NOVINKY: Tirzah, Lesní zvěř, Clipping. Tak Dalekko, tak blízko

18. březen 2014
Factory Radia Wave

Pro největší hudební bomby nemusíte nijak dalek(k)o: stačí omrknout aktuální novinky Radia Wave. Vedle hned tří domácích tracků na vás číhá ztráta paměti v podání postpunkové superskupiny The Snow, antiromantika londýnského objevu Tirzah a epický pohled na skutečný život v podání Molly Beanland. Spolu s hiphopovou senzací Clipping se neštítíme tvrdé práce; tak nasedněte na Corbu.

Tirzah – No Romance
Credits: Tirzah, Mica Levi
Label: Greco-Roman
Jedním z nejpozoruhodnějších singlů loňského roku byl i wonky-pop skladby I′m Not Dancing, pod níž byla podepsána dvojice dlouholetých londýnských kamarádek Mica Levi (Micachu & The Shapes) a Tirzah. Druhá jmenovaná připravila na 21. dubna vydání svého nového EP No Romance a v roli producentky se na všech pěti písních opět objevuje Mica Levi. Z nahrávky, kterou obě slečny charakterizují jako své „emo album“, pro vás vybíráme titulní track, který neodolatelně kombinuje vlivy trip hopu, lo-fi popu a R&B.

NO – Leave The Door Wide Open
Credits: Bradley Hanan Carter, Sean Daniel Stentz, Reese Richardson, Ryan Lallier, Simon Oscroft, Michael Walker
Label: Arts & Crafts
Losangeleský indierockový sextet NO vypustil do světa své první EPčko Don’t Worry, You’ll Be Here Forever už v roce 2011, teprve nyní se ale hlásí o slovo s regulérním debutovým albem El Prado, které vyšlo v půlce února na (konstantně kvalitním) labelu Arts & Crafts. Desku propaguje emotivní singl Leave The Door Wide Open, který i díky vokálnímu projevu frontmana Bradleyho Cartera potěší především fanoušky kapel typu Editors nebo The National.

Molly Beanland – Real Life
Credits: Molly Beanland
Label: self-released
Talentovaná londýnská zpěvačka Molly Beanland před časem nadchla blogosféru singlem Night Dreams, díky němuž ji mnozí recenzenti srovnávali s osobnostmi jako Kate Bush, zpěvačkou Hannah Reid z London Grammar či Lauren Mayberry (frontwoman zvukově spřízněných Chvrches). Její aktuální hitovka Real Life je další vrstevnatou „power-baladou“, která estetiku 80. let pozvedá do ponuře euforických výšin.

Corbu – We Are Sound
Credits: Jonathan Graves
Label: 3Beat
Po slavném švýcarském architektovi a urbanistovi se pojmenovala pětičlenná brooklynská kapela Corbu, která svou opojnou hudbu popisuje jako věčný souboj mezi akustickými a elektronickými vlivy, mezi zemí a vesmírem. Důkazem těchto tvrzení může být i lehce psychedelický dreampopový singl We Are Sound, pocházející z aktuálního stejnojmenného EP, ke kterému vznikl i stylový, osmdesátkovou sci-fi estetikou inspirovaný videoklip.

clipping. – Work Work ft. Cocc Pistol Cree
Credits: Daveed Diggs, William Hutson, Jonathan SnipesA Cocc Pistol Cree
Label: Sub Pop
Noiserapová vlna nezrodila jen trio Death Grips nebo Westův masterpiece Yeezus – agresivní hip hop sluší i losangeleskému triu clipping., které přesně před rokem debutovalo albem Midcity, vydaným přes účet na portálu Bandcamp. Skvělá deska míchající rap a abstraktní elektroniku je dostala do hledáčku labelu Sub Pop, kde letos v červnu vydají rapper Daveed Diggs a producenti Jonathan Snipes a William Hutson svůj regulérní debut CLPNG. Fantastický singl Work Work (s hostující mladičkou rapperkou Cocc Pistol Cree) naznačuje, že bychom desku měli očekávat s velkými nadějemi.

