Novinky Radia Wave: 29. týden

19. červenec 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 29. týden roku 2011.

Theophilus London – Last Name London Brooklynský rapper Theophilus London rád surfuje mezi žánry a po několika slibných mixtapes letos podepsal velké nahrávací společnosti. Výsledkem příprav je debutové album Timez Are Weird These Days, které vychází 19. července a je možná maličko mainstreamovější, než by jeho fanoušci čekali. Last Name London je jeho pilotní singl. Nahrávku míchal Dan Carey (spolupracovník La Roux, Hot Chip nebo M.I.A.) a hostují na ní písničkářka Holly Miranda a Sara Quin z dvojice Tegan And Sara.

Sons & Daughters – Breaking Fun Ještě před pár roky nás čtveřice z Glasgow Sons & Daughters zasypávala muzikou a dalšími informacemi jak na běžícím pásu. Poslední dva roky si kmenová kapela vydavatelství Domino Recordings odfrkla, aby se v letošním roce přihlásila s novou deskou Mirror Mirror. A podle toho, jak zní singl Breaking Fun, na který kapela vytvořila i atmosférický videoklip, se nic zásadního nezměnilo. Což v případě Sons & Daughters vůbec nevadí.



BenePeko & Roland Kánik – Beaty, mýty, legendy a kicsinkó Slovenský rapper Bene ani na moment nezahálí, sotva uplynul půlrok od jeho posledního počinu – Záblesky geniality, úlomky šialenstva s Delikem z projektu Moja Reč –, je tu jeho další deska. Jmenuje se Spam Poetry a je pod ní podepsán autorský tým BenePeko & Roland Kánik. Poslední jmenovaný je slovenský publicista a jazzman (April Weather, Freemen, h-looz) a Peko je Beneho dlouholetý beatmaker, který se zviditelnil už na albu Záblesky geniality. Album vychází společně s knihou Slovenčina pre samoukov / Spam Poetry a je k dostání i na internetu jako samostatný download.



Mirror Mirror – Interiors Hype nebo mathpopové zátočiny? Takhle Američani Mirror Mirror nepřemýšlejí. I na druhé desce Interiors míchají indie elektronická cinkrlátka s muzikantsky zauzlovanými nápady, které dohromady dávají neakademickou a překvapivě velmi zábavnou muziku. Posuďte sami podle singlu, který dal druhé řadovce její jméno.

Real Estate – Days – It's Real Newjerseyjský kvartet Real Estate vydal před dvěma roky svůj dlouhohrající eponymní debut u labelu Woodsist a mnoho chvály od kolegy Roberta Candry neslyšel. Kapela to po přečtení recenze nezabalila, ba naopak, namluvila si nového vydavatele – prestižní label Domino. Jak se novým kolegům Arctic Monkeys, The Kills nebo Franz Ferdinand vede, naznačují v pokojově kytarovém duchu skrze singl It's Real. Celá deska nazvaná Days bude následovat v říjnu.

Machinedrum – U Don't Survive Travis Stewart alias Machinedrum patří ke špičce inteligentní elektroniky už deset let (počítáno od debutu Now You Know z roku 2001). V poslední době se přiblížil londýnskému (post)dubstepu, když se stal členem projektu Sepalcure. Jako Machinedrum se letos stal novou akvizicí labelu Planet Mu a vydává zde své nové album Room(s).

02390487.jpeg

Big Spider's Back – Secret Chiefs Big Spider's Back, solitér z New Yorku, rozbíjí spolu s Washed Out představu o tom, že správně zasněnou elektronickou pěnu dokážou namíchat jen Evropané. Jeho debutové album Memory Man pluje od nejniternějších poloh Animal Collective až do hlukově ambientních bažin. Do vysílání si nasazujeme v rámci možností „hybný“ kousek Secret Chiefs.

Lanterns on the Lake – You're Almost There Vydavatelství Bella Union nepřestává vyhledávat zajímavé nováčky, které by mu byli po chuti. Jedním z posledních objevů labelu je šestice Lanterns on the Lake z Newcastlu, které zde v září vyjde debutová deska Gracious Tide, Take Me Home. Bohatý instrumentář, zasněné melodie – pokud máte rádi postrockovou polohu Yanna Tiersena, měli byste si přijít na své.

02390550.jpeg

CHLLNGR feat. Coco O – Sundown Kodaňský producent Steven Jess Borth, který si říká trochu enigmatickou zkratkou CHLLNGR, vydává právě debutové album Haven. CHLLNGR je zatím známější jako producentský parťák jihoafrického rappera Spoeka Mathamba. Jeho debutové album čerpá z odkazu dubu a současného dubstepu, ale posouvá jeho zvuk do nových teritorií. Ve skladbě Sundown hostuje krajanka Coco O.

Vivian Girls – Sixteen Ways Americké dívčí trio Vivian Girls nabízí posluchačům nejen bezelstně čisté písničky s pelem 60. let, ale i řízně zkreslené kytary. Nejinak je tomu i na jejich letošní třetí řadovce Share The Joy, kde se navíc dámy poprvé snaží překročit svůj vlastní stín od indie undergroundové senzace směrem k mainstreamověji přijatelné scéně. Z alba, které Vivian Girls přijedou zpropagovat 5. srpna na pražskou Sedmičku, si nasazujeme kousek Sixteen Ways.

02102170.jpeg

Xeno and Oaklander – Not Afraid Ochlazení po letních pařácích nenabízí pouze současné domácí počasí, ale ve Factory Radia Wave i coldwave dvojice z Brooklynu Xeno and Oaklander. Ta po předloňské řadovce Sentinelle znovu nabírá nové hudební inspirace a první z nich nechává vylisovat na sedmipalcový vinyl The Staircase/Not Afraid. Zatímco na první skladbu vyrobila doprovodné video, druhé pouští volně ke stažení.

Spustit audio