outer Limitz (dříve Outer Limits Recordings) je jeden z mnoha sólových projektů losangeleského rezidenta Sama Mehrana (známého především z kapely Test Icicles), v jehož rámci se tento původem australsko-americký hudebník pohybuje na poli chytlavého hypnagogického popu. V aktuálním tracku I Kontact, jehož silně infekční groove nám nedává spát, je znát inspirace estetikou 80. let i současným hnutím indie kapel koketujících s prvky r‘n‘b. Navažte kontakt!

02270393.jpeg

Aesop Rock – Zero Dark Thirty
Credits: Ian Matthias Bavitz
Label: Rhymesayers Entertainment
Na dlouhých pět let se odmlčel jeden z gigantů alternativního rapu Aesop Rock. Jeho jediným dokončeným hudebním počinem za tuto dobu bylo loňské album Are You Gonna Eat That? projektu Hail Mary Mallon, v němž se potkal s kolegy Robem Sonicem a DJem Big Wiz; s antifolkovou zpěvačkou Kimya Dawson zase vytvořil Aesop Rock duo The Uncluded, jehož ohlašované album Hokey Fright zatím stále čeká na vydání. Přednost totiž dostala jeho šestá sólová deska Skelethon, která vyjde v polovině července – ohlašuje ji znamenitý singl Zero Dark Thirty.

Beach House – Lazuli
Credits: Victoria Legrand, Alex Scally
Label: Sub Pop/Bella Union
Baltimorské dream-popové duo Beach House vydá 15. května svou napjatě očekávanou novou desku Bloom (souběžně na labelech Sub Pop a Bella Union). Po prvním singlu Myth se v playlistu Radia Wave objeví i nadnášivý druhý singl Lazuli, který je amalgámem prvků, které dělají z této americké dvojice tak výjimečnou kapelu: jejich zvuk je tu mnohovrstevnatý, ale nikdy přeplácaný, jiskřivý a přitom zklidňující, vřelý, ale nikdy kýčovitý.

02579058.jpeg

Phantom – Wanna
Credits: Hanna Toivonen, Tommi Koskinen
Label: self-released
Finské duo Phantom zažívá snový start: projektu, který vznikl teprve začátkem letošního roku, si hned po prvním, vlastním nákladem vydaném čtyřpísňovém EP Scars všiml festival SXSW, na internetu jej nadšeně propaguje britská kapela The xx a publicitu mu poskytl i vlivný server Pitchfork. Dvojice z Helsinek, která kombinuje křehké vokály a temný elektro sound, má navíc na své hudební projekty přislíbenu výjimečnou finanční podporu od Sibeliovy akademie. Ze zmíněného EP si do vysílání nenasazujeme titulní baladu, k níž studio Lumikuu vytvořilo efektní 3D videoklip, nýbrž dynamičtější závěrečný track s názvem Wanna.

The Walkmen – Heaven
Credits: Hamilton Leithauser, Paul Mariin, Walter Martin, Peter Bauer, Matt Barrick
Label: Fat Possum
Na předchozí desce Lisboa vsadil newyorsko-filadelfský kvintet The Walkmen na delikátní sound a prostší skladatelský přístup. Heaven – první singl z jejich nového stejnojmenného alba, jež produkoval renomovaný Phil Ek – na její prosluněný, relaxovaný zvuk plynule navazuje. Nečekejte ale žádnou fádní selanku: hudba The Walkmen vždycky měla hranu a patřičnou naléhavost. Nebeský indie-rock skladby Heaven není v tomto ohledu výjimkou.



Cat Martino – I Promise
Credits: Cat Martino, Sufjan Stevens, Chris Powell
Label: Weathervane Music
Cat Martino – písničkářka a bývalá členka doprovodné kapely Sufjana Stevense – je posledním účastníkem video série nazvané Shaking Through, která je výzvou hudebníkům, aby pod dohledem kamer složili a do finální podoby dotáhli zbrusu novou skladbu. Zpěvačce Cat Martino ve studiu vypomohli sám Stevens a Chris Powell z indie-rockových Man Man. Sugestivní baladu I Promise si můžete zdarma stáhnout z Bandcamp profilu nezávislého hudebního inkubátoru Weathervane Music, který za touto sérií stojí.
(P. S.: A určitě se podívejte na videa na stránce www.shakingthrough.com/catmartino, která podrobně mapují vznik písně od původních idejí až po její finální tvar.)

High Highs – Horses
Credits: Jack Milas, Oli Chang, Zachary Lipkins
Label: High Highs
Takřka každý týden vám v novinkách přinášíme ochutnávku produktů brooklynského hudebního kvasu. Tentokrát se ohlédneme za místní australskou náplavou – indie-popovou trojicí High Highs, která po loňském bezejmenném EP horečnatě směřuje k debutové desce. Jednou ze skladeb, jež zde zazní, bude i harmonická píseň Horses, která trio charakterizuje coby akustické snivce, jejichž tvorba nemá daleko k poetice apalačských rockerů Fleet Foxes.

Jessie Ware – 110%
Credits: Jessie Ware, Mathew Walker
Label: PMR Records
Londýnská zpěvačka Jessie Ware na sebe upozornila už vokály na eponymním albu producenta SBTRKT a také společným singlem s britským zpěvákem Samphou nazvaným Valentine. Jejím aktuálním spolupracovníkem je klubový producent Julio Bashmore, se kterým Jessie natočila svůj první sólový singl Running – a stejný muž má na svědomí i novinku 110%. Svůdný singl doplněný klipem z dílny grafické designérky Kate Moross propaguje autorčino debutové album, které je nachystané na léto.

02613660.jpeg
Spustit audio