Pěšky kolem Československa. Divil jsem se, jak odlehlá místa tu jsou, říká Václav Malinský

23. říjen 2017

Václav Malinský za 97 dní obešel pěšky po hranicích celé bývalé Československo. Na Šumavě ho zasypal poslední jarní sníh, na ukrajinsko-slovenské hranici ho kontrolovali celníci, na jediné maďarsko-slovenské čáře mu citelně chyběly hory. Během 3 600 km dal dohromady 130 000 Kč na léčbu jedné malé holčičky s mozkovou obrnou.

„Vloni jsem přešel Česko od východu k západu a pochopil jsem, že jsem schopný i víc kilometrů. Hranice mě lákaly, hlavně proto, že jsou na nich hory. Lákalo mě i zmapovat život v pohraničí. Obejít jenom Česko po hranici mi připadalo málo. Byla jenom otázka času, kdy se do toho pustím,“ říká Václav. Vyrazil v hezkém počasí v polovině dubna, ale na Šumavě zažil, jak sám říká „bílé peklo“. Chtěl Šumavu přejít za 4 dny, ale trvalo mu to kvůli sněhu dvakrát déle. „Během cesty jsem objevil místa, o kterých jsem neměl tušení. Hodně odlehlých míst. Byl jsem z toho úplně unešený, jak rozmanitá naše země je. A třeba v Rychlebských horách jsem skoro nikoho nepotkával.“  

O chlebu a čokoládě. Vlčí hlad Polonin

Na zádech měl 7–8 kilo, protože vyznává ultralight backpacking, co nejvíce nocí se snažil trávit v přírodě. „Část cesty jsem přešel na chlebu a čokoládě,“ říká s tím, že třeba na Slovensku u ukrajinských hranic dal tělu pořádně zabrat.

„Člověk údajně na dlouhém trailu sní třikrát víc jídla než doma. Myslím, že já jsem za celý život nesnědl tolik čokolády jako za ty tři měsíce,“ usmívá se Václav, který je vegetarián. „Občas jsem v těch bukových lesích nadával, ale odlehlost toho kraje jsem si nakonec velice oblíbil,“ dodává k nejvýchodnějšímu cípu své cesty.

Za 3 600 km získal 130 000 Kč pro malou Emu

Václav Malinský chtěl také svoje putování – ne poprvé – spojit s charitativním účelem. „Napsal jsem veřejnou výzvu, ať se mi ozve kdokoliv, kdo potřebuje pomoct. Ozvalo se mi hodně rodin, které mají například postižené děti,“ říká Václav, který nakonec vybral více než 130 000 korun na podporu malé Emy, postižené dětskou mozkovou obrnou. Ema se k němu na několik posledních kilometrů jeho cesty také symbolicky připojila.

Pokud se vám Václavovy zážitky z vysílání líbí, sbírkový účet je stále otevřený. Přispět můžete podle údajů, které najdete na Václavově webu www.cestazasny.com.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.