„Občas jsou na stěnách i ve skalách k vidění šílené věci.“ Česko zažívá boom lezení

15. květen 2023

Česko v posledních letech zažívá obrovský vzestup zájmu o sportovní lezení. Ze subkulturní bubliny lezců, podnikajících výlety do skal, se stala masová záležitost. Přibývá sportovních úspěchů i lezeckých stěn, ale ještě rychleji přibývá zájemců.

Za posledních deset let se počet členů Českého horolezeckého svazu zdvojnásobil, říká jeho předseda Jan Bloudek. Celkově se podle něj rekreačně lezení věnuje u nás přes 100.000 lidí. Na začátku června se v Praze navíc bude konat Světový pohár v boulderingu, který popularitu sportu u nás patrně dál podpoří. Očekává se až 10.000 diváků.

Úžasný sport a šílené věci

Eliška Adamovská, sportovní lezkyně

„Lezení se úžasný sport a pro spoustu lidí dnes funguje jako součást zdravého životního stylu. Fitka vyměňují za lezecké stěny, nebo sporty kombinují,“ říká Eliška Adamovská, top česká reprezentační lezkyně, vítězka závodu Světového poháru a medailistka z mistrovství Evropy. Právě ona spolu se světovou star Adamem Ondrou patří mezi nejviditelnější vzory nastupující generace. Eliška Adamovská zároveň stejně jako sportovní novinář a rekreační lezec Pavel Novotný pozorují rizika spojená s přílivem lidí na umělé stěny. „Občas jsou na stěnách i ve skalách k vidění šílené věci,“ říká Novotný. Připomíná, že lezení vyžaduje metodický základ a vedení profesionálů. „Masovost toho sportu možná přitahuje i lidi, kteří tam nejspíš nemají co dělat,“ dodává.

Pozor na devastační vliv profesionalismu

Zároveň se prudce proměňují některá odvětví lezení, například bouldering se vzdaluje lezení a přibližuje dynamickému vertikálnímu parkouru. Sport zažil úspěšný vstup na olympiádu, brzy začíná kvalifikace na tu další v Paříži a na OH v Los Angeles už budou tři samostatné lezecké disciplíny.

Marek Holeček

Také skialpinismus (jako zimní horolezecká disciplína) zažil během covidových omezení značný rozvoj, ale vysokohorských disciplín se prudké proměny tolik netýkají. „Profesionalismus má i svoje negativa. Lezení se mění v úzce profesionalizovaný směr, zapřahující člověka tak, že to může mít devastační vliv,“ říká nicméně další česká lezecká star, Mára Holeček. Nejlepší český himálajský horolezec současnosti se za svoje prvovýstupy stal dvojnásobným držitelem Zlatého cepínu, nejvyššího světového ocenění v lezení. Eliška Adamovská dokonce mluví o toxicitě špičkového sportu, který odvisí od toho, že každý lezec „tahá svou váhu nahoru“, a to především v ženském sportovním lezení vytváří na závodnice velký tlak.

Jak se lezení proměňuje? Čím to je, že přitahuje takovou pozornost? A jaká jsou rizika masivního nástupu zájmu? Poslechněte si Vlnu věnovanou boomu lezení v Česku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.