„O dívčím přátelství jsem se dozvěděla nejvíc z Beverly Hills.“ Jak se zobrazuje v seriálech dnes?

14. červenec 2020

Ženská přátelství zkoumá zahraniční televizní tvorba poměrně dlouho. V současné době je však ale toto téma na vzestupu. Seriály jako Nesvá, Potvora nebo Broad City navazují na Sex ve městě či Girls a představují komplexní výpovědi o křehkosti, porozumění či problémech vztahů, které se mohou vyrovnat i těm partnerským. Poslechněte si nový díl pořadu Kompot, kde všechny zmíněné seriály rozebírají Daniela Hannová a Jana Patočková z Vývařovny.

Monica a Rachel z Přátel, Donna a Brenda z Beverly Hills 90210 nebo celá čtveřice z The Golden Girls – všechna zmíněná a mnohá další ženská přátelství měla vliv na několik generací divaček odchovaných americkou televizní tvorbou. Revolucí byl ale bezesporu Sex ve městě, který od roku 1998 šest let vysílala kabelová televize HBO. Novinářku Carrie Bradshaw společně s jejími třemi nejlepšími kamarádkami sledovaly podle blogerek z Vývařovny ženy po celém světě jako něco aspirativního.

Rozdíl mezi stejnojmennou knihou Candace Bushnell a televizní adaptací je podle Hannové ale výrazný: „V knize se Carrie rozhodne opustit vztah s Božským, což by pro tehdejšího diváka bylo asi příliš kontroverzní.“ Lišilo se i pojetí postav – zjednodušení jejich psychologie a archetypizace pomohla jednoduchému rozlišení všech žen.

Jana Patočková a Daniela Hannová

Navzdory tomu byl ale seriál průkopnický v mnoha ohledech. Hovořil otevřeně o sexu a ukazoval každodenní problémy žen, stejně jako jejich komplikované vztahy mezi sebou. Promluvy Carrie do kamery v první řadě pak připomínají hit loňské sezóny Potvora. I přes problémy, které mezi sebou hrdinky měly v různých epizodách, svá přátelství nikdy neukončily. Odlišnou a poměrně razantní cestou se vydal zejména v závěru o dekádu později seriál Girls.

Čtěte také

„Moje cesta ke Girls byla krkolomnější, protože mě ze začátku znervózňovaly. Chvíli mi trvalo, než jsem přistoupila na záměr autorky Leny Dunham. Možná to bylo právě i tím, že to byl jeden z prvních takhle autentických seriálů, který dost nelichotivě zobrazoval hrdinky i v té jejich hlouposti, utrženosti ze řetězu, rozpustilosti. Poté jsem ale seriálu propadla neuvěřitelně. Docela často jsem u toho i brečela a některé hlášky mám někde zapsané dodnes,“ říká Hannová. V české televizní a filmové tvorbě výrazná ženská přátelství chybí. Může za to skutečnost, že za valnou většinou děl v Česku stojí muži?

Kabelová televize HBO také nabídla nedávno divákům čtvrtou řadu seriálu Nesvá, který jsme chválili už v předchozích dílech. „Pozornost diváka je zaměřená pouze na Issu a Molly, na dvě nejlepší kamarádky. V tom je Nesvá společně s Broad City poměrně výjimečná záležitost. Ostatní seriály totiž předtím popisovaly vztahy, ve kterých byla přátelství dívek rovnoměrněji rozložená. To ale z mé zkušenosti většinou takhle není,“ vysvětluje Patočková.

Obzvlášť poslední řada seriálu z prostředí afroamerické komunity v Los Angeles citlivě vykresluje období, kdy se obě ženy vzájemně vzdálí natolik, že k sobě cestu zpátky naleznou jen velmi těžko. Poslechněte si nový díl Kompotu a zjistíte, které další seriály se také vyplatí sledovat.

V kterých seriálech se objevily frenemies, tedy takzvané (ne)přítelkyně? A patří mezi ně Rory a Paris z Gilmorových děvčat? Poslechněte si nový díl popkulturního pořadu Radia Wave.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.