Opravdu to tu miluju. Zuzana Vančáková objela Česko na kole. Bez plánu, ale s vděčností

21. listopad 2021

„Nešlo mi o žádný sportovní výkon, ale o svobodné poznávání vlastní země a odpočinek od všedních dní,“ říká studentka fyzioterapie Zuzana Vančáková. V létě se rozhodla objet Česko na kole.

„Trávím čas sama se sebou moc ráda. Poznávám se v nových situacích a lépe se dokážu soustředit na přítomnost okamžiku, přírodu kolem i sama sebe,“ říká Zuzana Vančáková o své sólo cestě s tím, že ve dvou lidech na cestě mnohem méně vnímá okolí. Vyrazila z Nového Města nad Metují, kam se na konci cesty také vracela.

Vyrážela bez tréninku, těsně před odjezdem googlovala řešení základních defektů. Nejvíc za jeden den ujela 139 kilometrů, v průměru se nakonec pohybovala rychlostí 85 km za den. Ještě dlouho po návratu zpracovávala únavu. „Regenerace byla skoro stejně dlouhá jako cesta samotná,“ usmívá se Zuzana Vančáková při natáčení cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave.

Šaty, žabky a deník

Pozitivně naladěná studentka jela podle volně načrtnuté trasy podél hranic, ale řídila se intuicí a vytyčenou trať podle libosti opouštěla. V průběhu cesty potkávala a navštěvovala i některé své známé. Nejvíc jí učarovala místa na opačném konci republiky, než jsou její domovské Orlické hory. A to například Krušné hory, Šumava, Tachovsko. Jak sama napsala, bylo pro ni důležité mít šaty, žabky a deník. A to kvůli tomu, aby se mohla převléct do nesportovního oblečení a zaznamenávat svoje pocity.

Zuzana Vančáková

Vděk a slzy

„Ráno vstávám k přichystané snídani a do mlhavého rána vyrážím vstříc Orlickým horám. Vnímám, že už toho mám fyzicky opravdu dost. Jedu podél hranic a při sjezdu z Orlických hor pociťuji hluboký vděk a pláču, opravdu to tu miluji,“ popsala Zuzana svoje pocity při závěru cesty.

Poslechněte si Casablancu o nadšeném sólo objezdu Česka. Nabízíme kompletní záznam vysílání cestovatelského a outdoorového magazínu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka