Opilí lidé středního věku vypadají podstatně hůř než opilí mladí. Mads Mikkelsen rozpoutá ve filmu Chlast lihovou tsunami

9. říjen 2020

„Pamatuješ na módu filipínskejch léčitelů, který vyndávali lidem orgány v přímým přenosu?“ vzpomíná Vítek pod vlivem zlobícího žlučníku na úvod nekrologického okénka. Zbaví ho Aleš trápení a připojí se díky jeho léčebným metodám ještě v průběhu vysílání k čerstvým nebožtíkům Eddiemu Van Halenovi, Thomasu Jeffersonu Byrdovi nebo pánovi, který šel v Lounech volit?

„David Lynch vytváří iluzi, že maká, tak tvrdí, že má v hlavě film. Nemá! Nemá už nic v hlavě, válí se doma,“ glosují Čelisti zvěst o tom, jak slavnému režisérovi zhatil tvůrčí ideje koronavirus. Originální alibi. Jisté ale je, že ani vy si v nadcházející době moc neužijete a blíží se chvíle, kdy z potlachů v hospodě zbyde jen ten Chlast. Pokud jste nestihli zajít do kina, tak si pospěšte, než vám blížící se lihová karanténa vypálí oči.

„Mads Mikkelsen v novém filmu Thomase Vinterberga konečně zúročil svou gymnastickou a taneční minulost!“ libuje si Aleš, kterého v dánské novince velmi potěšila i intenzivní a nepředvídatelná kamera a především neuvěřitelná práce s hercem.

„V něčem je Chlast pro režiséra osobním filmem, je z toho cítit, že spolu s Tobiasem Lindholmem psali o něčem, co se jich bytostně dotýká. Když to dělali posledně ve filmu Komuna, byla z toho apatická, nicneříkající záležitost. Tohle naopak překypuje životem, energií a pro mě i sdělením,“ oceňuje Vítek.

„Šťastný prolnutí uměleckejch ambic a diváckýho snímku. Trochu Trier light, ale tím ho nechci shazovat, protože je lepší než spousta Trierových filmů. Je provokativní, oslavuje chlast, zároveň se připlete i moralita. Možná ale, že kdyby tam nebyla vůbec, bylo by to něčím odvážnější,“ hodnotí Aleš film, který je sice podobně jako Vinterbergův Hon modelový, ale přesto se mu daří diváka neudolat a udržet dramatickou linku až do konce.

Tak na zdraví v druhé rundě!

Kdo je Pavel Sataněnko? Jsou podle Kamila Fily pohádky pohlazením po duši, nebo traumatizujícím zážitkem? Může ještě překvapit další adaptace Pinocchia? Upekl Rudolf Havlík Bábovky ze zasmrádlých vajec? Jak dopadne mezidruhová romance člověka s chobotnicí a napíše o tom Radka Třeštíková knihu? Jak si vede Vítek v čele drakonického pluku covidiánské armády? Vydá se Tonda Městečkem South Park ilegálně pro burčák? Dal by si Aleš spíš chlast, nebo trdelník? A pozná kunu po trusu? Dozvíte se v Čelistech.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka