Parabible #8: Podobenství neboli ilustrace, část první

8. prosinec 2019

Podobenství jsou asi nejčtivější částí evangelií. Orientální umění vyprávění příběhu je u Ježíše poháněno smyslem pro zkratku a někdy dost řezavou ironií, místo pointy často nechává otevřený konec. V Parabibli je výběr z podobenství uveden pod souhrnným názvem „ilustrace“.

V první várce ilustrací se dozvíme Ježíšův názor na problematiku nesplatitelných dluhů. Můžeme ho číst jak v přeneseném významu (dluh jako osobní selhání), tak doslova (oddlužení jako politicko-ekonomický program). Koneckonců i klíčová pasáž Otčenáše se dá přeložit jako „odpusť nám naše dluhy, jakož i my odpouštíme našim dlužníkům“. Jak spolu souvisí odpuštění, které udělujeme, s odpuštěním, kterého se nám dostává? A je vůbec v silách člověka jít v životě cestou neustálého promíjení a shovívavosti?

Poslechněte si osmý díl Parabible v podání Alexandra Fleka s úvodem Petra Wagnera.

Podcastová série Radia Wave Parabible vzniká ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu mujRozhlas.cz. Jednotlivé díly Parabible najdete postupně od 1. prosince každý den na stránce wave.cz/parabible a na mujRozhlas.cz. K odběru podcastu se můžete přihlásit na wave.cz/podcasty. Více informací o knize Parabible najdete na www.parabible.cz.

autoři: Alexandr Flek , Petr Wagner
Spustit audio

Související