PJ Harvey odhalila svou přísnou tvář. Po stopách prabluesové fazóny alba Rid of Me

26. květen 2023

Kalendárium Špína otevírá další okénko. Začátkem května uplynulo 30 let od vydání desky Rid Of Me, která na světovou hudební mapu nesmazatelně zaznamenala jméno PJ Harvey. Pokusili jsme se odhalit směsici stojící za tím přísným zvukem a odhalit, proč se stále vyplatí mu pozorně naslouchat.

PJ Harvey sice debutovala na hudební scéně už o rok dřív s albem Dry, nicméně Rid of Me byla první deskou u velkého vydavatelství, konkrétně Island Records. Polly Jean, která vyrůstala na samotě ovčí farmy poblíž anglického Dorsetu, musela kvůli Rid of Me zanechat studia umění. Nicméně album nebylo žádný provar. Kromě pozitivního přijetí tehdejší kritiky, si ji záhy oblíbila i řada hudebníků a hudebnic, mezi nimi například Elvis Costello, Courtney Love nebo John Peel.

Zvukový tvar syrovému písničkářství na Rid of Me dal Steve Albini, který už v té době točil například s Nirvanou nebo Zeni Geva. Pro mnohé to byla v té době nepochopitelná či dokonce kontroverzní volba, nicméně právě díky němu vynikla nekompromisnost a jistá přísnost, kterými byla tehdejší živá vystoupení PJ Harvey s kapelou proslulá.

Které relikty devadesátkové hudební žurnalistky by měly nadobro zůstat v minulosti? Jak se otiskly farmářské kořeny PJ Harvey v její tvorbě? Co nejvíc buřila na gramofonu ze sbírky svých rodičů? Proč zní tak překvapivě nebritsky? Jaký je její vztah k feminismu? Z jakého směru rozplétat její texty a kdo na to šel špatně? A co všechno musel okomentovat Elvis Costello? Poslechněte si celou Špínu k výročí desky Rid of Me ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.