Novinky Radia Wave: 20. týden

17. květen 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 20. týden roku 2011.

My Morning Jacket – Holdin' On To Black Metal Na konci května vychází šesté studiové album folk-rockové pětice z Kentucky My Morning Jacket, kterou vede už od roku 1998 kytarista a zpěvák Jim James. Nová nahrávka Circuital se po pár posleších jeví jako jejich majstrštyk. My Morning Jacket už od poloviny dubna uvolňovali každý týden písně nahrané při loňském koncertu v New Yorku a posledním volným downloadem je právě titulní skladba z Circuital. Do playlistu Radia Wave ovšem vysíláme asi zvukově nejdivočejší kus desky, píseň Holdin' On To Black Metal.

Random Axe – The Hex Random Axe je hiphopový allstar team, který tvoří trio rapperů Black Milk, Guilty Simpson a Sean Price. Společně natočili bezejmenné album, které vychází v polovině června. Všechny instrumentální podklady dodal Black Milk. Na desce hostují třeba Roc Marciano, Danny Brown, Fat Ray a Melanie Rutherford.

Nauzea Orchestra – Stranger Ústecká skupina Nauzea Orchestra vydává 20. května své druhé album The Dark Side Of The Raven. Kapela už svou syrovou hudební vizi nezávislé elektroniky, industrialu a rock'n'rollu představila na dva roky starém debutu Mesiterstück Eins. Nekompromisnost novinky The Dark Side Of The Raven skupinu definitivně etabluje jako výjimečný zjev hodný sledování. Na novém albu je sedm skladeb usazených v několika mezihrách. Na druhém CD Mesiterstück Eins R_mixed jsou pak dvě coververze písní Nauzea Orchestra v podání spřízněných skupin The Ritchie Success a Kill The Dandies! a také remixy od Das Ende, Neutrino, Krtech (baskytarista lipských The Sonic Boom Foundation), Mikrokokoto, Ladin.R a Dubort. Píseň Stranger je z prvního CD a pro především německy zpívající Nauzeu je podána celkem nezvykle v angličtině.

02339165.jpeg

The War On Drugs – Baby Missiles Vznik filadelfské skupiny The War On Drugs mají na svědomí dva velmi výrazní písničkáři: Adam Grunduciel a Kurt Vile. Po vydání několika EP a albovém debutu Wagonwheel Blues ovšem Kurt Vile, podobně jako další dva členové, skupinu opustil a vydal se na velmi úspěšnou sólovou dráhu. Adam Grunduciel s The War On Drugs ale pokračuje dál v triu a jejich nový singl Baby Missiles rozhodně nezní jako chudý příbuzný předchozích nahrávek. Naopak, album Slave Ambient, které vyjde až 16. srpna na Drag City, je velmi očekávanou událostí.

SebastiAn ft. M.I.A. – C.T.F.O. Producent SebastiAn patří mezi klíčové postavy současné vlny francouzského electra. Vypustil několik vlastních EP, remixů a účastnil se kompilací labelu Ed Bangers. Debutové album vychází teprve na konci května. Jmenuje se Total a mezi hosty je zpěvák Mayer Hawthorne, Gaspar Auge z Justice a také rapperka M.I.A., která hostuje ve skladbě C.T.F.O.

02339233.jpeg

Psychedelic Horseshit – Laced Matt Whitehurst si pro zvuk své kapely Psychedelic Horseshit vymyslel vlastní škatulku „Shitgaze“. Nervní směs drone-rocku a ztřeštěné elektroniky představuje už na druhém albu Laced, ze kterého vybíráme titulní skladbu. Pro úplné pochopení hudebního snažení Psychedelic Horseshit je ale nutné poslechnout si celou, zvukově nevypočitatelnou desku. Představte si třeba křížence The Fall, My Bloody Valentine, Fuck Buttons a Pavement.

Wild Beasts – Bed Of Nails Z třetího alba Smother britských Wild Beasts už vám hrajeme singl Albatross, po poslechu celé nahrávky ale s chutí přidáváme skvělou píseň Bed Of Nails. Na Smother vedle jemných zvukových struktur a rafinovaných melodií vystupuje do popředí podmanivý kontrast hlasů Haydena Thorpea a Toma Fleminga. Zároveň jsou na novince znát elegantně uchopené vlivy současné elektronické hudby, ale i Stevea Reicha.

02339192.jpeg

SBTRKT – Wildfire Maskovaný londýnský producent SBTRKT vypustil za poslední dva roky několik pozoruhodných singlů – svůj albový debut si odbude na konci června, kdy vyjde jeho eponymní deska. Bude obsahovat 11 dosud nevydaných skladeb a v osmi z nich budou hostující zpěváci. Je to také případ pilotního internetového proma Wildfire, který vokálem ozdobila zpěvačka Yukimi.

Vetiver – Can't You Tell Kapela Vetiver, respektive její lídr Andy Cabic, se neustále potýká s přirovnáváním ke slavnějšímu kolegovi Devendrovi Banhartovi. Banhart, podobně jako Joanna Newsom, ostatně s Vetiver několikrát spolupracoval. Vetiver ovšem svým podáním folkové hudby pro nové tisíciletí mimo okruh fanoušků „věčných dětí“ tak výrazně jako Banhrat zatím neprorazili. Snad se jim to povede s pátou řadovkou The Errant Charm, ze které pochází další novinka Can't You Tell.

01038255.jpeg

DJ Shadow – I Gotta Rokk Pět let už čekají fanoušci na nové album DJe Shadowa. Dočkat by se měli letos v září, kdy by měla konečně vyjít dlouho anoncovaná novinka The Less You Know the Better. Desku ohlašuje nové EP I Gotta Rokk, které představuje titulní kousek z novinky a připomíná i skladby z loňského digitálního singlu Def Surrounds Us/I’ve Been Trying a několik remixů.

autoři: Tomáš Turek , Karel Veselý
Spustit audio