Od hádek a rozpadu k silné desce rockových písniček. Tokaref se jen tak nevzdávají

13. červenec 2022

Kapela Tokaref vznikla už před dobrými deseti lety, od začátku šlo o rodinný podnik, který spojil hned tři sourozence – a jejich kamarády. A právě v tom byla vždy jejich síla i kámen úrazu. Tokaref to dopracovali až k příhodně nazvanému albu Pozdě, které v roce 2020 vyšlo de facto po jejich rozpadu. Příliv hudebních nápadů ale neustával, a tak se Tokaref vrací.

Aktuální nahrávka Left in Hibernation zastihla Tokaref v dosud nejsilnější formě a sami členové kapely přiznávají, že i v dospělejším rozpoložení. Pohled na facebookový profil kapely je vypovídající – období aktivity střídá útlum, krizová období střídají vydání nové hudby. Od přímočařeji rockových začátků se kapela posunula směrem ke snivější a méně předvídatelné poloze, jejich písničky jsou na první dobrou vábivé, ale skrývají v sobě i nemálo tajemství.

Tokaref měli vždy blízko k další výrazné jihočeské kapele Lambda, s jejím členem Filipem ostatně spolupracují ve studiu Ambit 1084. V rozhovoru tak přijde řeč i na podoby jejich dlouholeté spolupráce, a zda by právě členové Lambdy nemohli být poradním hlasem, který v budoucnu pomůže posunout zvuk samotných Tokaref.

Kapela Tokaref

Jaké jsou záminky k hádkám na zkušebně? Jaké jsou vyhlídky na novou desku? A bude kolem ní méně šarvátek? Poslouchejte Modeláře se třemi pětinami kapely Tokaref.

Spustit audio