Novinky Radia Wave: 19. týden

8. květen 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 19. týden roku 2012.

Ditt Inre – Månljus (saknad)
Credits: Hampus Klint, Einar Andersson
Label: Cascine
Švédské producentské duo Ditt Inre se může hrdě řadit po bok těch nejlepších evropských elektronických projektů. Svěží, šťavnatý sound stockholmského tandemu evokuje tvorbu jejich skandinávských kolegů Air France, ale zároveň si uchovává nezaměnitelný romantizující feeling. Z aktuálního En Värld I Brand EP pánů Hampuse Klinta a Einara Anderssona pro vás vybíráme skladbu Månljus (saknad), jejíž název je v překladu náležitě evokativní: Měsíční svit (smutek).

Mykki Blanco – Wavvy
Credits: Mykki Blanco, Bill Salas
Label: UNO
Transgenderový básník a performer Mykki Blanco momentálně plánuje dobýt i rapovou scénu. Podklad minimalistické skladby Wavvy má na svědomí chicagský (ovšem v Brooklynu usazený) producent Brenmar a k maniakálnímu stylu Blanca se skvěle hodí. Na nástup první transgender rapové hvězdy si ale nejspíš ještě chvíli počkáme – Blanco totiž nejprve v polovině května vypouští EP Mykki Blanco & The Mutant Angels, jež pro změnu odhalí jeho punkové kořeny.

Daniel Johnston – Space Duck Theme Song
Credits: Daniel Johnston
Label: Eternal Yip Eye
Už loni na jaře představil americký písničkář a výtvarník Daniel Johnston (tvořící s diagnózami maniodeprese a schizofrenie) svůj komiks a doprovodnou iPadovou hru Space Ducks: An Infinite Comic Book of Musical Greatness, k níž nyní vydává i soundtrack. Z alba – na kterém své písně inspirované hrou a komiksem prezentují také Unknown Mortal Orchestra, Eleanor Friedberger, Deer Tick či Fruit Bats – si do vysílání vpouštíme rozvernou Space Duck Theme Song, která rozpustilým klavírem a absurdním textem trochu připomíná Johnstonův klasický hit Walking The Cow.

02624539.jpeg

Buke And Gase – Hiccup
Credits: Arone Dyer, Aron Sanchez
Label: Brassland Records
Brooklynské indie-rockové duo Buke And Gase chystá po decentní změně názvu (dříve jako Buke And Gass) na září novinkové album, pro jehož účely už sestavuje vlastní bizarní nástroje (vzpomeňme na jejich proslulé šestistrunné bariton-ukulele). Předznamenáním desky je povedená skladba Hiccup, ze které se rozškytají štěstím všichni příznivci pochodových rytmů a komplexního, rafinovaně disonantního zvuku.

Public Image Ltd. – One Drop
Credits: John Lydon, Bruce Smith, Lu Edmonds, Scott Firth
Label: PIL Official Limited
Po několika více či méně úspěšných návratech Sex Pistols oživil John Lydon před třemi lety i svoji další slavnou kapelu – Public Image Ltd. Lydon s ní objel svět na comebackovém turné (vloni zahráli i na Colours of Ostrava) a následně se pustil i do psaní nových skladeb. Vůbec prvním materiálem PiL po 20 letech je čtyřskladbový vinyl One Drop, který kapela vypustila v limitované edici v rámci Dne hudebních obchodů minulou sobotu. Ten už je předzvěstí jejich nového alba, které se bude jmenovat This Is PiL a vyjde 28. května.

02390739.jpeg

Eternal Summers – Millions
Credits: Daniel Cundiff, Nicole Yun
Label: Kanine
Dvojice Eternal Summers si na nezávislé scéně získala pozornost už před několika roky. Po dvou letech mlčení k sobě základní bubeník Daniel Cundiff a kytaristka Nicole Yun sobě přibrali basáka Jonathana Woodse a rovnou se vypravili do studia. Zde během dvou týdnů intenzivní práce vyplodili celkem 17 nových skladeb, jež se staly základem jejich letošní novinky Correct Behavior. Ta vyjde 24. června na jejich domovském labelu Kanine, nicméně už teď se trio může pochlubit pop-rockovou hitovkou Millions.

Twin Shadow – Five Seconds
Credits:George Lewis Jr.
Label: 4AD
George Lewis Jr. alias Twin Shadow ohlašuje vydání své nové řadové desky. Chráněnec labelu 4AD strávil loňský rok rekonvalescencí po poměrně závažném zranění, které si přivodil díky své vášni – jízdě na motocyklu. A právě tyto zážitky výrazným způsobem ovlivnily vyznění alba, jež oficiálně vyjde se začátkem letních prázdnin (konkrétně 9. července). Kolekce dostala název Confess a najdete na ní i singl Five Seconds, který vám aktuálně představujeme ve vysílání Radia Wave.

02211327.jpeg

Sigur Rós – Varuð
Credits: Sigur Rós
Label: EMI
Islandské hvězdy Sigur Rós vydávají 29. května svou šestou desku Valtari (v překladu z islandštiny „parní válec“) a první oficiální singl Varúð trochu naplňuje předpovědi, které se okolo připravované kolekce nesou už delší dobu – že se bude jednat o návrat k zádumčivějším postrockovým náladám jak je známe ze slavného „závorkového“ alba. Vstupte s námi – byť jen v rádio editu – do mlžných krajin geotermálních lázní.

02624542.jpeg

Lemonade – Neptune
Credits: Callan Clendenin, Ben Steidel, Alex Pasternak
Label: True Panther Sounds
Trio Lemonade – které ve své eklektické hudbě kombinuje vlivy novovlnného popu či world music – vzniklo v Kalifornii, ale už několik let patří ke stálicím brooklynské scény. Čtyři roky po eponymním debutu konečně přicházejí Lemonade s novým albem, jež nese titul Diver a vyjde na konci května u True Panther Sounds. Pilotním singlem je delikátně zklidněná skladba Neptune.

02624543.jpeg

Planety – Pět minut za městem
Credits: Krochmalný, Babiš, Maliniak, Michalík
Label: Máma M**á Maso
Kvarteto Planety vzniklo na troskách noise-rockové skupiny Le Christ Hypercubistic z Českého Těšína/Třince a ve své hudbě míchá vlivy shoegaze a psychedelického rocku. Debutové album Peklo, peklo, ráj vydala kapela na konci dubna na internetu péčí slezského webového labelu MMM. Z desky, která je volně dostupná ke stažení, si nasazujeme skladbu Pět minut za městem.

Spustit audio