Osobák #3: Saunové ceremoniály. Nahota, pot a teplotní šok. V sauně s mistrem světa

23. prosinec 2019

Ptáte se, proč jsme do Osobáku zařadili zrovna saunové ceremoniály? Podcastová série má mimo jiné motivovat ke zdravějšímu životnímu stylu a pravidelná návštěva wellness centra je určitě jednou z možných cest, jak své zdraví posílit. Obřady ve vysokých teplotách se navíc těší stále větší oblibě, a tak jsme s celým štábem i tuto specifickou výzvu s nadšením přijali.

Jiří Žákovský si původně přál být kosmonautem. Když ho ale při práci plavčíka oslovili, zda by se nechtěl věnovat saunovým ceremoniálům, stala se tato činnost jeho životní vášní. V tomto oboru je mistrem světa z roku 2017 i několikanásobným mistrem České republiky. Pracuje jako manažer saunového provozu v pražských Vysočanech. Saunové ceremoniály tu sám pořádá a své bohaté zkušenosti předává i dál svým kolegům.

Sám se už pár let chodím pravidelně saunovat, ale přiznám se, že ochlazovacímu bazénku jsem se do natáčení vyhýbal stejně úspěšně jako právě saunovým ceremoniálům. Tlačit se na pár metrech čtverečních s ostatními lidmi a poslouchat u toho povídání sauna mistra se mi nikdy nejevilo jako vhodná forma odpočinku. Když jsem ale zjistil, že v jednom pražském wellness centru pořádá saunové ceremoniály člověk, který se v tomto oboru pyšní titulem mistra světa, řekl jsem si, že se za ním s mikrofony vydáme. Teď už vím, že je to při pobytu v saunovém světě příjemné a zábavné zpestření, které je navíc prospěšné pro mé tělo.

„Tím, že při saunovém ceremoniálu pravidelně polévám kamna, sice lehce snižuji teplotu, ale mnohonásobně zvyšuji vlhkost. Proto se návštěvníci prohřívají více do hloubky a pocitová teplota je u nich vyšší než při běžném saunování bez procedury,“ vysvětluje v Osobáku saunový mistr Jiří Žákovský.

Co je to saunový ceremoniál? Je v sauně zdravější – sedět, nebo ležet? Proč by se nemělo saunovat v plavkách a komu by Jiří Žákovský saunu vůbec nedoporučil? Dozvíte se v dalším díle Osobáku.

Osobák je podcastová série Radia Wave vytvořená ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu mujRozhlas.cz. Představuje moderátora Martina Minhu v roli hobby sportovce, který pod dohledem profesionálů absolvuje na vlastní kůži tréninky osmi vybraných sportovních, pohybových či relaxačních aktivit. Osobák můžete poslouchat na audioportálu a v aplikaci mujRozhlas.cz i na wave.cz/osobak. K odběru podcastu se přihlaste na wave.cz/podcasty.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.