NOVINKY: Zagami Jericho, The Hold Steady, Smerz, Pope a další církevní hodnostáři

13. prosinec 2017
Factory Radia Wave

V další várce novinek vás tentokrát nečeká žádná koleda, o dárky je ale postaráno. Do rotace putuje první singl z chystané desky vítězky Czechingu Zagami Jericho, manchesterská futuristická R&B zpěvačka Clara La San nebo excentrický rap od Pinkcaravan! A možná nás v předvánočním čase navštíví i papež.

Pope – David Caspian
Credits: Matthew Seferian
Label: self-released

Členové neworleánské kapely Pope jsou ve svých bočních projektech široce rozkročení mezi žánry jako je folk nebo emo, v domovské kapele se ale věnují něčemu, co by se dalo popsat jako pop-grunge. Skupina v čele se zpěvákem Matthewem Seferianem momentálně vydala album True Talent Champion a my si z něho do rotace vybíráme rovnou otvírák David Caspian.

Zagami Jericho – Invitation
Credits: Lenka Šimůnková
Label: Český rozhlas

Talentovaná česká producentka, zpěvačka a aktuálně i vítězka exportní soutěže Radia Wave Czeching chystá na začátek roku vydání nového alba. Deska, jejímž motivem je podle Zagami Jericho závislost, vychází za podpory Radia Wave a bude pokřtěna 10. ledna v pražském klubu Grid. Tam také Zagami Jericho představí svoji novou show, se kterou vyjede i na holandský festival Eurosonic. Než se tak stane, můžete si v denním proudu Radia Wave poslechnout pilotní singl Invitation.

Clara La San – Who Said
Credits: Clara La San
Label: 0Clones

Manchesterská zpěvačka a producentka Clara La San si udělala jméno coby členka kolektivu Gang Fatale, výrazný úspěch zaznamenaly její tracky na Soundcloudu. Momentálně vydává debutový mixtape nazvaný Who Said, který si (až na malou výpomoc od producenta Jam City) celý napsala, nazpívala i zprodukovala sama. Z kolekce futuristického R&B poučeného současnými beaty vybíráme do playlistu track Who Said.

Cones – First Time
Credits: Jonathan Rosen, Michael Rosen
Label: Dangerbird Records

Cones jsou bratrské duo Jonathana a Michaela Rosenů z Los Angeles. Jeden studoval vážnou hudbu, druhý hrál na kytaru s kapelami v New Yorku. Společně působili v doprovodné kapele Elanor Friedberger a napadlo je spojit svoje odlišné přístupy. Výsledkem je lehkonohý indie pop se zasněnou atmosférou. Aktuální singl First Time dostal animovaný videoklip, který stvořil multitalentovaný Jonathan. 

Pinkcaravan! – Pop, Lock & Lemon Drops
Credits: pinkcaravan!, Namesake
Label: Caravangang

Rapperka ze St. Louis pinkcaravan! a její producent Namesake prý chtějí být jako Missy Elliott a Timabaland pro současný rap. Jejich svěží, optimistické tracky se špetkou excentricity skvěle reprezentuje skladba Pop, Lock & Lemon Drops, která je podle rapperky „vzpomínkou na její šťastné dětství v St. Louis“. Duo má za sebou jen hrstku singlů, určitě o nich ale ještě uslyšíme.

Nadine Shah – Holiday Destination
Credits: Nadine Shah
Label: 1965 Records

Na Radiu Wave se v rámci vánočních speciálů budeme věnovat i hudbě, kterou jsme během roku opomněli. Proto si výjimečně dovolujeme zařadit do novinek i skladbu, která vyšla už letos v srpnu. Album anglické zpěvačky s pákistánskými kořeny Nadine Shah nazvané Holiday Destination by bylo škoda ignorovat. Indie rocková deska s přesahy do post-punku nebo grunge tematizuje třeba migraci v postbrexitové Británie a dělá to hodně výrazným způsobem. Do rotace se zpožděním putuje titulní skladba.

Smerz – Have Fun
Credits: Henriette Motzfeldt, Catharina Stoltenberg
Label: XL Recordings

Norské elektronické duo Smerz patří k největším objevům letošního roku. Osobitým způsobem míchají chicagský juke a R&B pop a vypouští jeden zajímavý singl za druhým. Ten aktuální Have Fun připomene, jak důležitou inspirací je pro ně Jessy Lanza. Pozoruhodný klip k tracku se odehrává na večírku před maturantským plesem. Na album od norské akvizice britského labelu XL Recordings si ale prý ještě nějaký čas počkáme.

 

The Hold Steady – Entitlement Crew
Credits: Craig Finn
Label: Frenchkiss Records

Americký písničkář Craig Finn sice letos vydal skvělou sólovou desku We All Want The Same Things, nezapomněl ale ani na svoji domovskou kapelu. Legendární The Hold Steady se chystají na koncerty v Brooklyn Bowl a při té příležitosti natočili dvě nové singlové skladby. Do rotace putuje ta první z nich, euforická Entitlement Crew, která může trochu připomenout třeba Elvise Costella.

Mahalia – No Pressure
Credits: Mahalia
Label: self-released

Britská soulová zpěvačka Mahalia nalákala v září svým debutovým singlem Sober tři miliony posluchačů na Youtube a nehodlá se zastavovat. Aktuálně vypustila další dva nové singly a do našeho playlistu putuje ten druhý, tedy No Pressure. Zpívá v něm o tom, že přestože se o ní uvažuje jako o možné hudební hvězdě pro rok 2018, necítí žádný tlak. Uvidíme, jak se se svou rostoucí slávou popere, lahodné singly na pomezí soulu a R&B jí ale zatím dávají slušnou šanci zakotvit hodně vysoko.

Kississippi – Cut Yr Teeth
Credits: Zoe Reynolds
Label: SideOneDummy

Kapela s oficiálně nejhorším názvem na světě, tedy Kississippi, vtrhla na scénu před třemi lety, kdy vydala debutové EP. V roce 2015 navázala skupina v čele s frontwoman Zoe Reynolds další krátkou deskou, pak se ale odmlčela. V roce 2018 prý ale Kississippi konečně hodlají vydat debutové album. Poutají na něj pilotním singlem Cut Yr Teeth, který svým zvukem připomene třeba Waxahatchee nebo legendární The Breeders.

 

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio