Parabible #25: Přesně podle scénáře

13. duben 2020

Epilogem Velikonoc je tajemné setkání Ježíše s učedníky na cestě do Emauz. Smysl Velikonoc vysvětluje ten, koho se týkají nejvíce - Ježíš. Parabible dala tomuto setkání jen o trochu modernější kabát.

„Něco však bránilo jejich očím, aby ho poznali,“ vypráví o setkání se Vzkříšeným 24. kapitola evangelia podle Lukáše. Je pozoruhodné, jak jsou zprávy o těchto zážitcích jakoby zdrženlivé, plné nejasností a zámlk. Proč to evangelisté nezaznamenali jasně?

Vynechávky v textu a nejasné, skoro rozmlžené výpovědi ale možná svědčí o snaze popsat zážitek, který se běžné zkušenosti naprosto vymyká. Asi by bylo jednodušší zpracovat vzkříšení jako legendu plnou barevných podrobností. Ale jak lze vyčíst i z Parabible, takový scénář Ježíšův příběh prostě nemá.

Poslechněte si dvacátý pátý díl Parabible v podání Alexandra Fleka s úvodem Petra Wagnera. Tematicky se vztahuje k Velikonocům.

Podcastová série Radia Wave Parabible vzniká ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu mujRozhlas.cz. Jednotlivé díly Parabible najdete postupně od 1. prosince každý den na stránce wave.cz/parabible a na mujRozhlas.cz. K odběru podcastu se můžete přihlásit na wave.cz/podcasty. Více informací o knize Parabible najdete na www.parabible.cz.

autoři: Alexandr Flek , Petr Wagner
Spustit audio

Související

  • Parabible #24: Prázdný hrob

    Není náhodou, že prvními svědky vzkříšení Ježíše jsou dvě ženy. I tady má při čtení evangelia zůstat čtenář trochu v napětí, protože tehdy se svědectví ženy moc...

  • Parabible #23: Už se přiznej

    Od církevního k soudu občanskému – tak vede Ježíšova cesta, která nevyhnutelně míří na popraviště. Moc politická i náboženská, jindy znepřátelené na smrt, jsou zde až...

  • Parabible #22: Než zahouká policejní siréna

    Závěr Matoušovy 26. kapitoly. Začíná náboženský soud s Ježíšem, vznáší se obžaloby přimyšlené i celkem přesné a vše zpovzdálí pozoruje jeden z jeho učedníků.

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.