Pečlivost může být fajn, anebo taky úchylka

26. srpen 2020

Buchty o pečlivosti se výjimečně nenatáčely v Praze, ale v Zuzanině rodném městě. Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, uvítaly právníka a otce čtyř dětí Michala, který chtěl mluvit o obsedantně-kompulzivní poruše, ačkoliv jí netrpí.

Michal se překvapivě nerozpovídal o tom, že sám trpí pečlivostí, ale že se s lidmi stiženými touhou po dokonalosti a symetrii často setkává. Měl třeba známého, který půl roku usilovně připravoval logo firmy, které nakonec bylo hnědé a připomínalo logo krému na hemeroidy. Často se také setkává s lidmi, kteří jsou posedlí uspořádáním souborů na disku a v šanonech a nevadí, že jejich systém postrádá logiku. Hlavně že je pořádek. 

Ivana se pak přiznala, že by nejradši bydlela v kobce z betonu, aby nemusela nic přerovnávat, skládat a uklízet, ale OCD prý netrpí. Tak určitě. Zuzana se k obsedantně-kompulzivní poruše přiznala bez mučení – jako malá musela sedět i chodit po kachličkách zcela symetricky, jelikož v opačném případě by se zhroutil svět. Michal pak ještě zavzpomínal na známého, který investoval nemalé peníze do toho, aby přidal čárku do názvu firmy.

Nebyly by to Buchty, aby se téma nestrhlo jiným směrem: řada tedy přišla i na pytle pod očima, herce Kanyzu, korejskou kosmetiku nebo bradavice na pleši.

Pusťte si do duše a uší aktuální díl Buchet a zjistíte, že v manickém skládání kapesníků podle barev a velikostí nejste sami.

Spustit audio