Odborník na sociální sítě Daniel Dočekal: Rodičům chybí čas. Tablet je častým odkládacím prostředím

26. červenec 2019
Rozhovor VR a MM

„Když dítě přechází do puberty, tak hrozí, že začne komunikovat s nějakým sexuálním predátorem nebo pedofilem. Proto na seminářích říkám rodičům, ať se dívají dětem do mobilů. Oni odpovídají, že to v žádném případě nemůžou. Že má dítě své soukromí. V tu samou chvíli ale hází fotky dětí na sociální sítě a neptají se, jestli je tam ty děti chtějí mít,“ vysvětluje v Rozhovoru Martina Minhy nebezpečí sociálních sítí Daniel Dočekal, publicista a odborník na internetový prostor.

Daniel Dočekal se nástrahám na internetu a na sociálních sítích věnuje přes deset let. Pro knihu Dítě v síti sepsal podrobný manuál pro rodiče a učitele, kteří chtějí rozumět digitálnímu světu mladé generace. „Obecně je to o komunikaci. Rodiče musí mluvit s dětmi. S oblibou rodičům radím, ať se jich přestanou ptát na to, co měly k obědu. Děti tu otázku stejně nenávidí. Radím rodičům, ať se ptají na novinky z Instagramu, na zajímavosti z TikToku, na zhlédnutá videa na YouTube. Radím jim, ať to chtějí vidět. Zkrátka dostat se s dítětem do dialogu. Snažit se dostat do té jeho hry i jako rodič. Vždycky se nakonec někde to dítě, ale i ten dospělý spálí. Buď hodně, nebo málo. Ale pokud rodiče dokážou postupně vysvětlovat dětem to, co se může stát, tak to dítě (a později dospělý) na to bude lépe připravený,“ říká ve velkém rozhovoru Radia Wave.

Daniel Dočekal je internetový publicista, odborník na sociální sítě a internetový prostor. Zabývá se nebezpečím a nástrahami na sociálních sítích, seznamkách a v počítačových hrách a aplikacích. O této problematice přednáší na školách či jiných státních institucích. Je spoluautorem knihy Dítě v síti, do které sepsal manuál pro rodiče a učitele, kteří chtějí rozumět digitálnímu světu mladé generace. Od roku 2015 provozuje mimo jiné web 365tipů, kam každý den píše jeden praktický tip z internetového prostředí.

Vy komunikujete se základními školami. Varují děti i tam v rámci například občanské nauky před podobnými nástrahami internetu? Bez lidí jako jste vy?

Záleží na učiteli, který ty věci řeší. Znám spoustu škol, kde to mají zvládnuté poměrně dobře. Mělo by to být zcela určitě součástí osnov, ale ono těch věcí je samozřejmě víc. Obecně počítačová bezpečnost, péče o soukromí, s tím i související finanční gramotnost jsou věci, kterými by školy měly děti do dnešního světa vybavit. V tomto směru mám asi odlišný názor než třeba někdo jiný. Já si myslím, že tohle je hlavně věc rodičů. Jsou to rodiče, kteří mají k dětem nejblíž. Škola má hendikep v tom, že má dvacet dětí ve třídě. Nemyslím to špatně, ale je to v podstatě fabrika na vychovávání. Musí splnit i další spoustu různých úkolů. Rodič by tak měl být vybaven potřebnými znalostmi. Měl by vědět, před čím má to dítě varovat. Stejně jako to dělali naši rodiče před mnoha a mnoha lety. Říkali: „Nechoď s cizím člověkem na ulici, a kdyby ti říkal, že tě povede za maminkou, tak mu nevěř. Neber si od něj bonbónky a neříkej sousedce, jestli máme auto nebo televizi.“ Je tu spoustu těch původních „offline“ zásadních věcí. Proto by se to ti rodiče měli naučit řešit i pro ty své děti.

Je aplikace zobrazující náš zestárlý obličej bezpečná? Kdy dát dítěti poprvé do ruky tablet nebo chytrý telefon? Nahradí aplikace jako Tellonym Facebook? Proč není Daniel Dočekal fanouškem činů Marka Zuckerberga? V čem jsou výhody a nevýhody hlasového asistenta? Jak rozpoznat deepfake video? Jak bojují poskytovatelé seznamek, her a sociálních sítí proti šmejdům a pedofilům? Dají se vůbec takoví lidé dohledat? V čem je nebezpečná aplikace TikTok? Názory publicisty a odborníka na sociální sítě Daniela Dočekala se dozvíte v Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.