Peach je nejžhavější aplikace nového roku

12. leden 2016

V pátek spuštěná aplikace Peach je zatím dostupná pouze pro iOS zařízení. I tak už stihla přes víkend nabrat hromadu uživatelů, kvůli velkému zájmu zažít pár výpadků a stát se nejpropíranější novinkou.

Za aplikací Peach stojí spoluzakladatel sítě Vine (https://vine.co/) Dom Hofmann. Loni v červnu spustil službu Byte, která nabízela spoustu kreativních možností pro komunikaci, ale možná právě kvůli nepřehledné přehršli funkcí se příliš neujala. Peach je podle všeho osekanou verzí původního Byte a soudě podle exploze zájmu o aplikaci jí zeštíhlení prospělo.

Čtěte také

V něčem je Peach trochu podobná pracovně-kolaborační službě Slack nebo obdobné podslužbě Dropboxu s názvem Paper. Zatímco primárním účelem Slacku a Paperu je zpřehlednění vaší pracovní komunikace a usnadnění sdílení souborů s kolegy, Peach míří na čistou zábavu a komunikaci s přáteli. Když se do aplikace přihlásíte, otevře se vám základní feed vašich přátel, který připomíná něco mezi Twitterem, Snapchatem a Instagramem. Jednotlivé feedy vašich přátel pak jsou v podstatě takovými digitálními skicáky, ve kterých interagujete pomocí všeho, od pohyblivých i statických obrázků, odkazů na hudbu, čmáranic, které jste vytvořili prstem na displeji, po nejrůznější další funkce, speciálně vytvořené pro Peach. Jednou z nich je takzvaná „karanténa“, do které můžete uvrhnout své přátele, když vám lezou na nervy.

V jádru Peach stojí takzvaná magic words, tedy kouzelná slůvka. Pomocí několika desítek příkazů aktivujete předem nadefinované funkce. Když například napíšete slovo HERE, Peach nasdílí do komentáře vaši lokaci, SONG do komentáře vloží odkaz na písničku, kterou právě posloucháte přes Spotify či Apple Music, a vaši přátelé si ji mohou jednoduchým poklepáním přehrát také. Slovo GIF vám nabídne výběr z hýbacích obrázků, kterými můžete reagovat, RATE vám umožní cokoliv ohodnotit na škále 1 až 5 a pomocí pragmatického příkazu BATTERY můžete nasdílet aktuální stav baterky svého zařízení.

Prozatím strmý nástup Peach snad není tak překvapivý ve světle dlouhodobé obliby takzvaných nálepek na Facebooku a v jeho Messengeru a ostatně i úspěchu Snapchatu. Vše ukazuje k tomu, že většina uživatelů ocení víc kreativních možností pro komunikaci. Peach tento princip bere na první pohled příliš daleko na úkor efektivnosti komunikace. Podle úvodních reakcí to ale nikomu příliš nevadí, ostatně odkdy si vybíráme komunikační kanály pro kontakt s přáteli spíš na základě efektivnosti než zábavnosti? A Peach vám umožní si s přáteli kreslit nebo jim třeba sdělit poměrně absurdní statistiku, kolik jste dnes ušli kroků.

03547746.jpeg

Pokud už teď hystericky žonglujete s několika e-maily, Facebook Messengerem, WhatsAppem, Telegramem, Google Chatem a bůhvíčím ještě, běžte raději provozovat humor se svými přáteli někam naživo mimo virtuální prostor. Jestli Peach vydrží, nebo se jedná o první jepičí trend tohoto roku, se dozvíme už během několika týdnů.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.