Novinky Radia Wave: 37. týden

11. září 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 37. týden.

The Presets – Ghosts
Credits: Julian Hamilton, Kim Moyes
Label: Modular Records
Čtyři roky trvalo, než australská dvojice The Presets připravila následovníka svého veleúspěšného druhého alba Apocalypso, které z nich udělalo (nejen) na domácím kontinentu obrovské hvězdy. Deska se dokonce vešla mezi pět nejprodávanějších desek v Austrálii za rok 2008 a kapela za ni obdržela i tamní hudební cenu ARIA. Novinka, která vychází tento týden, nese jméno Pacifica a potvrzuje další směřování dua k melancholickému elektropopu, který se ale zastavuje těsně před žebříčkovým populismem. My si do vysílání nasazujeme znamenitý singl Ghosts, k němuž vznikl i půvabný černobílý videoklip.

Atoms for Peace – Default
Credits: Thom Yorke, Michael Peter Balzary, Nigel Godrich
Label: XL Recordings
Rockové superskupiny nejsou pouze doménou artrockových sedmdesátých let, jednu takovou už před třemi lety dali dohromady Thom Yorke, Flea z Red Hot Chili Peppers a hvězdný producent Nigel Godrich. Pojmenovali ji Atoms for Peace, přičemž do aktuálního kvintetu patří i studiový bubeník Joey Waronker (známý z alb Becka, R.E.M. nebo Elliotta Smithe) a brazilský perkusionista Mauro Refosco. Kapela nejdříve fungovala jako koncertní band pro turné k Yorkově sólovce The Eraser, loni ale frontman Radiohead a Flea oznámili, že pracují na společné desce. Ta by měla vyjít na začátku příštího roku, ovšem nedočkavým fanouškům Atoms for Peace servírují alespoň debutový singl nazvaný Default.

Band of Horses – Slow Cruel Hands of Time
Credits: Ben Bridwell
Label: Sony Music
Čtvrté studiové album Mirage Rock americké rockové kapely Band of Horses produkoval Glyn Johns, který byl letos shodou okolností uveden i do rock'n'rollové síně slávy. (A není divu: Glyn Johns má na kontě spolupráci s takovými legendami, jako jsou The Beatles, Bob Dylan, The Rolling Stones, The Who, Led Zeppelin, Eric Clapton a mnozí další.) Album Mirage Rock bylo nahráváno v losangeleských studiích Sunset Sound a je po předchozí, na Grammy nominované desce Infinite Arms pravděpodobně nejkompaktnější kolekcí v celé historii kapely. Udělejte si chvíli čas a poslechněte si „krutojemný“ singl Slow Cruel Hands of Time.

02062251.jpeg

Stars – Backlines
Credits: Amy Milan, Torquil Campbell, Evan Cranley, Chris Seligman, Pat McGee
Label: ATO Records
Stars, hvězdná pětice z kanadského Montrealu, umí zručně přepínat mezi indiepopovými šlágry, romantizujícími baladami a melancholickou taneční hudbou. V červenci se formace přihlásila prvním singlem The Theory of Relativity z nové desky The North, která vyšla 4. září na ATO Records, my si ale do playlistu nasazujeme poprockovou skladbu Backlines. Závěrem dobrá zpráva pro všechny fanoušky téhle kanadské kapely: Stars se 19. prosince představí živě v pražském klubu Roxy.

Matt & Kim – Now
Credits: Kim Schifino, Matt Johnson
Label: Fader
Brooklynské indiepopové duo Matt & Kim připravilo na 2. října vydání svého nového, v pořadí už čtvrtého alba Lightning, jehož příchod před časem avizoval první singl Let´s Go. My pro vás ovšem vybíráme aktuální track s názvem Now, jehož raketové tempo, působivé přechody a hymnické pokřiky dokážou snadno navodit pocit euforie. Těm, kdo si povznesené pocity ještě rádi opepří epileptickým záchvatem, vřele doporučujeme i oficiální video z dílny animátorky Sarah Riazati.

02717233.jpeg

FIDLAR – Cheap Beer
Credits: Zac Carp, Elvis Kuehn, Brandon Schwartzel, Max Kuehn
Label: Wichita / Mom & Pop
Losangelesští vyznavači maniakálního garážového rocku FIDLAR na sebe loni upozornili EPčkem DIYDUI a ve známost vešli především sérií zběsilých koncertních show nebo svérázným výkladem svého jména (FIDLAR = Fuck It, Dog, Life's A Risk). Po jarním sedmipalci No Ass nyní čtveřice kytarových rabijátů přichází se svým dosud nejvýraznějším songem Cheap Beer. Zuřivý mix rockabilly, hardcoru a punku doporučujeme zejména k lahvince tzv. něčeho lepšího.

Luno – Wrong Start
Credits: Ema Brabcová
Label: Indies Scope
Pražská skupina Luno je dítětem zpěvačky Emy Brabcové, která se v druhé polovině nulté dekády proslavila účinkováním v projektech Khoiba a Roe-Deer. Po předloňském eponymním debutu a loňském EP Litato se kapela vrací s druhým studiovým albem, které vychází 20. listopadu na Indies Scope. Nahrávalo se pod dohledem Borise Carloffa a producenta Tuzexe a s financováním pomohli fanoušci přes crowdsourcingový web Indiegogo. Desku zatím propaguje digitální singl Wrong Start.

02390869.jpeg

MS MR – Bones
Credits: MS MR
Label: self-released
S enigmatickou newyorskou dvojicí MS MR jsme vás nedávno seznamovali v souvislosti s chytlavým singlem Hurricane, který byl víc než zdařilou reakcí na „vlnu“ chytrého, našpuleného popu à la Florence Welch či Lana Del Rey. Anonymní duo vydává 17. září své nové EP Candy Bar Creep Show, zatím ale s železnou týdenní pravidelností zavěšuje na svůj Tumblr účet nové tracky, jež rapidně zvyšují očekávání publika i kritiky. Jejich mrazivý popový melodram jménem Bones je nervózním, temným hitem nejvyšší jakosti!

Blu & Exile – Berries and Juices
Credits: Johnson Barnes a Aleksander Manfredi
Label: Dirty Science / Fat Beats Records
Give Me My Flowers While I Can Smell Them se jmenuje druhé společné album rappera Blu a producenta Exile. Tihle dva se potkali přesně před pěti lety na nahrávce Below the Heavens, která prvnímu jmenovanému vynesla dokonce titul „Nováček roku“ na hiphopovém webu HipHopDX. Svoji novou kolaboraci Blu a Exile natočili už v roce 2009, ale nebyli příliš spokojeni s výsledným zvukem desky – remasterovanou verzi tudíž vydávají až teď – s tříletým odstupem a my vám z ní nabízíme návykovou psychedelickou hitovku Berries and Juices.

02717168.jpeg

Jesse Boykins III & MeLo-X – The Perfect Blues
Credits: Jesse Boykins III, Sean Rhoden
Label: Ninja Tune
Zpěvák a skladatel Jesse Boykins III pomalu odhaluje obsah své druhé desky Zulu Guru. Tu připravuje společně s producentem MeLo-X, přičemž dvojice se společně snaží podtrhnout ty největší přednosti, které 27letý Jesse může nabídnout: strhující vokální harmonie a přemýšlivé texty vznášející se nad retrofuturistickou soulovou texturou. Jesse s MeLo-X a hostujícím producentem Gora SOU (mimo jiné absolventi Red Bull Music Academy) se tedy sešli ve studiu, aby společnou rukou připravili singl/baladu Perfect Blues, která celé album perfektně charakterizuje.

02717169.jpeg
Spustit audio