Orgán sociálně-právní ochrany dětí není všemocný. Dítě je ale na prvním místě, což se někdy rodičům nelíbí, říká sociální pracovnice

16. září 2020

O orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) slýcháme často v negativním kontextu. Říká se o něm, že sociální pracovnice „Zubaté“ v rozvodových řízeních nadržují matkám nebo že instituce odebírá rodičům děti. „Odebrání dítěte musí nařídit soud. Aby se to stalo, rodiče musí nějak zásadně selhat. Zájmem všech je, aby rodina zůstala pohromadě nebo aby bylo odloučení jen na přechodnou dobu,“ říká Tereza Štarhová, která jako sociální pracovnice pro OSPOD pracovala přes 15 let.

„Na OSPOD by se měl obrátit každý, kdo má pocit, že se s dítětem něco děje,“ říká Štarhová. Všechny podněty, i ty anonymní, musí totiž sociálka prověřit, tedy ptát se rodičů, školy, lékaře.

Čtěte také

„Je lepší zjistit, že o nic nešlo, než něco zanedbat. Kde není žalobce, není soudce. Stává se, že dítě potřebuje pomoc, a nikdo v jeho okolí nic neudělá. Sousedi si nevšimnou, škola očekává, že zareaguje rodina, lékař dítě pravidelně nevídá. A v tom kruhu se ocitá dítě bez pomoci,“ popisuje.

I když to podle Štarhové vypadá, že OSPOD je všemocný, jeho práce se řídí zákony a přesně danými mantinely. „Občas nám nezbývá než se obrnit trpělivostí,“ říká v souvislosti s rozvody, kdy jsou otec s matkou v hlubokém sporu a na dítě se zapomenou dostatečně ohlížet.

Tereza Štarhová

„Apelujeme na základní rodičovskou odpovědnost, protože ta není ani na sociálce, ani na soudu, to je věc rodičů. Pod divokými spory plnými ublížení je někde úplně vespod dítě. Přitom právě ono potřebuje opečovat ze všeho nejvíc – víc než aktuální bolesti rodičů,“ upozorňuje sociální pracovnice.

V jakém věku přibírá sociálka do rozhodování samotné děti? Kdy má právo OSPOD prolomit lékařské tajemství? A nadržuje se na sociálce matkám? Dozvíte se v Houpačkách.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.