Oběť mohla být v hlavní soutěži v Torontu, ale dali jsme přednost Benátkám, prozrazuje režisér Blaško

16. listopad 2022

Do letošního roku hlavně seriálový režisér Michal Blaško debutuje na podzim v českých kinech celovečerním dramatem Oběť, které je příběhem dvou Ukrajinců, matky Iriny a syna Igora, žijících v Čechách. Citlivě natočený komorní snímek s aktuálním a kontroverzním tématem měl dokonce nabídku do hlavní soutěže na filmovém festivalu v Torontu. „Nakonec jsme se přiklonili k Benátkám, kde jsme sice byli až v druhé hlavní soutěži, ale evropské teritorium je nám bližší.“

V Torontu nám proto nejdřív dali stopku, jelikož chtěli světovou premiéru, ale nakonec se ozvali zpět a zařadili nás do nesoutěžní sekce, dodává slovenský režisér s tím, že Oběť bude k vidění také na dalších áčkových filmových festivalech v Egyptě a Estonsku, což je pro současný československý film nevídané.

V konečném důsledku se nicméně ukazuje, že festivalové projekce jsou největším zdrojem našich diváků, protože na domácím poli se nám je nedaří dostat do kina, komentuje méně veselou stranu festivalového úspěchu. Průzkumy totiž ukazují, že po covidu se do slovenských multiplexů zatím stále nevrátilo přes 70 procent diváků a na Slovensku také není tolik artových kin jako v České republice.

Michal Blaško

Inspirací pro příběh snímku Oběť byly Blaškovi případy, které se odehrály v posledních letech napříč Evropou a měly pokaždé několik styčných bodů. Vždy se uskutečnila demonstrace, lež se šířila i přes veřejnoprávní média, pokaždé se toho chytil nějaký politik a zvýšilo to rasismus ve společnosti. Ty body jsme se snažili dostat i na plátno, vysvětluje režisér.

Scénář vznikal čtyři roky před vojenskou invazí Ruska na Ukrajinu a v únoru letošního roku už byl film v podstatě hotový, i přesto se ale lidé Michala Blaška stále ptají, jestli je snímek reakcí na současné dění.

Jak si herci poradili s nezvyklým stylem natáčení dlouhých záběrů? Čím je zajímavá postava Michala Selského, kterého hraje Viktor Zavadil? Pro koho z herců byla Oběť první filmovou zkušeností? Vrátí se Blaško k točení seriálů? A o čem bude jeho další film? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.