Novinky Radia Wave: 44. týden

30. říjen 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 44. týden.

Chromatics – Looking for Love
Credits: Johnny Jewel, Ruth Radelet
Label: Italians Do It Better
Kapela Chromatics se po příchodu producenta Johnnyho Jewela v polovině minulé dekády posunula směrem od punku k existenciální novovlnné elektronice; její loňské album Kill for Love pak bylo jedinečným manifestem „depresivního hédonismu“. Projekty zaštítěné Jewelovým labelem Italians Do It Better vždycky těžily z objevování pozapomenutých proudů taneční hudby 80. let a nejinak je tomu na aktuálním pokračování znamenité kompilace After Dark (2007), jež obsahuje nové a nikdy nevydané tracky od Glass Candy, SYMMETRY, Desire, Farah a ovšem také Chromatics. Právě od nich si do vysílání Radia Wave nasazujeme předposlední hypnotický track Looking for Love (v oficiálním pětiminutovém editu, neboť originální verze skladby má epických 17 minut).

Everything Everything – Cough Cough
Credits: Jonathan Higgs, Jeremy Pritchard, Michael Spearman, Alex Robertshaw
Label: Sony Music
Jako když zkřížíte Destiny´s Child s Dirty Projectors – tak nějak zní první singl z připravovaného druhého alba čtveřice Everything Everything. Kapela z Manchesteru to nebude mít lehké: její tři roky starý debut Man Alive byl před dvěma lety na Britských ostrovech ostře sledovanou událostí, a tak se i od desky Arc očekává podobný sukces. Album sice vyjde až v lednu příštího roku, některé skladby ale v Čechách zazní už mnohem dříve; Everything Everything totiž budou předskokany pompézních rockerů Muse na koncertě, který proběhne 22. listopadu v pražské O2 areně. V jejich setu se nepochybně objeví i první singl z připravované desky, který se jmenuje Cough Cough.

02754514.jpeg

Sinkane – Runnin'
Credits: Ahmed Gallab
Label: City Slang
Příběh Ahmeda Gallaba je klíčem k pochopení jeho hudby: syn z rodiny súdánských vysokoškolských profesorů se pohyboval po Spojených státech už od svých pěti let. Rodina totiž prchla do Ameriky, aby unikla tamnímu politickému násilí pozdních 80. let minulého století. Mladý Ahmed se nakonec usadil v Columbusu a po dosažení dospělosti se začal živit jako doprovodný spoluhráč kapel a projektů jako Yeasayer, Caribou nebo Of Montreal. Stoupající věhlas zavedl Gallaba do Brooklynu, kde začal získávat pevnější obrysy jeho vlastní projekt Sinkane. V listopadu mu vyjde druhá deska Mars, která částečně opouští psychedelické experimentální polohy a spojuje africké vlivy spíše s popem a funkem, tak jako v singlu Runnin'.

Papa – Put Me To Work
Credits: Daniel Presant, Darren Weiss
Label: Psychedelic Judaism
Losangeleské duo Papa, jež tvoří Daniel Presant a Darren Weiss (někdejší bubeník kapely Girls), loni nadchlo svým EPčkem A Good Woman Is Hard To Find vydaným na půvabně pojmenovaném labelu Psychedelic Judaism. Po roce mlčení dvojice přichází se strhujícím a zvukově promyšleným rockovým singlem Put Me To Work obohaceným o důvtipnou souhru klavíru a varhan. Na jejich podzimním turné s kapelou Grouplove se nejspíš budou dít věci!

02754516.jpeg

Merz – Credo
Credits: Conrad Ewart Lambert, Matthew Herbert
Label: Sophie Records / Accidental Records
Anglický písničkář a elektronický kutil Merz vydá na sklonku roku znovu své letošní album No Compass Will Find Home, které v malém nákladu letos v dubnu vypustil švýcarský label Sophie Records. O regulérní celosvětovou distribuci chválené nahrávky se postará Accidental Records, kterou vlastní Matthew Herbert – samplový kolážista Herbert ostatně desku s Merzem před rokem nahrával a výrazně se podepsal na jejím zvuku. My si z této pozoruhodné kolekce vybíráme track s názvem Credo.

