Oddateee: hiphopový madman znovu v Praze

19. listopad 2010

V době mírného soumraku hiphopového žánru je radost narazit na každý originální projekt, který vynikne nad průměr. Dramaturgický tým Silver Rocket teď dva takové přiváží do Prahy: 29. listopadu se na Sedmičce představí producent Subtitle a především raper Oddateee, jehož loňský koncert v klubu Gross patřil k událostem sezony. Pozvánku na tuto výjimečnou akci pro vás připravil náš redaktor Aleš Stuchlý.

Pod hromadou nablýskaných hiphopových klišé lze stále narazit na undergroundový protiproud, který nemá svým pojetím a vyzněním daleko k punkové DIY estetice: za všechny stačí jmenovat velmistry experimentálního hiphopu Dälek, jejichž avantgardní hudební jazyk je vymaňuje z konzervativní a uzavřené hiphopové scény.
Právě s producentem a raperem jménem Dälek se pojí hudební dráha svérázné postavy vystupující pod pseudonymem Oddateee.

Tyto dvě veličiny spolu absolvovali nejedno turné, přičemž Oddatee se podílel i na dvou Dälekových deskách Absence a Abandoned Language. POst-industriální rukopis Dälek se pak na oplátku promítl do Oddateeeho zatím posledního alba Halfway Homeless z roku 2008. Špinavé neučesané beaty, sympaticky nepříčetné sonické ataky, hravost i naléhavost. Produkční taktika, která dokáže věrně evokovat pocity hluboké frustrace.

02191133.jpeg

Oddateee, rodák z amerického Bronxu, ovšem začínal svou kariéru coby člen třicetihlavého east-coast klanu The Labteks. Svou první desku Steely Darkglasses vydal v roce 2001 a už na ní se skvěly hutné groovy v kombinaci s bizarními samply a maestrovou dynamickou flow. O nadstylovosti jeho tvorby zřetelně vypovídají i četné spolupráce a společné koncerty se jmény jako Isis, DJ Spooky, Dr. Izrael, The Sofa Sufers nebo Anti-Pop Consortium.

Na pražském koncertě jej doplní ještě losangeleský raper a producent Giovanni Marks alias Subtitle. I jeho nejlépe charakterizují kolaborace s kolegy jako jsou Busdriver nebo Daedelus, ale i s překvapivými spojenci typu The Mars Volta nebo Islands.

„Mluvím v jazycích, hledám směr", deklamuje nezaměnitelně v jednom ze svých tracků madman Oddateee. Jeho muzika možná není pro každého, ale to nic nemění na tom, že jeho pátrání po možných podobách hiphopového zvuku jsou neobyčejně dobrodružná. Naživo jeden z nejvitálnějších hiphopových interpretů současnosti by rozhodně neměl 29. listopadu ujít vaší pozornosti.

Spustit audio