Piráti vs. zákony

27. leden 2012

V posledních dnech se rozhořel boj o přijetí amerických norem SOPA a PIPA. Ty jsou prozatím u ledu. V této souvislosti byl zablokován jeden z největších uploadovacích serverů na světě Megaupload.com. Co to může znamenat pro Českou republiku?

Ve středu 18. ledna zůstala anglická Wikipedia černá. Google pak odkazoval na petici, která protestovala proti přijetí zákonů SOPA (Stop Online Piracy Act) a PIPA (Protect Intellectual Property Act). Prozatím jsou oba zákony u ledu a vypadá to, že ještě nějakou dobu zůstanou. O čtyři dny dříve bylo na Novém Zélandu zatčeno vedení firmy Megaupload Limited, které stojí za jedním z největších serverů pro sdílení dat na internetu megaupload.com. Na internetu se objevily fotografie majetku zakladatele Němce Kima Schmitze (přezdívaného Dotcoma), který si díky reklamě a poplatkům na svém serveru přišel na miliardy. Obrázky mohly vyvolat dojem nechutenství nad skutečností, že někdo nabízí v podstatě zdarma něčí duševní vlastnictví a ještě na tom pro sebe vyprofituje ohromné peníze.

Druhá strana mince je svoboda projevu na internetu. Nikdo ho totiž neovládá. V tom spočívá jeho kouzlo. Zákony jako SOPA nebo PIPA však značně jeho fungování omezují. V tomto případě například tím, že přijatý zákon by umožňoval zablokovat sítě, kde se objeví odkaz na nelegální obsah. Tedy například Wikipedia nebo Facebook. Lidé jejich náplň tvoří samovolně a právě v tom je ta svoboda vyjadřování. Ta by tak mohla být značně narušena.

Poslechněte si celý příspěvek, kde se k celé problematice vyjadřuje také ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová.

Zřejmě nejmocnějšími pány internetu jsou dnes hackeři. Když americká vláda 19. ledna zablokovala server Megaupload, dokázala skupina Anonymous na oplátku během pár hodin vyřadit z provozu stránky FBI, Bílého domu či hudebního gigantu Universal Music. Kongresu USA pak poslala výhružné video, ve kterém hrozí globálním blackoutem. Hackeři z Anonymous už zaútočili i v Evropě. Chtějí se zaměřit především na vládní weby zemí, které oficiálně podpořily zablokování Megauploadu. 22 evropských států včetně Česka mezitím podepsalo mezinárodní dohodu ACTA, jejímž účelem je vytvoření mezinárodní společenství na ochranu duševního vlastnictví. Hackeři z Anonymous ihned zareagovali a začali plnit své výhrůžky v podobě napadení vládních webů. Ocitli jsme se opravdu na začátku kyberválky?

02452859.jpeg

Rozhovor se spolumajiteli serveru Ulož.to – Janem Karabinou a Stanislavem Pacanem

RW: Megaupload, Megapay, Megavideo, Megaporn jsou kompletně odstaveny. Co teď bude dál? Jak reagovalo Ulož.to? Co bude dál na americkém kyberprostoru v souvislosti s kauzu Megaupload, je těžké hádat. Hodnocení události je zatím předčasné, o všem rozhodne soud. Může se jednat o vyslání signálu, že USA mají nadále zájem na přísné kontrole internetu i po tom, co se ukázalo, že zákony PIPA a SOPA pravděpodobně nemají šanci na přijetí (což vyplynulo už dříve než při středeční stávce Wikipedie). Pokud ale body obžaloby stojí na reálných základech, pak provozovatel webu megaupload.com závažně porušil pravidla sdílení souborů v rámci veřejného datového úložiště. Pokud se toto podaří u soudu prokázat, server Megaupload se pravděpodobně zařadí k dalším serverům zrušeným pro podobné prohřešky už v minulosti. Bude pak pouze největším z těch, které byly takto zrušeny. Naše reakce je taková, jako třeba Rapidshare – jednání, z něhož je Megaupload obviňován, se nedopouštíme.

RW: Jaká je šance, že USA přijme zákony SOPA a PIPA? Spíše mizivá. Mobilizace milionů uživatelů, stávka Wikipedie i postoj Obamovy administrativy poslal tyto zákony pravděpodobně k ledu.

