Pet Shop Boys: Zodpovědná euforie a socialismus do každého obýváku

5. únor 2020

Britské dvojici Pet Shop Boys se od 80. let daří dokonalá popová kamufláž. Na jejich koncerty chodí rodiny s dětmi, přitom stejně dobře fungují na LGBT demonstracích a pochodech na barikády, jak jsme se přesvědčili s našimi hosty – kulturním publicistou Lubošem Pavlovičem z Alarmu a pedagogem FAMU Davidem Kořínkem, též členem umělecké skupiny Rafani. V aktuálním Komplexu jsme proletěli historii skupiny a ptali se: mají Pet Shop Boys co říct na aktuální studiovce Hotspot?

Jen si poslechněte starý hit Opportunities: někdo ho pokládal za hymnu divokého kapitalismu, přitom jde o sarkastickou kritiku systému zvěstujícího svět nekonečných možností. Subversivní hitovku dostali v 80. letech Neil Tennant a Chris Lowe do všech obýváků Velké Británie a na špici hitparád, přitom v ní kritizovali thatcherovský neoliberalismus.

Song mohli chytit taky naši hosté David a Luboš, protože oba dva žili v Brně. „Měli jsme tam nejblíž Západu z celého Československa, protože jsme chytali rakouskou ORF,“ říká David: „Vždycky v hudbě Pet Shop Boys byla ona euforie, ale taky kus smutného odcizení, nejspíš spojeného s jejich queer identitou.“ Doplňuje ho Luboš: „Já mám hrozně rád slovo autenticita, tak ho použiju, protože Pet Shop Boys byli autentičtí, do popu schovali sociální tematiku i výpověď o světě kolem.“

O tom, že za nablýskaným popem skrývali něco víc, dobře vypovídá spolupráce Pet Shop Boys s režisérem Derekem Jermanem, třeba na „biblickém“ videoklipu k songu It´s a Sin. „Neil Tennant v tom klipu opravdu trpí,“ shodují se oba hosté, kteří se v 90. letech potkali na filmové vědě na brněnské Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Luboš dokonce tehdy připravil Jermanovi malou retrospektivu. Filmař se stal kultem, před Pet Shop Boys natáčel surrealistické snímky o Ludwigu Wittgensteinovi nebo dokumentoval punkové hnutí a natáčel se Sex Pistols.

„Taky vytvořil naprosto neuvěřitelná videa s britskými Coil, kteří byli součástí něčeho, čemu se říká ezoterický underground, to by na ORF pustili jenom těžko,“ komentuje David a zdůrazňuje, jak je pro Pet Shop Boys důležitá vizualita. Luboš zase připomíná soundtrack ke Křižníku Potěmkin, nebo jak dvojice přetvořila desku Nightlife do muzikálu: „Ten příběh o cestě chudého chlapce-tanečníka ke hvězdám je vcelku plytký, ale hudbě to přidává na teatrálnosti a monumentálnosti v aranžích. Je to famózní.“  

Proč nám David Kořínek při poslechu radikálního synthpopu málem rozbil studio? Jak vypadal Nightlife Luboše Pavloviče v 90. letech a jak to, že ho Pet Shop Boys zachránili? Pusťte si Komplex!

Playlist:

Pet Shop Boys – Opportunities (Let´s make lots of money) (Parlophone, 1986)
Pet Shop Boys – Suburbia (Parlophone, 1986)
Pet Shop Boys – It´s a Sin (Parlophone, 1986)
Pet Shop Boys – Being Boring (Parlophone, 1990)
Pet Shop Boys – Closer to Heaven (Parlophone, 1999)
Pet Shop Boys – What Are We Going to Do About the Rich (x2, 2019)
Pet Shop Boys – Happy People (x2, 2020)
Pet Shop Boys – Wedding in Berlin (x2, 2020)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.