NOVINKY: Zimní déšť, krutá střízlivost a místo srdce černá díra

27. leden 2021
Topinky

Nasaďte zvířecí masky, přicházejí novinky posledního lednového týdne! Na indického bílého tygra nasedá dvojice top rapperů Vince Staples a Pusha T, v klipu nadějné švédské divy Winony Oak se mezitím producírují medvědí škrabošky. Střízlivá Adult Mom dospěle nabádá k masturbaci a ignorování telefonních hovorů, zatímco japonské kvarteto Chai vyzývá k akci. Věk nevinnosti je u konce, snad nás poslouchá i Winona Ryder.

Winona Oak – Winter Rain
Credits: Winona Oak, Andrew Wells, Julia Karlsson, Tommy King
Label: Atlantic
Album: Winter Rain single

Šestadvacetiletá švédská zpěvačka a písničkářka Johanna Ekmark aka Winona Oak, jejíž hudbu můžete znát ze spolupráce s The Chainsmokers nebo seriálu Chirurgové, loni bodovala se dvěma skvělými EPčky. Zatímco CLOSURE bylo ukázkou jejího citu pro netriviální popovou chytlavost, minialbum SHE obsahovalo o poznání temnější, introspektivnější materiál. Právě na rozšířené verzi tohoto EP najdete i nejnovější Winonin singl Winter Rain, který je metaforou vztahu, do kterého se zvolna vkrádá otupující chlad. Skladbu doprovází povedený videoklip od Jillian Gilstrom, ve kterém kromě zvířecích masek dojde i na špičkové modely od Alexandera McQueena.

Adult Mom – Sober
Credits: Stephanie Knipe, Kyle Pulley
Label: Epitaph
Album: Driver

Newyorská DIY kapela Adult Mom byla původně sólovým projektem queer ikony nezávislé scény Stevie Knipe, jejíž nedbalý a zároveň plně kontrolovaný vokál a intimní, chytře observační texty si na scéně nespletete. Po předloňském konfliktu s labelem Tiny Engines přešli Adult Mom k Epitaph Records a ohlásili nové album Driver, na kterém najdete i aktuální singl Sober – píseň, která se ze synťákového bedroom-popového úvodu vyklene až k powerpopovým výšinám. Tradičně upřímný text Stevie Knipe zachycuje tvrdé vystřízlivění z aktuálního milostného vztahu: „Jediná věc, kterou jsem tenhle měsíc dělal/a, je pití piva, masturbace a ignorování tvejch telefonních hovorů.“ Vaší pozornosti doporučujeme i animované video z dílny Maddie Brewer.

Palastic – Caught in a Dream ft. LissA
Credits: Lissa Achtermeyer, Philipp Pichler, Sebastian Keerl
Label: Selected.
Album: Caught in a Dream single

Rakouské duo Palastic tvoří producenti Philipp a Sebastian, kteří svojí muzikou propojují taneční hudbu, pop i hip hop. Debutovali v roce 2016 a jejich singly bodovaly v nejrůznějších mezinárodních hitparádách od domácího Rakouska až po Rusko. V jejich aktuálním singlu Caught in a Dream hostuje australská zpěvačka LissA, která se na hudební scéně pohybuje už více než dekádu, ale byla dosud známější jako písničkářka. Skladba Caught in a Dream je první spolupráce Palastic a LissA.

Small Black – Duplex
Credits: Ryan Heyner, Josh Kolenik, Juan Pieczanski, Jeff Curtin
Label: 100% Electronica
Album: Cheap Dreams

Brooklynské chillwave kvarteto Small Black se v říjnu po pětileté odmlce vrátilo se singlem Tampa, který byl předzvěstí jejich nové desky Cheap Dreams. Podle frontmana Joshe Kolenika její nahrávání stihli dokončit už v březnu ještě předtím, než se „zastavil svět“, a texty mu později při finálním mixu připadaly podivně prorocké. Další ochutnávkou z připravovaného čtvrtého alba, které vyjde v dubnu pod 100% Electronica, je singl Duplex, doplněný o stop-motion videoklip režiséra Ryana Draybucka.

Chai – Action
Credits: Kana Obata, Mana Obata, Yuna Matsui, Yuuki Mizutani, Reuben Cainer, Alex Mackay, Ryu Takahashi
Label: Sub Pop
Album: WINK

Japonská čtveřice Chai okouzlila Západ svojí bezprostřední kombinací dance-punku a j-popové roztomilosti. Po úspěšných deskách Pink a Punk podepsali loni americké značce Sub Pop, kde v květnu vyjde novinka WINK. Po loňském singlu Donuts Mind If I Do album aktuálně propaguje nová skladba Action. Čtveřici z Nagoje k písni inspirovalo hnutí Black Lives Matter. „Vidět, jak se svět spojil během protestů, mě vážně dojalo. Chtěla jsem tuhle píseň věnovat roku plnému akce,“ prohlásila Yuuki. Ještě dodejme, že loni se Chai objevili na poslední desce Gorillaz ve společné skladbě s excentrickým rapperem JPEGMafia.

Divine – Jungle Mantra ft. Vince Staples & Pusha T
Credits: Vivian Fernandes, Vincent Staples, Terrence Thornton, Karan Kanchan
Label: Mass Appeal
Album: Jungle Mantra single

Určitě se shodneme na tom, že kvalitní rap v hindštině vysílání Radia Wave citelně chybí. Pomyslnou díru v našem vysílání perfektně zaplní elitní bombajský rapper Divine, který se na chytlavém tracku Jungle Mantra spojil s dvěma nejlepšími americkými rappery současnosti. Precizní ledová flow Vince Staplese a Pusha T skvěle sedí do bhangra produkce skladby, kterou najdete na soundtracku k novému dramatu z produkce Netflixu Bílý tygr v režii Ramina Bahraniho.

Charlotte Cardin – Daddy
Credits: Charlotte Cardin
Label: Atlantic
Album: Daddy single

Písničkářka a modelka Charlotte Cardin zaznamenala v roce 2016 úspěch s debutovým EPčkem Big Boy napříč rodnou Kanadou. O rok (a smlouvu podepsanou s major labelem) později už čeřila vody alternativního popu celosvětově. Nyní přichází s novinkou, na které „tancuje se svým sex symbolem“. „Daddy je o tom, že vědomě děláte špatná rozhodnutí a milujete to,“ říká o novém singlu québecká zpěvačka, která svou dynamikou připomíná Dua Lipu. K tracku, který putuje do našeho playlistu, nechybí ani videoklip, o který se postaral režisér Martin C. Pariseau.

Griff – Black Hole
Credits: Sarah Griffiths, Frederik Eichen, Peter Rycroft
Label: Warner Music
Album: Black Hole single

Britská zpěvačka, producentka a designérka Griff se nedávno objevila v top 5 ankety hudebních kritiků BBC Sound Of, zpívala v dobročinné vánoční reklamě od Disney a za předělávku písně Exile dostala pochvalu přímo od Taylor Swift. Teď vycházející hvězda popu jamajsko-čínského původu navazuje na sérii singlů z minulého roku hořkosladkou rozchodovou hymnou Black Hole. „Miluju, jak melodramatická ta píseň je, i když černou díru místo srdce zatím ještě nemám,“ říká k novince dvacetiletá zpěvačka podepsaná pod Warner Music.

Kdy byl Aleš naposledy střízlivý? Proč má Filip tak laciné sny? Jaký je Alešův nejoblíbenější strom? A proč zrovna dub? I to se dozvíte ve verbální přestřelce dua Stuchlý–Černý.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.