Pečení sušenek v kosmu a plačící zápasník sumo. Je tu přehled nedůležitých zpráv týdne

31. leden 2020

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejmáslovější laskonky ze zpravodajské vitríny.

Jako obvykle Zuzanu i Ivanu zaujala hned celá řada informací jak ze světa, tak z regionů. Amatérskou cukrářku a bydlenku Zuzanu šokovala informace, že sušenky ve vesmíru je potřeba dělat místo 20 minut celé dvě hodiny. Ivanu zas uhranulo zjištění, že i muži někdy pláčou.

Buďme ale konkrétní: astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici minulý měsíc upekli první kosmické čokoládové sušenky. Šéfkuchařem byl italský astronaut, který měl k dispozici pět mražených sušenek. Vyšel mu až pokus s pátou sušenkou, kdy  troubu nažhavil na max – na 163 stupňů – a sušenka zůstala uvnitř 130 minut. A konečně prý vypadala, jak má. Obě moderátorky byly ovšem zklamané, protože sušenky vlastně kuchař jen rozmrazil, aniž by je ochutnal. Aby je někdo mohl okoštovat, budou potřeba ještě další testy. Zuzanu začalo zajímat, jak dlouho by ve vesmíru trvalo upéct třeba burek.

Jaká byla story, která tak dojala Ivanu? Příznivci sumo zápasů včetně Ivany oslavují vítězství outsidera, který navzdory všem očekáváním stanul jako vítěz v prvním letošním turnaji. Zápasník Tokušorju vyhrál patnáctidenní turnaj se čtrnácti výhrami a pouze jednou prohrou. Fandy si získal i díky tomu, že se po vítězném finále okamžitě a viditelně rozplakal. Zuzana ovšem nechápala, jak se dá rozplakat viditelně, protože slzy jsou transparentní. Ivana zprávu shrnula zvoláním, že sumíčko je emíčko.

Nebyly by to Mikrovlnky, kdyby nezmínily nějakou tu krimi zprávu z Brna. Tam host usnul na záchodě a ze zamčeného klubu ráno volal policii. Protože vlastně nic nezničil a nezcizil, četníci ho hned pustili na svobodu.

Je mezi plačícím zápasníkem sumo, sušenkami rozpékanými v kosmu a hostem spícím v Brně na toaletě nějaká hlubší souvislost? Určitě ne, ale nikomu to nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.