Novinky Radia Wave: 49. týden

6. prosinec 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 49. týden roku 2011.

Hospitality – Betty Wang
Hospitality fungují už nejméně jednu pětiletku, mají za kámoše třeba Karla Blau, který jim před třemi roky pomáhal natočit svépomocí vydané EP. Přesto jejich oficiální dlouhohrající debut je připraven teprve na poslední lednový den příštího roku. Vydavatelství Merge Records vsadilo na veselý a nepříliš komplikovaný indie rock, který ve vysílání Radia Wave představí otvírák bezejmenné desky Betty Wang.

Kristeenyoung – I'll Get You Back
Mohli jsme se s ní seznámit už v letošním roce. Pokračovatelka odkazu Tori Amos, Kristeen Young, která měla v létě vystoupit na Colours Of Ostrava spolu se svým věrným souputníkem, bubeníkem Tedem Leem (dohromady jako Kristeenyoung) na „newyorské“ stagei, na poslední chvíli své vystoupení odřekla, a tak si ji připomeneme alespoň energickým posledním singlem I'll Get You Back z letošního EPčka V The Volcanic. Klip, který skladbu propaguje, prozrazuje, že Kristeen je nejen dobrá zpěvačka a pianistka, ale také temperamentní tanečnice.



Crystal Stilts – Radiant Door
„Světlejší stránka amerického indie rocku“, to jsou prý podle portálu Pitchfork Crystal Stilts, kteří vydali v těchto dnech nové EP Radiant Door na labelu Sacred Bones Records. Letos už druhou nahrávku pětice z New Yorku – po dlouhohrající desce In Love with Oblivion – představíme titulní skladbou.

00975015.jpeg

Phenomenal Handclap Band – Following
Loňské bezejmenné desce Phenomenal Handclap Band pomáhali na svět Jon Spencer nebo Lady Tigra, jejich letošním koncertním průvodcem je pro změnu Brian Ferry. Pokud vše dobře dopadne, pak šestice vydá novou desku začátkem příštího roku. Album dostalo název Form and Control, vyjde na labelu Tommy Touch a už teď si do vysílání nasadíme první singl z připravované novinky šestice z New Yorku, kousek Following.

02498008.jpeg

Black Star – Fix Up
V roce 1998 vydali Mos Def a Talib Kweli album pod hlavičkou projektu Black Star a vystavili si vstupenku do panteonu uvědomělého hip hopu. Oba se pak vydali na úspěšné sólové dráhy, ačkoliv společně pár skladeb natočili, na novou desku pod hlavičkou Black Star čekají fanoušci už 13 let. Zatím nepojmenovaná comebacková nahrávka vyjde na začátku příštího roku, návrat legend prozatím ohlašuje singl Fix Up, o jehož produkci se postaral Madlib.

Charlotte Gainsbourg feat. Beck – Paradisco
Zpívající herečka a dcera slavného Serge Gainsbourga Charlotte Gainsbourg vydává tento týden nové album Stage Whisper. To je složeno, jak jsme několikrát na stránkách Radia Wave prozradili, ze dvou částí. Prvním dílem je kolekce „živáků“ a předělávky Boba Dylana, druhý obsahuje nevydané studiové nahrávky chystané pro album IRM. Pro tentokrát oživíme funkční spojení Charlotte + Beck ve skladbě Paradisco.

02433863.jpeg

Mark Stewart – Nothing Is Sacred
Inteligentní pop, reggae a dub nebo industriál hip hop – Mark Stewart se za posledních 30 let zapsal do dějin populární hudby hned v několika zásadních projektech. Frontman klíčové post-punkové skupiny The Pop Group nebo mozek Mark Stewart & the Maffia se vrací s novým albem, které by mělo vyjít na začátku příštího roku. Pozoruhodný je už seznam hostů, mezi nimiž jsou experimentální filmař Kenneth Anger, dubový inovátor Lee Scratch Perry, punkový praotec Richard Hell, členové Primal Scream nebo kytarista Keith Levene z Public Image Ltd. Desku ohlašuje vinylový singl The Children of Revolution/Nothing Is Sacred, jehož limitovaná edice 500 kusů byla rozebrána během několika hodin. Zatímco na první jmenované coververzi glamrockových klasiků T. Rex hostuje The Bug, se skladbou Nothing Is Sacred pomohli britskému provokatérovi Eve Libertine z anarcho-punkové kapely Crass, berlínský hudebník Slope nebo basák Dan Catsis, starý parťák z časů The Pop Group.

Little Dragon – Little Man (Tycho Remix)
Zajímavý formát pro nový singl si zvolila švédská skupina Little Dragon v čele se zpěvačkou Yukimi Nagano. Už pátá promonahrávka z jejich třetí studiové desky Ritual Union vydané původně v červenci se jmenuje Little Man a prodává se výhradně na kazetě v slavném londýnském obchodě Rough Trade East. Největším tahákem je určitě remix od sanfranciského producenta, který si říká Tycho. Letos mu na Ghostly International vyšlo album Dive čerpající z odkazu Boards Of Canada nebo Ulricha Schnausse.

02393944.jpeg

Scratcha DVA feat. Vikter Duplaix – Madness
Ostrovní producent a DJ Scratcha, známý také pod pseudonymem DVA, patří k nejprogresivnějším „ohybačům“ zvuku UK Funky a vůbec celého současného basového undergroundu. Talentu jedné z klíčových postav začátků grimeu a moderátora ranní show na Rinse FM si všiml i Steve Goodman alias Kode9 a bez okolků ho upsal svému labelu Hyperdub. Scratcha zde na příští rok chystá album, kterému předchází aktuální dvojsingl Madness/Polyphonic Dreams. V prvně jmenované skladbě vstupuje do Scratchových houpavých beatů soulový hlas známého filadelfského zpěváka a producenta Viktera Duplaixe.



Thoola – Che
Historicky první vítěz obnoveného klání domácích hudebních nadějí Startér – to je čtveřice z Prahy Thoola. Ta vydala před nedávnem akustické EP Springs, které si celé můžete stáhnout z jejich Soundcloud profilu zdarma. Violoncello, španělky, jeden hlas a spousta fantazie – to je i případ skladby Che.

02495675.jpeg
Spustit audio