Pěšák rock‘n‘rollu zůstává nohama na zemi. Do Česka přijíždí legendární Mike Watt

22. květen 2024

„Když s Mikem Wattem komunikujete o možné spolupráci, máte pocit, že je to pro něho důležité, a že jeho zájem je opravdový,“ říká host aktuálního dílu Václav Havelka. Je jeho fanouškem už od poloviny 90. let, což nyní vyústilo i v přímou spolupráci. Mike Watt totiž hostuje na novém EP Sun+Dead, což je společný projekt Václava a jeho syna Šimona. A právě na této skutečnosti se dá skvěle ilustrovat, jak moc skromný a opravdový tento legendární hudebník ve svých 66 letech je.

Hudebník Václav Havelka

Mike Watt se na hudební scéně pohybuje už od konce 70. let, kdy založil kultovní kapelu Minutemen. Ta na začátku 80. let vydala zásadní punk-rockové nahrávky, skončila však tragickou smrtí Wattova spoluhráče Boona, který zemřel při autonehodě. Vzpamatovat se z drtivé ztráty mu pomohli Sonic Youth, kteří ho přizvali k sobě do studia. Znovunalezenou radost z hudby Mike Watt následně přetransformoval do nové kapely Firehose.

V následujících letech pak vydával své sólové desky, na kterých se objevovala celá řada v té době velmi slavných hudebníků (např. členové kapel Nirvana, Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers a dalších), a na deset let se stal také členem The Stooges. I tam se obtiskla jeho naprosto unikátní a nezaměnitelná hra na baskytaru a vřelá osobnost.

Nyní Mike Watt vydává společnou desku s Il Sogno Del Marinaio, kde najdeme například členy Zu. K nahrávce nazvané Terzo jede turné, které se tentokráte nevyhne ani České republice. Na dvou koncertech (Kabinet Múz v Brně a MeetFactory v Praze) tak budete mít možnost na vlastní uši a oči zažít člověka, který více než čtyři dekády formuje podobu rock'n'rollu, ale zůstává při tom skromně v ústraní. Což mu pomáhá soustředit se na to nejdůležitější – hudbu samotnou.

Jak ovlivnil Mike Watt Eddieho Veddera z Pearl Jam? A proč nežije život rockové hvězdy? Dozvíte se při poslechu celého dílu Modelářů.

Spustit audio