Ostrava Kamera Oko 2011

20. září 2011

Třetí ročník festivalu Ostrava Kamera Oko, mezinárodního filmového festivalu se specializací na kameramanskou tvorbu se koná od pátku 23. září do neděle 2. října 2011.

Promítat se bude v ostravských kinech Art, Minikino, Vesmír, Luna a v sále festivalového centra Stará Aréna. Přehlídka diváky dál láká na filmové projekce v industriálním prostředí – jako je Národní kulturní památka Provoz Hlubina – a diskuse v ostravském klubu Atlantik. Programovou ředitelkou je Anna Kopecká, která jako host Odpolední session odpovídala na otázky spojené s programem.

Například sekce Opus Magnum uvede Tenkrát na Západě, následujících šest snímků bude bojovat o cenu za nejlepší kameru v Mezinárodní soutěži : francouzský režisér Bertrand Bonello vyšel ve snímku Nevěstinec ze současné sociologické studie o pařížských „domech lásky“ na přelomu 19. a 20. století.
Nositel ceny Emmy, scenárista Terence Winter, držitel Oscara, světoznámý režisér Martin Scorsese a hollywoodský kameraman Stuart Dryburgh (Piano, Portrét dámy, Deník Bridget Jonesové, Nevěsta na útěku,...) se sešli při natáčení pilotního dílu amerického seriálu HBO Impérium.
Srbsko-švédsko-německý koprodukční film kameramana Miladina Čolakoviće (režie Oleg Novković) Bílý bílý svět se odehrává v neutěšených poměrech srbského hornického města. Semi-dokumentární film francouzského režiséra Jean-Charlese Hue zachycený kameramankou Chloé Robertovou Bavorák páně popisuje události, které následují poté, kdy se jednomu členu tradiční cikánské kočovné komunity zjeví anděl.
Poetický thajský snímek Hi-So o hledání a ztrátě vlastní identity a místa v životě natočili režisér Aditya Assarat a kameraman Umpornpola Yugal.
Romantické drama o lásce dvou mladých lidí, která překoná i smrt, Neklid, mělo světovou premiéru v Cannes. Jde o nejnovější počin amerického režiséra Guse Van Santa (Milk, Slon, Dobrý Will Hunting).

autor: Pavel Sladký
Spustit audio