NOVINKY: Velké návraty? Anohni přezpívává hitovku od Dylana a Billie Eilish smutní v anime kulisách

10. srpen 2020

Další várka novinek zrozená v srpnových vedrech se věnuje návratům ztracených synů a především dcer. Mohlo by se zdát, že například okolo Billie Eilish nebo Anohni se dlouho moc nedělo, nicméně obě nyní přichází s velmi vydařenými singly. O slovo se hlásí i Angel Olsen, která avizuje novou desku, a znovu o sobě dali vědět i utopisti Hen Ogledd a pražská indie kapela Fetch! přišla po bezmála sedmi letech s novou nahrávkou, která byla na spadnutí poslední dva až tři roky.

Matt Berry – Take a Bow

Credits: Matt Berry
Label: Acid Jazz Records
Album: Take a Bow single

Anglický herec Matt Berry je asi nejznámější jako ředitel Douglas Reynholm z IT Crowd a v poslední době taky jako upír Laszlo ze skvělého sitcomu What We Do in the Shadows. Už méně se ví, že je taky hodně schopný hudebník: celoživotní fanoušek Abby a Mika Oldfielda skládá filmové instrumentálky, vydal ale taky celou řadu povedených nahrávek pastorálního indie folku. Právě do téhle škatulky můžeme zařadit i jeho nejnovější singl Take a Bow, který je opět ponořený do měkkého retro zvuku.

Hen Ogledd – Trouble

Credits: Dawn Bothwell, Rhodri Davies, Richard Dawson, Sally Pilkington
Label: Domino Records
Album: Free Humans

Experimentálně-popová kapela Hen Ogledd v čele se Sally Pilkington a Richardem Dawsonem nás uhranula už v roce 2018, kdy vydala fantastické album Mogic, plné formálních hrátek a podivné atmosféry na pomezí syrového folkloru a digitálních utopií. Richard Dawson mezitím stihl vydat další skvělou sólovku a Hen Ogledd nabrali nové síly: už v září vydají novou desku Free Humans a pilotní singl Trouble nabízí přesně to, co nás tak chytlo na debutu.

Margo Guryan – Sun

Credits: Margo Guryan
Label: Sundazed Music
Album: Take a Picture

A teď jedna starší novinka. Take a Picture je poněkud zapadlé album, které v roce 1968 vydala americká písničkářka Margo Guryan. Trochu připomíná o rok starší debutové album Nico, bohaté aranže si berou něco z The Beach Boys a při poslechu je zjevné, že měli tuhle desku v oblibě třeba i členové Stereolab nebo Broadcast. Album Take a Picture teď díky péči labelu Sundazed Music vychází v mono reedici, my toho okamžitě využíváme a do rotace posíláme skladbu Sun.

Dominic Fike – Politics and Violence

Credits: Dominic David Fike
Label: Columbia / Se Lavi
Album: What Could Possibly Go Wrong

Na pomezí popu, rapu i elektroniky se pohybuje čtyřiadvacetiletý americký hudebník Dominic Fike. Když se před dvěma lety zjevily jeho skladby na SoundCloudu, vedly o něj nahrávací společnosti doslova válku. Přetahovanou nakonec vyhrála Columbia, kde na konci července vyšlo jeho debutové album What Could Possibly Go Wrong, které míchá jeho ležérní, flákačský zpěv s popovými refrény a hiphopovými beaty. Politics and Violence je prvním singlem z desky.

Lab on Fire – Berlin Night

Credits: Jan Kleník, Prokop Svoboda
Label: Johnnyboy & Pivoňka Music Company
Album: TBA

Pražská indiepopová formace Lab on Fire, to jsou multiinstrumentalista a producent Jan Kleník (ex-Ohm Square, Sklenik aj.) a zpěvák Prokop Svoboda (ex-Hyena Family, Sklenik). Po loňském EP Imperfection pracují na dlouhohrající desce, jejíž první vlaštovkou je singl Berlin Night s B-stranou Kreuzberg. Nahrávky vznikly, jak název naznačuje, během pobytu v německé metropoli v prosinci loňského roku. „Berlín je pulzující město, které žije nonstop, současně v sobě ale má určitou syrovost. A jeho atmosféra je v obou písničkách podle mě velmi patrná,“ říká Prokop Svoboda. Nový singl Lab on Fire oficiálně pokřtí 24. září na svém plánovaném pražském koncertě, který odehrají na lodi Altenburg 1964.

