Pěstování umělého masa je šetrnější vůči životnímu prostředí i lidskému zdraví, říká vědec Janoušek

3. únor 2022
Rozhovor VR a MM

„Jestliže máme zvíře na farmě, tak na něm neroste jen maso. Má mozek, kosti, imunitní systém. To všechno spotřebuje nějakou energii, ale jako jídlo se nakonec neuplatní. Navíc jsou tam zvířata ve velkých koncentracích. Často se mezi nimi šíří různé nemoci. To vede k používání antibiotik. U nás se buňky nachází ve sterilním prostředí. Použití antibiotik se dá eliminovat,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy Jiří Janoušek, mladý vědec, jehož sen je pravidelné pěstování umělého masa.

Je mu dvacet let. V roce 2019 pomáhal zakládat společnost Bene Meat Technologies – firmu, která se zaměřuje na výzkum a vývoj technologií pro výrobu kultivovaného masa. „Věřím, že bude běžné. Například dnes už je normální umělé maso z rostlin, ale tomu klasickému se rovnat nedokáže. Třeba 3D struktura se v tomto případě věrně napodobit nedá. Slibuju si, že z hlediska nutričního, chuťového i požitkového kultivované maso určitě předčí rostlinné náhražky.“

Vědec Jiří Janoušek

O Jiřím Janouškovi

Jiří Janoušek je student Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. V českém startupu Bene Meat Technologies se věnuje vývoji kultivovaného masa a zastává tam jako biolog-výzkumník hlavní roli. Už v průběhu středoškolského studia se účastnil stáží na Akademii věd ČR, kde se zabýval nejprve biologickým rozkladem textilních barviv a následně ontogenezí nervové sestavy.

K tomu, aby společnost mohla produkovat jeden umělý steak za druhým, ale tým podle Janouška potřebuje ještě několik let. „Co se týče naší aktuální produkční schopnosti, tak se pohybuje v řádu gramů. Kdybychom se hodně snažili, možná desítek gramů. Aktuálně nám ale nezáleží na objemu, jde nám o systém.“

Co je to vlastně umělé maso? Co Jiřího Janouška na práci vědce nejvíc fascinuje? Proč zatím nejdou umělé steaky pěstovat ve velkém? Kolik firem v České republice se snaží o reprodukci umělého hovězího masa? Kdy a proč se Janoušek rozhodl založil firmu s tímto zaměřením? Jaké jsou další ambice mladého vědce? A proč si za své první vydělané peníze koupil louku? Poslechněte si odpovědi v Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.