Pletení jako rituál pomáhající zvládat úzkost? Důležité je místo a normy, říká výzkumník z Laboratoře pro experimentální výzkum náboženství

21. srpen 2020

Trojice výzkumníků Jan Krátký, Martin Lang a Dimitris Xygalatas experimentálně změřila u členů hinduistické komunity na ostrově Mauricius, jak jim modlitby a ochranné rituály pomáhají překonat stres. Existují rituály i v současné (post)moderní, přetechnizované společnosti? „V minimální definici rituálu za něj lze v podstatě považovat motorickou činnost skládající se z opakujících se prvků,“ říká Jan Krátký z brněnské Laboratoře pro experimentální výzkum náboženství.

Výzkumu se na Mauriciu zúčastnilo 75 žen, které pravidelně navštěvují tamní chrám. Po vyvolání úzkosti výzkumníci sledovali, jak se s ní ženy vypořádají, pokud budou mít možnost se modlit v chrámu, nebo tiše sedět v prázdné místnosti. „Podařilo se nám doložit, že ženy se po rituálu v chrámu rychleji vrátily z úzkostného stavu do normálního,“ potvrzuje Jan Krátký výsledek experimentu.

V takzvané minimální definici sice lze o rituálu hovořit jako o repetitivní motorické činnosti typu pletení, nicméně jak Jan Krátký zdůrazňuje, k většímu efektu rituálu přispívají kromě fyzické aktivity i další složky. „Důležité je také místo, kam jsou lidé zvyklí chodit, přítomnost božstev a fakt, že je celý proces ošetřený společenskými normami a zvyklostmi.“ O tom, co je ona minimální povaha rituálu, Jan Krátký aktuálně provádí s kolegy z centra LEVYNA kontrolované studie, které se na tuhle otázku snaží odpovědět.

Jak přesně probíhal mauricijský experiment o překonání stresu pomocí rituálu? Co všechno lze považovat za rituál? Je možné provádět rituály jen naoko? Jaké další náboženské představy a chování aktuálně Jan Krátký se svými kolegy v brněnském centru LEVYNA zkoumá? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.