RW: Kde je hranice mezi cenzurou a porušováním autorských práv? Podle našeho názoru jde zákon SOPA proti podstatě internetu. Cíl tohoto zákona se může na první pohled zdát bohulibý, ve skutečnosti by jeho zavedení znamenalo podstatnou cenzuru internetu. A těžko může existovat něco jako „spravedlivá cenzura“, celé by to byl posun směrem k Orwellovu 1984, kde by roli Velkého bratra hrály velké nadnárodní společnosti za podpory represivního aparátu státu.

RW: Mají tyto zákony pomoci více umělcům, nebo firmám, které obchodují s autorskými právy? Zákony SOPA a PIPA jsou psány na míru spíše velkým firmám obchodujícím s autorskými právy než jednotlivým umělcům. Samozřejmě, tyto firmy zaštiťují svoje zájmy právě umělci. To, že ale takové zákony budou kreativitu spíše podvazovat než podporovat, naznačuje třeba problém, který by s těmito zákony měla Wikipedie.

Je nutné si uvědomit, že velké nahrávací firmy kromě podpory autorů též významně deformují trh, což má za následek, že se hudba nelegálně sdílí (přičemž porušování pravidel internetových úložišť je jen jeden z problémů). Například celosvětový úspěch iTunes znamená, že se hudba distribuuje za stejné ceny po celém světě i v Česku. To platí i pro české kapely, jejichž mp3 se tak prodávají leckdy dráž než CD, které si koupíte přímo na stránce dané kapely nebo v obchodě. Monopol má ale jistá pravidla, v USA jsou tak hudební nahrávky levnější, protože si to místní trh vynutil. Stačí porovnat ceník Amazon s tím, za co lze nahrávky koupit v české verzi iTunes.

Každý monopol umožňuje ale diktovat i obsah a podmínky, proto si řadu menších kapel nepustíte ani na novém projektu musicjet.cz. A nemusí jít zdaleka jen o začínající garážové kapely. Zkuste si zadat do vyhledávače musicjetu třeba v poslední době i v ČR populární Parov Stelar nebo Gotan Project.

RW: Dnes už si mnozí umělci (především začínající) zařizují distribuci sami. Internet jim ji umožňuje i zdarma pomocí služeb sdílení. Jak potom budou tito umělci dostávat své nahrávky ke koncovým uživatelům, pokud budou tyto služby zakázány? Pokud se podaří omezit služby na sdílení, budou muset umělci svoje nahrávky prodávat nadále jen přes velké firmy, které si samozřejmě vezmou ze všeho tučný podíl a půjdou na ruku spíše těm zavedeným než začínajícím kapelám.

Na Ulož.to jsme nastartovali projekt na sdílení hudby přímo pro její autory. V současnosti tak sdílíme hudbu Ready Kirken nebo metalové Umbrtky. S těmi jsme se přímo dohodli na distribuci a reklamě jejich projektů. Podobně se můžeme dohodnout s jakýmkoliv autorem, který chce distribuovat svou hudbu na internetu a udělat si reklamu. Do budoucna se chceme mnohem důrazněji vydat tímto směrem. Ještě tento rok nabídneme pro malé kapely prostředí, kde budou moci nabídnout svoji hudbu ke stažení a zároveň budou mít z každého staženého kusu přímo podíl na zisku.

RW: Spojené státy chtějí donutit velké společnosti (Google, Facebook, Wikipedia), aby přestaly odkazovat na piráty a poskytovatele připojení k pirátským serverům pomocí DNS filtrování. Jak byste se bránili? Především se nepovažujeme za pirátský server. Jsme jednoduše internetová služba, jako každá jiná. Tak jako existuje hosting webových stránek zdarma, tak fungují internetové veřejné úschovny dat. Ulož.to je jen jednou z nich. Pokud ale schválí USA zákony SOPA a PIPA, je v ohrožení každá firma, která nabízí uživatelům vkládat vlastní obsah (tedy každý webhosting). To by pravděpodobně podobu internetu podstatně změnilo. V každém případě věříme v evropské právní tradice, které takovou cenzuru internetu, jaká je navrhována v USA, nepřipustí. A ostatně ani zde nebudou mít zákony SOPA a PIPA lehkou cestu ke schválení. Právě naopak.

autor: Martin Melichar
Spustit audio