Odsouzena k hrozivé dřině. Ida Heleny Černohorské je intimní příběh ženy, která není nikde vítaná

21. září 2022
Záložka

V nakladatelství Bylo nebylo, které vedou Anna Pleštilová a Helena Černohorská, obvykle vychází čtyři publikace ročně. Vzhledem k tomu, že každá kniha vydělává na tu další, není jednoduché určit vývoj nakladatelství, přestože plánů má dost. „Ve chvíli, kdy se naspoří, tak můžeme vydávat, a když se nenaspoří, tak se zkrátka stojí,“ říká Helena, která je zároveň spisovatelka a redaktorka.

Anna, která nakladatelství vymyslela, se teď stará o konzultace s autory a grafickou přípravu. Helena je tam na všechno ostatní. Jejich knížky jsou mimo běžnou distribuci, čtenáři je tak najdou na festivalech, u vybraných knihkupců, se kterými se osobně znají, a samozřejmě taky mají svůj e-shop.

Helena Černohorská se svou prózou Ida

Mezi nejznámější knížky z Bylo nebylo patří Příručka přežití ve městě Zuzany Hustákové Maškové, hýbací knížka Kéž by! od Nikoly Hoření a taky kapesní atlasy. Zdaleka ne všechny jejich knihy mají běžný formát. „Na festivalech pozoruju dva typy lidí – jedni jsou zaraženi tím, co vidí, a pak jsou lidé, kteří se zastaví, ale vyhodnotí to jako barevný bordel a jdou dál.“

Helena kromě práce ve vlastním nakladatelství občas něco napíše, naposledy vydala drobnou prózu s názvem Ida. Jde o příběh mladé ženy z českého pohraničí v době kolektivizace. Ida není nikde vítaná, práci sežene jen velmi bídnou. Nakonec přichází do vesnického stavení jednoho ze soudruhů. František je svůj, není jedním z přesvědčených komunistů, ale přesto se musí řídit pravidly výboru. A tak sledujeme jejich nelehký každodenní život, který téměř celý věnují úmorné práci. Výtvarnou část Idy měla na starosti Tereza Říčanová.

Pusťte si rozhovor s oddanou nakladatelkou Helenou Černohorskou. Vysvětlí vám, co znamená autorská kniha, řekne, co musela investovat do Bylo nebylo, a jak reagovali její rodiče, když jim oznámila, že chce studovat tvůrčí psaní.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.