Novinky Radia Wave: 22. týden

31. květen 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 21. týden roku 2011.

Fool's Gold – Street Clothes
Jak vhodně přivítat letošní léto? Přestaňte pošilhávat po nesmrtelných Kučerovcích a zkuste se naladit na novou desku Leave No Trace vícehlavé party Fool's Gold z Los Angeles. Ti i vprostřed nekonečného koncertování dokázali zkompletovat pokračovatele ceněného bezejmenného debutu a vyrazili vprostřed aromatického kouře na další pouť do afrických turistických destinací. První zastávkou je singl Street Clothes.

Prince of TennisFailure Is Art If You're A Robot
Po loňském EPčku Camping In North Ikea se pražský projekt Prince of Tennis hlásí s regulérním albem Urbi And Orbi. Desku si lze stáhnout zdarma z jejich webu výměnou za „reklamu“ na sociálních sítích Facebook či Twitter. Projekt tvoří dvojice David Volenec a Honza Čechtický (Ohm Square), která je známá z dřívější spolupráce v Colorfactory a ještě dříve v Sebastians. Ke skladbě Failure Is Art If You're A Robot vznikl i animovaný videoklip.



SHe'S HiT – Miriam Hollow
Skotští SHe'S HiT jsou tesaní z tvrdého, atlantským vichrem šlehaného kamene. Uberte A Place To Bury Strangers několik zpětnovatebných záclon, zato vystrčte před mikrofon charismatického deklamátora Davida Wilsona a nechte na pětici o to víc působit Iggyho odkaz The Stooges. Výsledkem této chemie je debutová deska Pleasure, kterou ve vysílání představíme singlem Miriam Hollow.

Washed Out – Eyes Be Closet
Stejně jako je rozvážná hudba Ernesta Greena, který se na veřejnosti prezentuje jako Washed Out, tak dlouho trvala i práce na debutové desce Within and Without. Po třech EP a několika singlech už bylo na pováženou. Když vám ale na stůl předhodí smlouvu slovutné vydavatelství Sub Pop, pak není co řešit. Album, které spoluprodukoval Ben Allen podepsaný mimo jiné pod Merriweather Post Pavillion od Animal Collective nebo Elsewhere Gnarlse Barkleyho, jemně na polštář pokládá ukázka Eyes Be Closet.

Chrissy Murderbot – The Vibe Is So Right ft. MC Zulu
Chicagský DJ a producent, který si říká Chrissy Murderbot, strávil poslední dva roky vypouštěním nespočtu mixtapes. Letos se jeho aktivita trochu zpomalila, zato se ale konečně dostal k regulérní dlouhohrající desce. Pod názvem Women's Studies ji vydává na Planet Mu. Obsahuje bláznivý mix dancehallu, grime a bass music, do kterého ještě navíc rapují jamajští a afričtí MCs. Třeba jako v singlu The Vibe Is So Right.

Pat Jordache – Phantom Limb
Merrill Garbus aka tUnE-yArDs sice v letošním roce přijala na bárku dalšího stálého člena Nata Brennera, vedle toho ale spolupracuje s další hromadou zajímavých hudebníků. Jedním z nich je i Pat Jordache, se kterým Merrill vedla krátkodechý projekt Sister Suvi. Poté, co se cesty obou muzikantů rozešly, vrhli se oba do lo-fi dobrodružství, ze kterého po dvou deskách tUnE-yArDs přináší svědectví i Pat. Přitom k vydání alba na slovutném labelu Constellation Records po ztrátě masteru desky vůbec nemuselo dojít. Naštěstí autor po dlouhém hledání našel zálohu Future Songs na vlastním MediaFire účtu. Internet není zas tak ďábelský nástroj, jak se říká.

02350572.jpeg

No Surrender – Silver Hall (feat. Tunde Adebimpe)
Trio Seraphim, Steeples a Gnomand tvořící newyorský projekt No Surrender spolu hraje už od 90. let, jejich debutové Medicine Babies ale vychází teprve v polovině letošního června. O produkci se postarala Constanza Fancavilla (známá ze spolupráce s Trickym) a duo Radioclit (Santigold, M.I.A.). Ve skladbě Silver Hall hostuje Tunde Adebimpe z TV On The Radio.

Arcade Fire feat. David Byrne – Speaking In Tongues
Veleúspěšné období desky The Suburbs, která dostala Grammy, Brit Awards i kanadskou cenu Juno, zakončí Arcade Fire novým vydáním rok staré nahrávky 2. srpna. Album doplní DVD s filmem režiséra Spike Jonze Scenes from The Suburbs a také dvě nové skladby Speaking in Tongues a Culture War. V první jmenované hostuje David Byrne.

02350599.jpeg

Bosco Delrey – Baby's Got A Blue Flame
Zvláštní mix dřevního rockabilly a současné elektroniky nabízí zpěvák z New Jersey Bosco Delrey. Jeho debutové album Everybody Wah vydává Mad Decent. Úvod do problematiky, který vzpomíná na Elvise a The Cramps a vypadá jak Sonic Boom ze Spiritualized, obstará otvírák desky Baby's Got A Blue Flame.

Jay Jay Johanson – Dilemma
Švédský písničkář Jay Jay Johanson v minulosti koketoval s trip hopem a dalšími elektronickými žánry, aby se na desce The Long Term Physical Effects Are Not Yet Known vrátil k akustickému zvuku. Jeho novinka Spellbound je kompromisem mezi atmosférickým folkem a elektronickými beaty. Švihák lázeňský desku představuje singlem Dilemma.

02350608.jpeg

Ladytron – White Elephant
Po vydání singlu Ace Of Hz a výběrovce Best Of Ladytron 00-10 se synthpopoví Ladytron vrací s další porcí hudby. Nové album Gravity The Seducer vyjde se začátkem nového školního roku, tedy tři roky od zatím poslední desky Velocifero. Novinka vznikala na anglickém venkově s Barnym Barnicottem, spolupracovníkem a koproducentem kapel jako Arctic Monkeys nebo Editors. První singl White Elephant potvrzuje slova kapelníka Daniela Hunta, který o desce říká, že je „ve srovnání s předchozím albem éteričtějším a melodičtějším dílkem, s dotekem abstraktna a míst, kterých se kapela nikdy předtím nedotkla“.

Spustit audio