Osminu spotřeby by mohla pokrýt komunitní energetika. Zatím brání legislativa

3. květen 2022

Energetika je podle webu Fakta o klimatu zodpovědná ze bezmála 40 % tuzemských emisí skleníkových plynů. Hnědouhelné elektrárny jako Počerady, Prunéřov nebo Tušimice jsou největšími tuzemskými znečišťovateli. I jako reakce na blížící se konec uhlí vznikla začátkem dubna Unie komunitní energetiky. Jejím úkolem je pomoct vybudovat decentralizovanou soustavu obnovitelných zdrojů energie ve vlastnictví domácností, obcí nebo družstev.

Říká se, že kdyby byl blackout, demokracie by do pár dnů zkolabovala. Jde o spekulaci, která odhaluje provázanost naší společnosti s elektrickou energií. Když mi přišlo letos vyúčtování za energie, můj dodavatel se zmínil, že ze 42,66 % jsem pro chod domácnosti používal uhlí. Současná vláda mluví o konci uhlí v Česku do roku 2033, což se s válkou na Ukrajině problematizuje, a naše klimatické závazky se tím komplikují. Na část z předestřených problémů existuje zajímavé řešení – komunitní energetika.

„Koncept komunitní energetiky staví na malých obnovitelných zdrojích energie, které jsou ve vlastnictví občanů, respektive komunit. Je to možnost, jak se odpoutat od závislosti na fosilních zdrojích,“ vysvětluje David Blažek z expertní skupiny Frank Bold, která spolu s Hnutím DUHA iniciovala vznik Unie.

David Blažek

Podle Studie potenciálu komunitní energetiky v obcích a bytových domech by mohly být v Česku komunitně spravované fotovoltaické zdroje navýšeny až na celkové 4 GW (což je asi dvakrát víc než všech dosavadních solárních elektráren). V případě větru by stávající výkon mohl vzrůst desetkrát a komunitní energetika by mohla v součtu pokrýt osminu současné spotřeby.

„Unie komunitní energetiky se věnuje legislativě, dotačním programům a projektovému know-how, které podpoří rozvoj komunitní energetiky u nás. Energetická společenství by měla být definována až v novém energetickém zákoně, který se právě připravuje,“ naznačuje projektový koordinátor Unie komunitní energetiky David Blažek jistou prodlevu v rozvoji tohoto typu energetiky oproti zemím na západ od nás.

UKEN - Unie komunitní energetiky

Například v Británii je zapsaných k roku 2020 424 vyrábějících komunit s celkovou kapacitou 319 MW, což jsou asi dvě třetiny jednoho reaktoru v Dukovanech. Kromě zmíněných výhod komunitní energetiky jsou tu ještě ty ekonomické. Lidé mezi sebou mohou buď sdílet přetoky, anebo prodávat za cenu, která je nižší o marže velkých dodavatelů.

Jaké překážky momentálně brání většímu rozvoji komunitní energetiky u nás? Jaké jsou výhody společného vybudování a užívání energie z obnovitelných zdrojů? Jaké obce v Česku jsou energeticky soběstačné? Pusťte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.