Billie Eilish – My Future

Credits: Billie Eilish O’Connell, Finneas O’Connell
Label: Darkroom/Interscope
Album: –

O tom, že Billie Eilish pracuje na své druhé studiové desce, se mluví už od ledna letošního roku. Ve studiu by měla být znovu jen se svým bratrem Finneasem, víc se o desce zatím neví. Aktuální singl My Future je po bondovce No Time to Die druhým letošním singlem Eilish. Vyšel na konci července a pochmurnou R&B baladu s velmi osobním textem doprovází video ve stylu japonského anime, které natočil australský režisér Andrew Onorato.

Angel Olsen – Whole New Mess

Credits: Angel Olsen
Label: Jagjaguwar
Album: Whole New Mess

Neuplynul ani rok a Angel Olsen ohlašuje další nahrávku na svém domovském labelu Jagjaguwar. Některé skladby z připravovaného alba Whole New Mess, z něhož dáváme do rotace první, stejnojmenný singl, pro fanoušky All Mirrors mohou znít povědomě, protože Olsen již některé v nehotové podobě představila. Můžeme se ale zároveň těšit pravděpodobně na něco úplně nového. Nebo spíše staronového. Zatímco na All Mirrors Olsen objevovala taje elektronické hudby a zároveň zakomponovala do písní i tklivé a současně epické smyčce, Whole New Mess bude svým způsobem krokem zpátky. Olsen desku nahrála po osmi letech bez doprovodné kapely (naposled se tak stalo v roce 2012 na albu Half Way Home) a údajně se bude točit především kolem jejího čerstvého rozchodu. Rozčarování, smutek a další pocity, které po ten čas prožívala, se snažila co nejsyrověji zachytit právě i na ohlašovaném albu. Klip k prvnímu singlu režírovala Ashley Connor, která se podílela i na některých dalších vizuálech k Olseniným singlům (Lark, Shut Up, All Mirrors) a je známá též pro svou spolupráci s Beach House, Sleater-Kinney nebo MGMT.

Fetch! – Zlatej řetěz

Credits: Jiří Mandík, Jan Walter, Michal Tutter
Label: Silver Rocket
Album: Semifinale

Pro kapely vydávající pod hlavičkou pražského nezávislého labelu Silver Rocket je příznačný rozvážnější styl práce na nových albech. Minimálně u těch, které jsou s vydavatelstvím spjaty od jeho počátků. Výjimkou nejsou ani Fetch!, indie rock navazující na kapely z legendárního washingtonského punkového labelu Dischord. Od jejich poslední nahrávky Parfum et Koteka uplynulo dlouhých devět let a Fetch! jsou zpátky v plné síle – s nevyzpytatelnými kytarovými vyhrávkami a podpovrchově drásavou lyrikou. Třetí album Semifinale nenápadně tepe do nás i současného světa a my si z něj do rotace nadělujeme hit Zlatej řetěz.

Anohni – It’s All Over Now, Baby Blue

Credits: Anohni, Bob Dylan
Label: Secretly Canadian
Album: It’s All Over Now, Baby Blue b/w Be My Husband

Anohni vydala své poslední album Hopelessness v roce 2016 a s výjimkou jednoho EP a pár singlů se v podstatě stáhla do ústraní. Nový sedmipalec, který vychází na labelu Secretly Canadian, je tak zábleskem světla, ač pro mnohé může být zklamáním, že se na něm objevují pouze dva, navíc ještě celkem lo-fi covery. Skepse je ovšem tatam ve chvíli, kdy svou reinterpretací šedesátkové klasiky Boba Dylana It’s All Over Now, Baby Blue prezentuje Anohni dokonalý soundtrack pro dnešní mírně apokalyptickou dobu. Těžko totiž v posledních dnech hledat silnější moment, než když do rozviklané kytary Kevina Parkera zpívá „Whatever you wish to keep / You better grab it fast “ za doprovodu oscilujícího šumu a všudypřítomného zkreslení na jejím hlase.

Terra – It’s Alright

Credits: Tereza Pištěláková
Label: self-released
Album: Stages of Regret

Vítězka letošní hitparády neobjevených Startér, zpěvačka Terra, přichází s následovníkem svého debutu Sex Generation, „rozchodovým“ EP Stages of Regret, které minulý týden přistálo do všech koutů digitální distribuce. Minimalistická elektronická produkce celé nahrávky sází hlavně na vytvoření co největšího prostoru pro zpěvaččin zastřený hlas a apatický projev, který kombinuje prvky R&B s písničkářskými vlivy podobně jako například jedna z největších popových hvězd současnosti Lana Del Rey. Terra zároveň právě teď pracuje na svém vítězném singlu v libereckém Resound Studiu s producentem Aid Kidem. Na to, kam jejich spolupráce zpěvačku posune, se můžeme těšit již na podzim.

Poslechněte si, které novinky doporučuje naše hudební redakce.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.