Dalekko – Nechoďte ještě spát
Credits: Pavel Sajner, Gian Baban
Label: self-released
Dvoučlenná kapela Dalekko, která momentálně soutěží v pořadu Startér Radia Wave, byla původně sólovým studiovým projektem klávesisty a komiksového scenáristy Giana Babana. Po vydání prvního třípísňového EP na jaře 2013 se hostující zpěvák a kytarista Pavel Sajner stal regulérním členem, zapojil se autorsky a výsledkem jsou přípravy na debutové dlouhohrající album, jež by mělo vyjít letos v létě či na podzim. První vlaštovkou z desky je melancholický singl Nechoďte ještě spát – naléhavá, vkusně hitová noční hymna s dobrými aranžemi a chytrým textem.

Suvi – Find You
Credits: Suvi Richer
Label: Rabble
Ve Finsku narozená, ovšem ve švédském Stockholmu usazená zpěvačka Suvi se už loni blýskla epickým singlem Bleeding For Your Love. Její aktuální lekce eruptivního orchestrálního elektropopu se jmenuje Find You a vedle Suvina lahodného vokálu jí dominuje souhra dechové/smyčcové sekce a lehce tribálních perkusí. Skladba oficiálně vychází 14. dubna na Rabble Records a nám nezbývá než doufat v brzké ohlášení albové prvotiny.

The Snow – Memory Loss
Credits: Dustin Payseur, Jack Tatum, Andreas Lagerström
Label: Captured Tracks
Členové tří nejvýznamnějších kapel upsaných labelu Captured Tracks – Dustin Payseur (Beach Fossils), Jack Tatum (Wild Nothing) a Andreas Lagerström (Holograms) – dali dohromady postpunkovou (super)skupinu s lakonickým názvem The Snow. 19. dubna v rámci letošního Record Store Day vydají svůj debutový singl Memory Loss, jehož kytarová arpeggia a melodická basa (doprovázená Lagerströmovým melancholickým sténáním) tu vystupují z omamného shoegazeového oparu.

Frank Ocean / Mick Jones / Paul Simonon / Diplo – Hero
Credits: Frank Ocean, Mick Jones, Paul Simonon, Thomas Wesley Pentz
Label: Converse
Kampaň jedné nejmenované obuvnické firmy nazvaná Three Artists, One Song má nový přírůstek: tentokrát jsou ale umělci hned čtyři, a to sice R&B zpěvák Frank Ocean, Mick Jones a Paul Simonon z The Clash a vyhlášený producent Diplo. Skladba však zůstává pořád jen jedna, jmenuje se Hero a každý ze zúčastněných do ní vpašoval trochu ze svého stylu. Uslyšíte v ní tudíž špetku punku, soulu i karibské taneční hudby. „The Clash pro mě vždycky byli učitelé. Inspirovali mě svým smyslem pro hudební anarchii, porušováním všech pravidel a odhodláním jít si vlastní cestou. Frank Ocean žije podle podobné filozofie a svoji vizi následuje za každou cenu,“ říká k tracku Diplo v připojené tiskové zprávě.

03084207.jpeg

Lesní zvěř – Kavka Airlines
Credits: Miloš Rejsek, Jiří Hradil a Martin Čech
Label: Indies Scope
Po pěti letech od svého debutu se vrací na scénu česká elektrojazzová kapela Lesní zvěř, která na konci března vydá novinku Movable FeastsPohyblivé svátky. V kapele aktuálně působí Jiří Hradil (Tata Bojs, Umakart), Miloš Rejsek (Swordfishtrombones) a Martin Čech (ex FruFru, projekty Pavla Fajta), k nimž se občas přidává trumpetista Marek Steyer. Z desky, kterou na konci dubna pokřtí v pražském Pilotu a brněnském Kabinetu múz, vypouští Lesní zvěř singl Kavka Airlines.

Fallgrapp – Ľadový útes
Credits: Juraj Líška, Agata Siemaszko
Label: Gergaz
Elektronický kutil Juraj Líška alias Fallgrapp patří k nejvýraznějším postavám slovenského netlabelu Gergaz. Talent z Dubnice nad Váhom zde aktuálně vydává svůj debut Rieka, který rozhodně nespoléhá jen na elektronické beaty – v drtivé většině skladeb hostují slovenští vokalisté. To je i příklad skladby Ľadový útes, v níž zpívá Agata Siemaszko. Píseň už je staršího data, Fallgrapp s ní v září 2012 zvítězil v soutěži Fatt Kools, teprve nyní ale vychází oficiálně na zmíněném albu Rieka. Dobrá zpráva na závěr: Fallgrapp vystoupí 16. dubna v rámci Audioportu (společného vysílání/koncertu Radia Wave a slovenského Radia_FM) v pražském kině Oko.

Spustit audio