Jan P. Muchow & Václav Havelka ft. Never Sol – Out Of Shadows
Credits: Jan P. Muchow, Václav Havelka
Label: Supraphon
Už 1. listopadu má v tuzemských kinech premiéru polsko-český snímek Yuma režiséra Piotra Mularuka, odehrávající se v polsko-německém pohraničí těsně po pádu železné opony. Drama protkané westernovými motivy inspirovalo dvojici Jan P. Muchow a Václav Havelka (Please The Trees), kteří v singlu Out of Shadows slyšitelně vzývají odkaz Ennia Morriconneho: skladbě, v níž hostuje ještě zpěvačka Never Sol, dominuje souhra foukací harmoniky, jednoduchých kytarových rifů, pizzicat a osudových zvonů. Track se pochopitelně objeví na soundtracku, který vyjde výhradně digitálně v distribuci Supraphonu a bude obsahovat Muchowovu filmovou hudbu plus dvě společné písně dua Muchow-Havelka.

Deluka – Fear Like That
Credits: Ellie Innocenti, Kris Kovacs
Label: Vel Rec.
Samotný fakt, že se kapela rozhodne kvůli své kariéře přestěhovat z jednoho kontinentu na druhý, už tak trochu naznačuje, že si její členové za svým autorským počínáním pevně stojí. Angličané Deluka se před nějakou dobou rozhodli přemístit do New Yorku, kde pod producentským dohledem Dana The Automatora zvolna připravují nové EP. Tentokrát nám čtveřice – ladící svůj post punk do čím dál popovějšího kabátu – servíruje hitovku Fear Like That, která by mohla být s klidem součástí soundtracku k nové bondovce...

The Hood Internet ft. BBU & Annie Hart – Won't Fuck Us Over
Credits: Aaron Brink, Steve Reidell
Label: Decon
Chicagský tandem mash-upových králů Aarona Brinka a Steva Reidella alias The Hood Internet se na svém debutovém albu nazvaném FEAT představuje coby duo regulérních hiphopových beatmakerů. Jejich láska v míchání indie rocku a hip hopu nicméně zůstala, jen se teď o prolnutí obou žánrů starají místo samplů pozvaní hosté: ve skladbě Won't Fu*k Us Over zpívá Annie Hart refrén z klasiky The National Mr. November a o zbytek se starají rappeři BBU.

Mikoláš Růžička – Land
Credits: Mikoláš Růžička
Label: Indies MG
Mikoláš Růžička byl doposud známý jako polovina skupiny Republic of Two a člen projektu Ghostmother. Jeho říjnové album Piano, z kterého pro vás vybíráme skladbu Land, je sebevědomým vykročením na sólovou dráhu. Deska, jíž (zcela v duchu názvu) dominuje zvuk klavíru, kombinuje zasněný indie rock s decentní elektronikou a vznikla ve studiu Jámor u zvukového mága Ondřeje Ježka (hostují na ní mj. baskytarista Štěpán Růžička a bubeník Jan Janečka z koncertní kapely Republic of Two a cellistka Terezie Kovalová).

02754515.jpeg

Apollo Brown & Guilty Simpson – Truth Be Told
Credits: Apollo Brown, Byron Simpson
Label: Mello Music Group
Rapová legenda z Detroitu Guilty Simpson a beatmaker Apollo Brown se potkávají ve společném projektu, jehož výsledkem je album Dice Game. Deska vychází v polovině listopadu na Mello Music Group a propaguje ji internetový singl Truth Be Told. Dodejme ještě, že Guilty Simpson má za sebou společnou desku s Madlibem, zatímco Apollo Brown předloni vydal producentské album The Reset.

Spustit audio