Patologická žárlivost a erotické dusno. Čtěte pozorně, Máchův Máj může být hluboký i sexy

2. květen 2023

Ve druhém díle minisérie Buchty čtou o knížkách, které všichni známe, ale málokdo je skutečně četl, se Ivana Veselková, Zuzana Fuksová a středoškolský pedagog Stanislav Zajíček zabývají kanonickým dílem Karla Hynka Máchy Máj a tím, zda není zastaralé jak loňský sníh.

Zuzana a Ivana hned na úvod deklarují, že se jim údajné vrcholné dílo českého literárního romantismu četlo ne zrovna hladce. Stanislav však kontruje, že Máj není nesmyslná změť veršíků, ale tragické rozjímání o velkých otázkách naší existence, jen se četbě musí věnovat zvýšená energie –⁠ asi jako když dolujete zlato ze země.

Standa k překvapení přítomných žen také sděluje, že Máj je plný erotické atmosféry, což musíme vyčíst mezi řádky z popisů mechu a dalších přírodnin. Ivanka tedy dodává, že Jarmila je zřejmě dost nadržená a Zuzana zase tvrdí, že Vilém žárlí, protože jeho vyvolenou o věneček zřejmě připravil jiný muž.

Standa také tvrdí, že lyricko-epická báseň Máj je tzv. bombová v tom, že ve své době, kdy u nás převládalo národní obrození a vlastenecké psaní, odpovídala evropským trendům. Mácha píše za sebe, jde proti tehdejším klišé, a proto se považuje za prvního moderního českého básníka.

Chcete se přenést do časů, kdy byl Mácha rebel jako Kurt Cobain a zjistit, co znamená zbortěné harfy tón? Poslechněte si Buchty čtou o Máchově Máji a třeba se vám to splní.

Buchty čtou: Zuzana

Zuzana Fuksová

Bydlím v Brně, protože se tu dá chodit pěšky. Mám ráda různé druhy kuchyňské soli, lelkování a prohlížení kabelek na internetu. Vystudovala jsem sociální práci a leccos nedostudovala. Mám trochu OCD, krizi středního věku a taky dceru.

Buchty čtou: Ivana

Ivana Veselková

Mám tři psy, bydlím v Praze, snažím se chovat jako tzv. dospělý člověk, ale moc mi to nejde. Vystudovala jsem mezinárodní vztahy, ale většinu studijních znalostí jsem zase hezky zapomněla. Mám ráda sladkosti, teplo a crossfit.

Buchty čtou: Stanislav

Stanislav Zajíček

Rodák z Děčína, který byl v letech 1990–1992 poslancem za OF v České národní radě a milovník Komenského je od roku 1993 profesorem českého jazyka a latiny na Gymnáziu Matyáše Lercha v Brně. Své studenty vede především k esejistické a umělecké tvorbě, kritickému myšlení a k aktivnímu zájmu o věci veřejné.

Buchty čtou jsou speciální díly podcastu Buchty o knížkách, které všichni známe, ale málokdo je skutečně četl. Ivana Veselková, Zuzana Fuksová a středoškolský pedagog Stanislav Zajíček vám představí literární klasiku tak, že vás to bude bavit a ještě se i něco dozvíte.


Také jste před maturitou jen s vypětím sil přelouskali Babičku a pamatujete si z ní jen Sultána, Tyrla a to, že někdo šukal po světnici? Také vám z Proměny utkvěla pouze vzpomínka, že se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů a shledal, že je z něj nestvůrný hmyz? Pak je tu pro vás minisérie Buchty čtou, díky které možná přijdete na to, že louskání knih nepatří do stejného ranku přežitků jako upalování čarodějnic nebo předení.

Všechny díly pořadu najdete zde nebo jako podcast na wave.cz/podcasty.

autoři: Zuzana Fuksová , Ivana Veselková , Stanislav Zajíček
Spustit audio

Související