Novinky Radia Wave: 34. týden

23. srpen 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 34. týden roku 2011.

WATERSFor The One
Zpěvák a kytarista Van Pierszalowski se v deziluzi z rozpadu své sanfranciské kapely Port O'Brien, která dodnes v našem playlistu svítí hitem I Woke Up Today, vydal z Friska na Aljašku a nakonec skončil v norském Oslu, kde nahrál debut svého nového projektu WATERS. V porovnání s Port O'Brien se jedná o poznání syrovější a tvrdší hudbu, přičemž je z WATERS stále cítit vzdušnost a ležérnost, kterou jeho předešlá skupina vystupovala z řady amerických indie rockových skupin. Debut WATERS se jmenuje Out In The Light a vyjde 20. září.

Jonathan WilsonThe Way I Feel
Písničkář Jonathan Wilson chtěl sólově debutovat už v roce 1997 s deskou Frankie Ray, ale ta z nejrůznějších důvodů nakonec oficiálně nikdy nevyšla. Wilson se však následujících 14 let rozhodně neflinkal. Hrál s legendami, jako je Robbie Robertson nebo Jacksone Browne, produkoval nahrávky Willa Oldhama nebo Vetiver a zároveň se renomoval jako výrobce a opravář historických louten a kytar. Preciznost a škola od prvotřídních písničkářů ho postavily do pozice, kdy se u jeho dveří začali s žádostí o spolupráci objevovat členové Wilco, Black Crowes a další. Na značce Bella Union teď konečně vychází Wilsonův debut Gentle Spirit a veškerá doporučení i věhlas v písničkářských kruzích se naplnily. Píseň The Way I Feel je ochutnávkou z alba, které se bude určitě objevovat na vysokých příčkách výročních žebříčků za rok 2011.

02417051.jpeg

IamOmni ft. Kassia ConwayAll Over
Losangeleský rapper IamOmni si pro svoje nové album zvolil za dvorního producenta slavného hosta z druhé strany oceánu – triphopovou hvězdu Trickyho. Jeho melancholický rukopis se na desce samozřejmě výrazně podepsal. V singlu All Over hostuje losangeleská zpěvačka Kassia Conway známá z dua All Wrong and the Plans Change. IamOmni předtím spolupracoval například s Fatlipem z Tha Pharcyde nebo členy Freestyle Fellowship a Lootpack.

Twin SisterGene Ciampi
Po dvou EPčkách se skupina Twin Sister z Long Islandu konečně na konci září vytasí s plnohodnotným albem In Heaven na Domino Recordings. Po singlu Bad Street vypouští jako další vějičku píseň Gene Ciampi, která koketuje s francouzským popem a zároveň ukazuje, že Twin Sister mají širší žánrovou paletu než pouze chill wave a další přilehlé módní škatulky, mezi které je zařadili blogeři.

02417052.jpeg

Cass McCombsThe Same Thing
Cass McCombs vydal album Wit's End před pouhými čtyřmi měsíci a už teď ohlašuje následovníka v podobě desky Humor Risk, které vyjde 8. listopadu (podobně jako debut Twin Sister na Domino Recordings). Zatímco Wit's End byla do sebe ponořená až melancholická nahrávka, Humor Risk má být prý mnohem povzbudivější a rytmičtější. Sám McCombs k tomu říká: „Humor Risk má být pokusem o smích místo zmatení, pokusem o chaos místo smrtelnosti nebo slovy jiného Kaliforňana Jacka Londona: ,Raději bych byl popelem než prachem.‘“ Podobné, pozitivnější vibrace se dají odečíst už z první zveřejněné skladby The Same Thing. Z lásky k tvorbě Casse McCombse se také v rozhovoru pro Radio Wave nedávno vyznala Joan As Police Woman.

Lotek ft. Roots ManuvaStill Splendid
Londýnský rapper Wayne „Lotek“ Bennett patřil mezi první hvězdy britského rapu a album Lotek Hi-Fi vydané pod hlavičkou jeho tria v roce 2003 na Big Dada Recordings je jeden z polozapomenutých pokladů britského hip hopu. Po rozpadu kapely Lotek produkoval album Speech Therapy, za které rapperka Speech Debelle dostala před dvěma lety Mercury Prize. Následně se přestěhoval do Austrálie, kde natočil své nejnovější album International Rudeboy, na němž míchá hip hop s dubem a ska. Deska vychází s půlročním zpožděním i mimo Austrálii a propaguje ji skladba Still Splendid, ve které hostuje jeho někdejší parťák Roots Manuva.

SBTRKT ft. Shabbaz PalacesWildfire (Drumma Boy Remix)
Londýn, Švédsko, Japonsko i americký Jih a Sever se potkaly v remixu skladby Wildfire.
Singl z vysoce ceněné debutové desky londýnského post-dubstepového producenta SBTRKT se dočkal zajímavé remixové úpravy. Postaral se o ni producent Drumma Boy známý ze spolupráce s rappery z amerického Jihu. Kromě japonsko-americké zpěvačky Yukimi Nakano ze švédské skupiny Little Dragon, která zdobila originál, se ve skladbě objevuje také Palacero Lazarus ze seattleského projektu Shabbaz Palaces.

02381816.jpeg

Jens LekmanAn Argument With Myself
Švédský popový hitmaker Jens Lekman je odlehčený i v proklamacích ke svému novému EP An Argument With Myself, které chystá na září: „Je to předzvěst něčeho, co nikdy nepřijde.“ Lekman totiž vydal zatím dvě dlouhohrající alba v kontrastu k tuně EPček, která chrlí jedno za druhým. Lekman se čím dál tím víc přibližuje náladám Paula Simona a díky chytlavosti svých písniček je jednoduše neodolatelný.

autoři: Tomáš Turek , Karel Veselý
Spustit audio