Od role Čočkina k adaptaci Šindelky? Všechno se vším souvisí, říká filmař Vladimír Škultéty

3. duben 2019

„Kudy chodím, tam slyším ‚Čočkin!‘,“ říká sedmatřicetiletý Vladimír Škultéty o své zatím nejznámější roli v televizním megahitu Most!. Všestranný filmař píše scénář podle oceňovaného románu Marka Šindelky Únava materiálu o uprchlické krizi. S režisérem Mostu! Janem Prušinovským se zase podělil o režii šestidílného seriálu Všechno je jinak, který minulý týden uvedla internetová Mall TV.

Kniha Únava materiálu spisovatele Marka Šindelky byla předloni oceněna cenou Magnesia Litera za nejlepší prózu. Román se překládá do sedmi jazyků, včetně arabštiny, a vyjde například v Sýrii. Vladimír Škultéty chce snímek i režírovat a vyvíjet ho v zahraniční koprodukci. Konkrétní herce pro svoje role ale ještě v hlavě nemá. „Tohle je zrovna látka, která není herecká, jsou tam dvě hlavní postavy, které bojují o život, ale je to téměř bez dialogů. Je to dost metaforický film,“ vysvětluje jako autor, který s nadsázkou říká, že má pozitivní vztah k umění, ale i k penězům.

Kompot o seriálu Most!: Skvělé herce zatím potápí tvůrci zadření v minulosti

Nekorektní, břitký humor. Takový je nový seriál „Most“ České televize

„Jsem pankáč, korektnost odmítám,“ říká scenárista Petr Kolečko. Osmidílný komediální seriál Most!, který pro Českou televizi napsal a režíroval ho Jan Prušinovský, si údajně „bere na paškál složitá témata, jakými jsou nesnášenlivost či xenofobie“. Podle moderátorů pořadu Kompot se mu ale v prvních dílech veřejnoprávní satira nedaří.

Ve třinácti si zahrál v seriálu Kde padají hvězdy Jana Hřebejka. Po studiu scenáristiky a dramaturgie na FAMU zkoušel psát sitcom Comeback i soap operu Ulice, ale nakonec se nechal zlákat filmovou legendou Vladimírem Drhou s filmem Anglické jahody a hlavně dobrým honorářem a začal se živit jako asistent režie. Jako „AD“ pracoval na filmech Perfect Days Alice Nellis, Piko Tomáše Řehořka nebo Zoufalci Jitky Rudolfové. Jak si projekty vybíral a který tvůrce byl na spolupráci nejkomplikovanější? Která česká herečka se v dětství do Mirka v seriálu Kde padají hvězdy zamilovala? Proč je asistent režie možná nejnáročnější povolání na place? Poslechněte si nový díl pořadu Kompot.

Od asistenta se Vladimír posunul k režii. Internetová stanice Mall TV minulý týden uvedla šestidílný komediální seriál z prostředí reklamní agentury Všechno je jinak. Scénář napsal Jaroslav Žváček, který stojí například za filmem Kobry a užovky. Jak se Vladimírovi režíroval Viktor Tauš, který hrál poprvé v jiném než ve svém filmu, a proč chodí Kryštof Hádek alias Král pořád telefonovat na ulici, zjistíte v rozhovoru.

Proč je důležité točit i jiné filmy než komedie s Ivou Janžurovou, na které přijdou davy? Jaké to bylo dělit se o režisérské křeslo s Janem Prušinovským? A bude míst Most! pokračování? Poslechněte si premiérový díl pořadu o popkultuře Kompot Radia Wave.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.