Petr Musílek: Austrálii si musíte dopředu dobře naplánovat. Jinak vyjde draho

22. září 2014

Kde v Austrálii začít? Jaké nejlepší národní parky nabízí? Jak srazit náklady na výlet po tomto kontinentu a vidět co nejvíc? Průvodce Petr Musílek představuje národní parky země a dává tipy na individuální cestování po klokaním kontinentu.

Jací jsou Australani? Podle Petra Musílka jsou to většinou pohodoví lidé, kteří se nechtějí stresovat ani od nevidím do nevidím pracovat a jsou otevření. Projevuje se to i na podobě australských měst a uspořádání veřejného prostoru.

Při výběru lodi na Velký bariérový útes neškudlete. Šetřete plánováním

Velký bariérový útes, unikátní přírodní úkaz, viditelný pro svou velikost i z vesmíru, nabízí výjimečnou šanci ke šnorchlování a potápění. Do jaké části Velkého bariérového útesu vyrazit a jak postupovat při výběru lodi? Petr Musílek radí zbytečně neškudlit a volit hlavně menší loď, se kterou budete mít šanci dostat se k podmořským krásám sami, bez davů dalších turistů. Možnost, jak ušetřit, vidí Petr Musílek při včasném plánování cesty například v možnosti koupit mezinárodní letenku, ke které zdarma můžete dostat 2 vnitrostátní navíc.

Nejlepší národní parky

Mezi nejlepší národní parky řadí Petr Musílek Bungle Bungle (Punurulu) NP, Uluru-Kata Tjuta, hlavně kvůli Královské soutězce, spíše než kvůli turisticky přetížené skále Uluru (Ayers Rock), a tasmánské parky Cradle Mountain a Bruny Island. Tam uvidíte přírodu a exotické živočichy opravdu zblízka. „A na Tasmánii je mnohem lepší letět než plout na trajektu,“ dodává.

V premiérovém vysílání zazněly skladby Nicka Cavea, Ashe Grunwalda a Franka Yammy. Ke zhlédnutí doporučujeme film Piknik na Hanging Rock (r. Peter Weir) a horor Wolf Creek (což je ten, na jehož jméno si nemohl při vysílání vzpomenout). A poslední doporučení, taky z kulturní oblasti: jděte na představení do sydneyské opery, ať ji vidíte v provozu a zevnitř!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.