Novinky Radia Wave: 26. týden

26. červen 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 25. týden roku 2012.

Cat Power – Ruin
Credits: Charlyn Marie Marshall
Label: Matador
Šest let trvalo, než americká písničkářka Cat Power přichystala kolekci nových autorských písniček. Je pravdou, že mezitím vydala kolekci předělávek, kterou jsme před čtyřmi lety prověřovali jako Desku týdne Radia Wave, nicméně ticho okolo této čtyřicetileté (jedinečné) dámy bylo dlouhé a hrobové. Prořezává ho až v těchto dnech informace o dlouhohrající novince Sun, která bude autorčiným terapeutickým ohlédnutím za jejím dlouholetým vztahem s hercem Giovanni Ribisim. První singl nese příznačný název Ruin.

Grasscut – Pieces
Credits: Andrew Phillips, Marcus O'Dair
Label: Ninja Tune
Dvojice Grasscut patří mezi nejmladší členy kohorty kolem labelu Ninja Tune. Zatímco Andrew Phillips je oceňovaným autorem hudby pro televizi či film, jeho kolega Marcus O'Dair začínal jako hudební novinář, který napsal například knižní biografii Roberta Wyatta. Debutovali v roce 2008 a o dva roky později si připsali i dlouhohrající prvotinu 1 Inch: 1/2 Mile. Aktuální počin Unearth v sobě kromě hudební složky obsahuje i hru – v bookletu najdete GPS souřadnice a návodné informace vedoucí k nalezení deseti krabiček s alternativními verzemi skladeb, jež dvojice rozmístila po celé Anglii. My si do vysílání nasazujeme – vzhledem ke struktuře tracku – vhodně nazvanou skladbu Pieces.

John Maus – Bennington
Credits: John Maus
Label: Ribbon Music
O skutečnosti, že se John Maus chystá vydat desku svých dříve neuveřejněných skladeb, jsme se už ve Factory Radia Wave zmiňovali. A jelikož se datum oficiálního vydání desky (16. července) nezadržitelně blíží, rozhodl se tento hypnagogický experimentátor nažhavit své fanoušky dalším, v pořadí druhým trackem. Po klidnější skladbě Mental Breakdown sází Maus v písni Bennington na rychlejší rytmiku a ostře řezavé synťáky společně s klasickým hlubokým zpěvem. Obě dvě zatím vypuštěné skladby napovídají, že A Collection Of Rarities And Previously Unreleased Material bude něčím víc než pouhou sbírkou hudebních odřezků.

02413602.jpeg

Nas & Rick Ross – Accident Murderers
Credits: Nasir Jones, William Leonard Roberts, Ernest Wilson, Salaam Gibbs
Label: Def Jam
Už čtvrtým singlem propaguje svoje desáté studiové album Life is Good legendární newyorský rapper Nas. Po skladbách Nasty, The Don a Daughters vypouští necelý měsíc před vydáním desky track Accident Murderers, v němž se potkává se svým těžkotonážním kolegou Rickem Rossem. Pod skladbou je podepsaný Nasův dlouholetý spolupracovník Salaam Remi a také chicagský producent No I.D., který pomohl odstartovat kariéru Kanye Westa. Zatímco Nas se vydání svého alba dočká zanedlouho, chystaný počin Ricka Rosse byl znovu odložen – tentokrát na konec července. Ještě dodejme, že na Nasově albu Life Is Good budou ke slyšení také Mary J. Blige, Anthony Hamilton či loni zesnulá Amy Winehouse.

