Od lišek v lese koronavirus nechytneme. Helena Křenková o výpravě do Švédska v době pandemie

4. říjen 2020

„Nedokázala jsem si představit, že letos nepojedu nikam na sever,“ říká průvodkyně a milovnice Skandinávie Helena Křenková. Kličkovala mezi karanténními a semaforovými podmínkami a zorganizovala výpravu do Švédska.

Nejdřív korona zrušila zimní akci ve Švédsku na lyžích. Pak Helena Křenková naplánovala letní Norsko – tak, aby se vyhnula průjezdu Švédskem, kde hrozila karanténa. Norsko se ale posléze Česku uzavřelo a situace ve Švédsku se zlepšovala, takže začalo nové plánování. „Bylo to v něčem jako v 90. letech,“ usmívá se průvodkyně a cestovatelka.

Helena Křenková během výpravy

Přemluvila ředitele cestovní kanceláře, od rána do večera sledovala vývoj situace a vytáhla například staré kolo ze sklepa, aby dokázala propojit cestu podél Baltského pobřeží s návratem k autu bez využití hromadné dopravy. Co na to říkaly pojišťovny? Jak reagovali účastníci zájezdu? Komplikací byla celá řada. Přesto nakonec se svými lidmi navštívila čtyři oblasti včetně rezervace Rogen, Jämtlandského trojúhelníku i pobřeží Baltského moře. 

Korona si nevzala horské prázdniny, pozor

Švédské řešení koronavirové krize Helena Křenková moc komentovat nechce. „Ale určitě není pravdivý mýtus, že Švédsko nemělo žádná opatření. Sice nebyla tak striktní jako u nás na jaře, ale nikdy nebyl režim tak rozvolněný jako u nás v létě. Byli jsme rádi, že nemusíme nosit roušky, a ve vnitřních prostorách jsme se pohybovali naprosto minimálně. Švédský systém je spíš založený na sociální distanci, která je daná i kulturně.“

Přístřešky byly uzavřené a některá upozornění na trecích vyznívala bizarně: „Korona si nevzala horské prázdniny. Udržujte odstupy,“ znělo jedno z nich na stromě v lese. Na severu podle ní také koronakrize uspíšila konec placení hotovostí.

Švédsko je země, kde je „všeho tak akorát“ a lidi se na sebe netváří jako v pražském metru

„Nedokázala jsem si představit, že nikam na sever letos nepojedu,“ odpovídá Helena Křenková na otázku, jestli jí všechny organizační obtíže stály za to. „Na Švédsku mám nejradši chlad v létě, malé množství lidí, bažiny, sníh a atmosféru pohody, severské nenucenosti. Všeho je tam tak akorát. Ničeho nemusí být moc, věci se řeší v klidu a netváří se tu na sebe jako v Praze v metru!“

Z výpravy Heleny Křenkové do Švédska

Nestandardní cesta, ale také vítězství nad podmínkami. Poslechněte si víc o organizaci severské výpravy v době covidových omezení v kompletním záznamu cestovatelské a outdoorové Casablanky a podívejte se také na web cestovatelky Heleny Křenkové.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.