Purity Ring – Fineshrine
Credits: Megan James, Corin Roddick
Label: 4AD
Stále aktuální senzace blogosféry – kanadské elektronické duo Purity Ring – už brzy vydá na labelu 4AD svůj debut Shrines, z něhož jsme vám před časem nabídli skladbu Obedear. Projekt Corina Roddicka a vokalistky Megan James (vycházející rovným dílem z witch housu, dubstepu a hip hopu) už zrodil internetové hity jako Loftcries, Belispeak nebo Ungirthed. My si však z dílny dvojice – jejíž živé vystoupení na festivalu Primavera nedávno oslnilo i našeho šéfredaktora Tomáše Turka – nyní vybíráme jejich aktuální (a dosud nejsugestivnější) track Fineshrine, v němž se mj. zasvěceně vyzývá k přeštípnutí hrudní kosti. Brr.

Divine Fits – My Love Is Real
Credits: Britt Daniel, Dan Boeckner, Sam Brown
Label: Merge
Dobrá zpráva pro fanoušky kapel Handsome Furs/Wolf Parade, New Bomb Turks a Spoon: tři členové těchto formací spolu totiž založili novou skupinu Divine Fits. Label Merge 31. července vydá jejich debutový singl My Love Is Real, který doprovodí půvabně nazvaná b-strana I Was Born in Laundromat. Úsporný elektro-pop skladby My Love Is Real – kterou zařazujeme do našeho playlistu – připomene svými prvky tvorbu většiny ze zmíněných kapel: zatímco minimalistická produkce evokuje tvorbu texaských indie-rockových taktiků Spoon, vokál Dana Boecknera dává vzpomenout na hity obou v úvodu jmenovaných kanadských formací Handsome Furs a Wolf Parade.

02664475.jpeg

Nouela – Fight
Credits: Nouela Johnston
Label: Control Group
Prvních jedenáct let svého života prožila multiinstrumentalistka Nouela v Jižní Koreji se svými rodiči – profesory hudebních věd. Po návratu do rodného Seattlu prošla celou řadou místních spolků, hrála jazz, avantgardu i rock, navštěvovala kurzy na několik nástrojů najednou, aby nakonec všechny své zkušenosti vepsala do sólové desky Chants. V ní se prezentuje jako schopná písničkářka následující odkaz PJ Harvey nebo Fiony Apple. První singl, který ji představuje i jako šikovnou producentku, se jmenuje Fight.

Lorelei – Hammer Meets Tongs
Credits: Matt Dingee, Stephen Gardner, Davis White
Label: Slumberland
Rockeři Lorelei natočili v roce 1994 debutovou desku Everyone Must Touch The Stove a stejně rychle, jak se na scéně zjevili, tak se také rozpadli. Dlouho to vypadalo, že o trojici z Washingtonu, D.C. už nikdy neuslyšíme, když se jejich původní label Slumberland records nedávno vytasil s nečekanou novinou – trojice Lorelei je zpět s kolekcí písniček, která dostala název Enterprising Sidewalks. Tam, kde pánové před 18 lety skončili, nyní zvesela navazují. Jinými slovy: přicházejí se směsí post-rockové dynamiky, vznosné melodičnosti a shoegazeových kytarových stěn. Přesně v tomto duchu se Lorelei prezentují i na comebackovém singlu Hammer Meets Tongs.

Erika Spring – Hidden
Credits: Erika Spring
Label: Cascine
Erika Spring – vlastním jménem Erika Forster – byla dosud známa především coby zpěvačka a klávesistka brooklynského synth-popového tria Au Revoir Simone. 10. července vyjde na značce Cascine její bezejmenné debutové EP, na němž se bude nacházet pět skladeb. První ochutnávku – půvabný track s názvem Hidden – zdobí líbezné melodie, jemné atmosférické popěvky a řízné, energické beaty.

02664488.jpeg

A Modern Man – Liberty
Credits: A Modern Man
Label: BritishPopSongs
Kapela A Modern Man je nezaměnitelně britským nováčkem indie scény: jejich album Transformations vcelku chytlavě „přetváří“ sound konkrétních ostrovních kapel z posledních dvou dekád 20. století. Konkrétně singl Liberty pak přináší na mysl celou síť inspirací: Davidem Bowiem počínaje a Roxy Music konče.

Spustit audio